Επιχείρηση “συντάξεις-μαϊμού”

13:17 2/8/2012 - Πηγή: Antinews

Από «κόσκινο» θα περάσουν άμεσα 2,3 εκατ. συνταξιούχοι μετά από εντολή την οποία έδωσε, χθες, προς τις διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης με στόχο να εντοπιστούν στο σύνολό τους οι δικαιούχοι-«μαϊμού», όσοι δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, καθώς και όσοι εξακολουθούν να λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα ανώτατα όρια των 2.773 ευρώ το μήνα. Τα στοιχεία που θα αρχίσουν να προκύπτουν από τους ελέγχους θα αποτελέσουν, επίσης, ένα σημαντικό «εργαλείο» για την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των νέων μέτρων

τα οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος στους αξιωματούχους της Τρόικας για να πάρουν την έγκριση των πιστωτών και να προωθηθούν προς νομοθέτηση και εφαρμογή.

Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας, χθες, με επείγουσα εγκύκλιο του κ. Γ. Βρούτση προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δόθηκε εντολή προς τους επικεφαλής τους να συγκεντρώσουν, άμεσα, όλα τα αρχεία τα οποία διαθέτουν με τους συνταξιούχους τους και να τα διασταυρώσουν με τα δεδομένα τα οποία διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. «Βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είναι να αποκαλυφθεί όλο το φάσμα των παράνομων συντάξεων, να εντοπιστούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια καταβολής, να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα εισοδήματα δηλώνονται και φορολογούνται και εν τέλει να διαπιστωθεί αν όλες οι συνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται με νόμιμο τρόπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με την πολιτική ηγεσία του να επιβεβαιώνει μέσα από αυτές τις ενέργειες, για μια ακόμη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, ότι η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε μέχρι πρότινος στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης περνά στο χρονοντούλαπο (εφεξής, ο κάθε φορέας θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για τον κάθε δικαιούχο του, ξεχωριστά).

«Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται ένας τόσο εκτεταμένος και σε βάθος έλεγχος των συνταξιοδοτικών παροχών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα “τυφλό” ασφαλιστικό σύστημα και κανένα Ταμείο δεν “έβλεπε” τις παροχές και τις συντάξεις που έδιναν τα άλλα Ταμεία στους δικούς του ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι σε παροχές που δεν έπρεπε να δίνονται και σε φόρους ή σε εισφορές που δεν καταβάλλονταν. Εφικτός στόχος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 να έχει εξυγιανθεί πλήρως το σύστημα συνταξιοδοτικών παροχών από “μαϊμού” συντάξεις και απώλεια πόρων. Αυτό είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας για όλους τους ασφαλισμένους πολίτες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, καμία ασφαλιστική παροχή δεν θα δίνεται χωρίς τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). «Αυτοί οι δύο μοναδικοί αριθμοί που αφορούν στις φορολογι

Keywords
Τυχαία Θέματα