Επιστροφές φόρων 1,8 δισ. ευρώ χρωστάει το Δημόσιο

Φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν έχει επιστρέψει στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις το ελληνικό δημόσιο, επιδεινώνοντας τα προβλήματα ρευστότητας τόσο στην αγορά όσο και στα νοικοκυριά, όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμά της "Καθημερινή", αντί να συμψηφίζονται τα ποσά που χρωστάει το ελληνικό δημόσιο με τις οφειλές των φορολογούμενων που έχουν δημιουργηθεί, για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ, καλεί τους φορολογούμενους να πληρώσουν κανονικά

τις υποχρεώσεις τους, και κάποια στιγμή στο μέλλον θα τους πιστώσει το ποσό που τους οφείλει στο λογαριασμό τους.

Μάλιστα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, εάν η επιχείρηση ή ο φορολογούμενος καθυστερήσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, το χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβάλλονται υψηλά επιτόκια αλλά και πρόστιμα.

Αντίθετα, το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει τα οφειλόμενα χωρίς να έχει καμία επίπτωση. Θα έπρεπε, μετά από την πάροδο 90 ημερών το ποσό να επιστρέφεται εντόκως στον δικαιούχο (με βάση τη νομοθεσία), αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρεί στα 3,1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν η κυβέρνηση πλήρωνε το σύνολο των οφειλών της (2 δισ. είναι οι οφειλές της γενικής κυβέρνησης, 1,8 δισ. οι οφειλές φόρων), δεν θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά έλλειμμα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα