Επικριτική η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία

Η ετυμηγορία για την υποψηφιότητα της χώρας να ενταχθεί στην Ένωση υπογραμμίζει τους φόβους για «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» υπό τον πρόσφατα επανεκλεγμένο Ερντογάν.

Η ΕΕ έχει κατηγορήσει την Τουρκία για οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει επειγόντως δράση, σε μία ευαίσθητη έκθεση που οι Βρυξέλλες

καθυστέρησαν μέχρι και μετά τις εκλογές. Η καυστική έκθεση σχετικά με την υποψηφιότητα της Άγκυρας στην ΕΕ, που αρχικά αναμενόταν να κυκλοφορήσει πριν από τις εκλογές που έφεραν ξανά στην εξουσία το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαινεί την Τουρκία για την φιλοξενία των Σύριων προσφύγων και για τη συνεργασία στη μεταναστευτική κρίση. Αλλά ασκεί δριμεία κριτική στην μουσουλμανική κυρίως χώρα, αναφέροντας ότι υπό τον Ερντογάν υπήρξε «σοβαρή οπισθοδρόμηση» στην ελευθερία της έκφρασης και ότι το δικαστικό σώμα είχε υπονομευθεί.

«Η έκθεση υπογραμμίζει μια γενική αρνητική τάση όσον αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», αναφέρει μια σύνοψη των βασικών ευρημάτων της έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ισχυρό εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Η δέσμευση της Τουρκίας να ενταχθεί στην ένωση των 28 εθνών αντισταθμίστηκε από τις εγχώριες ενέργειες που «είναι ενάντια στα ευρωπαϊκά πρότυπα», προσθέτει. «Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την επανάληψη των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει αυτές τις επείγουσες προτεραιότητες», γράφει η περίληψη.

Η έκθεση υπογραμμίζει ποινικές υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και συγγραφέων, εκφοβισμό των μέσων ενημέρωσης και αλλαγές στους νόμους που καλύπτουν το διαδίκτυο. «Μετά από πολλά χρόνια προόδου σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, σοβαρή οπισθοδρόμηση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών», αναφέρει.

Πρόσθεσε ότι «η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών έχουν υπονομευθεί από το 2014 και δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό ισχυρή πολιτική πίεση». Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει μια «σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας της» -μια αναφορά στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ένα συλλαλητήριο ειρήνης λίγο πριν από τις εκλογές και την κατάρρευση της εκεχειρίας με τους κούρδους μαχητές.

Η σκληρή έκθεση αναμενόταν να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, αλλά καθυστέρησε για μετά τις εκλογές, στις οποίες το ΑΚΡ του Ερντογάν ξανακέρδισε την πλειοψηφία. Η δημοσιοποίησή της έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση από την ΕΕ μιας συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία –τον πρώτο σταθμό των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη- συμπεριλαμβανομένης και μιας πιθανής βοήθειας 3δις ευρώ.

Η συμφωνία περιελάμβανε την προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία έχει τελματώσει εδώ και χρόνια, και την επιτάχυνση της απελευθέρωσης από το καθεστώς βίζας όσων Τούρκων ταξιδεύουν στην ένωση. Αλλά ο Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι έχουν μετριάσει τις προσδοκίες τους, σε μια περαιτέρω ένδειξη της δύσκολης σχέσης μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2003 και στη συνέχεια το 2014 ο πρώτος εκλεγμένος άμεσα πρόεδρος της Τουρκίας, αρχικά είχε την εύνοια της Δύσης, που ήλπιζε ότι θα μετατρέψει την Τουρκία σε ένα μοντέλο μουσουλμανικής δημοκρατίας και θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομία της. Αλλά η βίαιη αστυνομική καταστολή των πανεθνικών διαδηλώσεων το 2013, μια μαζική εκκαθάριση του δικαστικού σώματος μετά από μια έρευνα για διαφθορά και οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν παγώσει τις σχέσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και τις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 1987 και άρχισε τις ενταξιακές συνομιλίες το 2005, αλλά η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει από τότε μόνο ένα από τα 33 «κεφάλαια» που απαιτούνται για να ενταχθεί στην ένωση.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα