Επιστροφή στο μέλλον με τους G20 στη Ρωσία

H oμάδα της G20, που συναντάται αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα (15 και 16 Φεβρουαρίου), έχει μια ιδανική ευκαιρία για να σκεφτεί αν η νομισματική πολιτική γενναιοδωρία θα αμβλύνει τη βούλησή τους για την πραγματοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε να τεθεί η παγκόσμια ανάπτυξη σε διατηρήσιμη βάση, σχολιάζει ο Douglas Busvine στο Reuters.

Στο δρόμο από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης με τα πολυτελή αυτοκίνητα, πολλοί υπουργοί

Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η Ρωσία έφτασε σε αυτό το σημείο πρώτη. Κάποιοι θα κάνουν check in στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Ritz-Carlton, κοντά στο Μανέζ, το κτίριο του 19ου αιώνα που στέγαζε τους στάβλους του ιππικού, όπου θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Αλλά η ευκολία έχει και το τίμημά της: σχεδόν 17.000 δολάρια το βράδυ για μια πολυτελή σουίτα.

Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο έχει, κατά ένα μεγάλο μέρος της εποχής Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τυπώσει χρήματα καθώς η κεντρική της τράπεζα αγόρασε εκατοντάδες δισεκατομμύρια πετροδολάρια των εξαγωγών, και η κυβέρνηση ξεπέρασε την ύφεση του 2009. Αλλά οι παρενέργειες – ο πολιτικός εφησυχασμός, η μείωση της ανταγωνιστικότητας και η εσφαλμένη κατανομή των κεφαλαίων σε επιδεικτική κατανάλωση και έργα γοήτρου – υπερτερούν όλο και περισσότερο από τα οφέλη για την ρωσική οικονομία των 2,1 τρις δολαρίων.

Μερικοί οικονομολόγοι λένε ότι η ιστορία της Ρωσίας θα μπορούσε να προβλέψει την έκβαση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και να συμβολίζει τη δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Ιούλιο, να κάνει «ό, τι χρειαστεί» προκειμένου το ευρώ να ξεπεράσει την κρίση. «Η Ρωσία έχει πετρέλαιο; Η Ευρώπη έχει Ντράγκι» σχολιάζει ο Tim Ash, επικεφαλής της έρευνας στις αναδυόμενες αγορές στην Τράπεζα Standard του Λονδίνου. «Η Ευρώπη κερδίζει το χαμένο έδαφος σε όλα τα προβλήματα για τα οποία η Ρωσία δεν έχει κάνει τίποτα κατά την τελευταία δεκαετία».

Νομισματικός πόλεμος

Η G20 αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας οικονομίας και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της. Η Ρωσία έχει αναλάβει τα ηνία του τρέχοντος έτους, καθώς η ομάδα έχει χωριστεί ανάμεσα σε δανειολήπτες που επιθυμούν να ξεφύγουν από την παγίδα του χρέους και χώρες με πλεονάσματα που επιθυμούν τη λιτότητα.

Η κοινή αίσθηση του σκοπού που ενσάρκωνε η σύνοδος κορυφής της G20 στο Λονδίνο το 2009, η οποία δημιούργησε ένα τεράστιο οικονομικό δίχτυ για να ανακόψει την κρίση που προέκυψε από την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, απουσιάζει.

«Η G20 πραγματικά προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την πραγματικά καλή περίοδο του 2008 και του 2009» σχολιάζει ο Jim O’Neill, ο απερχόμενος πρόεδρος Διαχείρισης Ενεργητικού της Goldman Sachs. «Ψάχνουν απεγνωσμένα για μια ταυτότητα».

Η Ρωσία, η τέταρτη κατά σειρά χώρα στον κόσμο σε αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, βρίσκεται επίσης στα οδοφράγματα σε έναν ακόμη ρητορικό «νομισματικό πόλεμο», αφού η κεντρική τράπεζά της κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας για νομισματική πολιτική προστατευτισμού.

Όμως, πηγές της G20 και οικονομολόγοι λένε ότι οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να μετριάσουν τη ρητορική για τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων.

