Επίθεση Ομπάμα στα όπλα

Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο την Τετάρτη να σκληρύνει τους νόμους για τα όπλα στην Αμερική για να αντιμετωπίσουν τις μαζικές εκτελέσεις και την καθημερινή βία, θεωρώντας ότι η κοινή γνώμη έχει αλλάξει αρκετά ώστε να υποστηρίξει τον έλεγχο των όπλων. Σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εισάγει τη νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει την απαγόρευση των επιθετικών όπλων, τον εκτεταμένο έλεγχο των στοιχείων για την αγορά όπλων αλλά και την εμπορία, από την επόμενη εβδομάδα. Υποσχέθηκε επίσης να ενεργήσει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου για να αυξήσει την

επιβολή των υφιστάμενων νόμων για τα όπλα και για να βελτιωθεί η ροή των πληροφοριών μεταξύ των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που κράτησε έναν μήνα και ξεκίνησε με τη σφαγή των 20 παιδιών στο δημοτικό σχολείο στο Νιούταουν. Στον απόηχο της σφαγής, ο Ομπάμα υποσχέθηκε δράση, αλλά δεν έγινε αμέσως σαφές το πόσο ήταν πρόθυμος να μπει σε μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Η ανακοίνωση των μέτρων αντανακλά μια απόφαση του Λευκού Οίκου να ανταποκριθεί στην δημόσια κατακραυγή και να αμφισβητήσει την πολιτική εξουσία της National Rifle Association και άλλων δυνάμεων που έχουν πολεμήσκει επιτυχώς επί δεκαετίες τους νέους νόμους για τα όπλα. «Αν υπάρχει έστω και μία ζωή που μπορεί να σωθεί, τότε έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα. Έπειτα, άνοιξε την ομιλία του παραθέτοντας αποσπάσματα από επιστολές που έλαβε από παιδιά – αρκετά από τα οποία ήταν παρόντα στο Λευκό Οίκο – που του ζητούσαν να αναλάβει δράση για την ένοπλη βία. Η προσπάθεια θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη, όπως παραδέχονται αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Ο Μπρους Ριντ, επικεφαλής του προσωπικού του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, είπε σε μια ομάδα φιλελεύθερων ακτιβιστών την Τρίτη το βράδυ ότι το να περάσουν οι προτάσεις του προέδρου στο Κογκρέσο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο από ό,τι ήταν όταν πέρασε μια απαγόρευση των επιθετικών όπλων το 1994, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην ενημέρωση.

Αλλά ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η δυναμική γύρω από τα όπλα μπορεί να μετατοπίζεται και ότι ο πρόεδρος έχει μια ευκαιρία που δεν μπορεί να προσπεράσει. Στη συνάντηση της Τρίτης, ο Ριντ είπε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε μία μόνο προτεραιότητα: ότι τα όπλα δεν πρέπει να πέφτουν σε λάθος χέρια. Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν θα μεταφέρουν αυτό το μήνυμα σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο Ριντ, ακόμη και αν ο Λευκός Οίκος και οι σύμμαχοί του αρχίσουν μια online προσπάθεια για να ασκήσουν πίεση στις νομοθέτες.
Η NRA δείχνει έτοιμη για τον αγώνα. Την Τρίτη, παρουσίασε ένα βίντεο μομφή στον Ομπάμα, για το γεγονός ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες προστατεύουν τα παιδιά του, ενώ είναι αντίθετος με τους ένοπλους φρουρούς στα σχολεία. Το βίντεο αποκαλεί τον πρόεδρο «ελίτ υποκριτή». Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια οργισμένη απάντηση. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί συμφωνούν ότι τα παιδιά ενός προέδρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε ένα πολιτικό αγώνα», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Αλλά το να τραβήξουν τόσο ώστε να καταστήσουν την ασφάλεια των παιδιών του προέδρου αντικείμενο μιας επιθετικής διαφήμισης είναι μια αποκρουστική επίθεση και δειλία».
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτήρισαν το σχέδιο που παρουσίασαν ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν την Τετάρτη ως μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που περιλαμβάνει τέσσερις σημαντικές νομοθετικές προτάσεις και 23 επιμέρους δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία «των παιδιών και των κοινοτήτων μας», μειώνοντας την ένοπλη βία στη χώρα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει μια νέα και πιο σκληρή απαγόρευση των επιθετικών όπλων πολεμικού στυλ. Επίσης, θα απαιτείται έλεγχος του ποινικού μητρώου σε όλες τις πωλήσεις όπλων, κλείνοντας έτσι ένα παραθυράκι που υπήρχε επί χρόνια και επέτρεπε στους αγοραστές όπλων να μην υποβάλλονται σε ελέγχους. Ο έλεγχος του ιστορικού, που ισχύει από το 1996, έχει σταματήσει 1,5 εκατομμύρια πωλήσεις σε εγκληματίες, φυγάδες, καταδικασμένους και άλλους χρήστες, αλλά σήμερα σχεδόν το 40% του συνόλου των πωλήσεων όπλων απαλλάσσονται από το σύστημα ελέγχου.
Σε ένα έγγραφο και σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, οι διοικητικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την αύξηση των ελέγχων του ιστορικού το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσε να γίνει για την πρόληψη της ένοπλης βίας και των μαζικών εκτελέσεων. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι μεταβιβάσεων μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και ορισμένες «προσωρινές μεταφορές» για κυνήγι και αθλητικούς σκοπούς. Η διοίκηση είπε επίσης ότι θα ενισχυθεί το σύστημα ελέγχου με την αντιμετώπιση των νομικών εμποδίων που δεν επιτρέπουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ψυχικής υγείας, ώστε να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πολιτειών. Ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να απαγορεύσει την κατοχή ή τη μεταφορά διατρητικών σφαιρών. Προέτρεψε τους νομοθέτες να πατάξουν τους αγοραστές που δεν έχουν ελεγχθεί. Η νομοθετική προσπάθεια θα ξεκινήσει στη Γερουσία, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, σε αντίθεση με τη Βουλή, όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι οι πρώτες ακροάσεις θα γίνουν στις 30 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος θα ορίσει επίσης ένα νέο διευθυντής του Γραφείου του Αλκοόλ, του Καπνού και των Πυροβόλων όπλων, ενός οργανισμού που ρυθμίζει τα όπλα, αλλά έχουν περάσει έξι χρόνια χωρίς να έχει έναν μόνιμο επικεφαλής. Ο Ομπάμα πρότεινε τον Τοντ Τζόουνς, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής από το Σεπτέμβριο του 2011.
Εκτός από τις νομοθετικές προσπάθειες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνισαν ότι ο Ομπάμα είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες. Τις τελευταίες ημέρες, οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι φοβούνται πως θα υπερβεί την εκτελεστική εξουσία του σε μια προσπάθεια να τους πάρει τα όπλα. Στην πραγματικότητα, ο κατάλογος των εκτελεστικών ενεργειών είναι σχετικά μικρός, με τα περισσότερα από τα μέτρα που αφορούν τον πρόεδρο να κατευθύνονται από οργανισμούς που κάνουν καλύτερη δουλειά μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών. Ο πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης να «ξεκινήσει έναν εθνικό διάλογο» για την ψυχική υγεία με επικεφαλής την Κάθλιν Σιμπέλιους, υπουργό Υγείας και Υπηρεσιών και τον Άρνι Ντάνκαν, υπουργό Παιδείας.

Πυθία

http://www.nytimes.com/2013/01/17/us/politics/obama-to-ask-congress-to-toughen-gun-laws.html?pagewanted=2&hp

Keywords
Τυχαία Θέματα