Διάθεση εναντίον ζήτησης

Για την προεδρία της G20, η Μόσχα έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα με έμφαση στις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις, τη βελτίωση του δημοσιονομικού κανονισμού και τη μείωση του ελλείμματος που έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Αλλά σε έναν κόσμο που υποφέρει από έλλειψη της ζήτησης, είναι πιθανό να υπάρξει μια απόκρουση, με επικεφαλής πάλι τις ΗΠΑ, ενάντια στην ώθηση της Ρωσίας για «δεσμευτικούς και ρεαλιστικούς» στόχους για τη μείωση δανεισμού.

Ένας στόχος που είχε τεθεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Τορόντο το 2010 ήταν να μειωθούν στο ήμισυ τα ελλείμματα του προϋπολογισμού που λήγουν φέτος. Μια πηγή του G20 αναφέρει στο Reuters ότι αυτό θα μπορούσε να αναθερμάνει τη συζήτηση καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, ζητά νέους στόχους για το έλλειμμα.

Εδώ, τουλάχιστον, η Ρωσία μπορεί να δείξει κάποια ηγεσία, τονίζοντας τον δικό της ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, καθώς και την έγκριση πέρυσι του λεγόμενου δημοσιονομικού κανονισμού για τη μείωση της εξάρτησης των δημοσιονομικών της από το πετρέλαιο και τα έσοδα από το φυσικό αέριο. «Η ατζέντα της Ρωσίας αντανακλά τις δικές της πολιτικές ανησυχίες. Στο βαθμό που είναι σχετικές με ένα ευρύτερο παγκόσμιο φόρουμ, αυτό θα είναι μια απροσδόκητη επιτυχία» δήλωσε ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος της Trusted Sources που ασχολείται με αναδυόμενες αγορές.

Οι πολιτικοί θα ελπίζουν να αναιρέσουν τη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G20 το Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη, και να εστιάσουν στα οικονομικά θέματα. Η Ρωσία, μια χώρα με πάνω από 140 εκατομμύρια κατοίκους., θεωρεί ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο δύσκολο το επόμενο έτος, όταν η Ρωσία θα προεδρεύει της G8, μιας ομάδας που ο Granville αποκαλεί «ομάδα από ομοϊδεάτες Δυτικούς με την Ιαπωνία ως επίτιμο μέλος».

Ο Πούτιν, ο οποίος εκλέχθηκε για τρίτη θητεία ως πρόεδρος τον περασμένο Μάρτιο, μετά από τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, έχει αναγάγει τις διεθνείς διασκέψεις και τις αθλητικές εκδηλώσεις σε σημαντικό μέρος της αναπτυξιακής ατζέντας του για τη Ρωσία. Θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G8 το καλοκαίρι του 2014 στο Σότσι, τόπο των επόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και τους τελικούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2018. Η Ρωσία αναμένει να δαπανήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία για τους Αγώνες στο Σότσι, ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό που τους καθιστά τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

reuters

Keywords
ρωσία, ρωσία, διεθνές νομισματικό ταμείο, lehman brothers, goldman sachs, ολυμπιακοί αγώνες, douglas, reuters, υπουργοι, πετρελαιο, τραπεζες, ιαπωνια, tim, ash, ηνία, sachs, νέα, ηπα, καλοκαιρι, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, ηνία, χωρες, αυτοκινητα, γερμανια, ηγεσια, ηπα, θητεια, λονδινο, οικονομια, προγραμμα, υφεση, υψος, φυσικο αεριο, ωθηση, reuters, αγωνες, αεροδρομιο, ανθρωπινα δικαιωματα, ατζεντα, βραδυ, βρισκεται, διεθνές νομισματικό ταμείο, διχτυ, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, εκβαση, ελλειψη, εβδομαδα, εργα, επενδυσεις, ετος, ευρωπη, ζητα, ημισυ, ηνωμενες πολιτειες, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κτιριο, μειωση, μοσχα, ξενοδοχειο, ομαδα, πετρουπολη, πηγη, πουτιν, προβληματα, ρητορικη, συζητηση, σειρα, σουιτα, σοτσι, τοροντο, τριτη, φυσικο, αγορες, ash, douglas, δικαιωματα, εμφαση, goldman sachs, χωρα, ιδιαιτερα, lehman brothers, πηγες, sachs, tim, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα