Επανεκκίνηση στο Κυπριακό – Στόχος η λύση πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2016

Σήμερα θα γίνει η πρώτη «κοινωνικού χαρακτήρα», όπως την χαρακτηρίζει ο κυπριακός Τύπος, συνάντηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον νεοεκλεγέντα τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Αιντα. Δεν αποκλείεται, σε αυτή τη συνάντηση, ή αργότερα, να ανακοινωθεί η επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου, ο οποίος είχε παγώσει, εξαιτίας της απόφασης της

Άγκυρας να στείλει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδεία πολεμικών πλοίων. Τότε, η Λευκωσία είχε ανακοινώσει ότι παγώνει η συμμετοχή της στον διάλογο, και ότι θέτει σαν προϋπόθεση για την επανέναρξή του την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός».

Ευχολόγια

Η εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα άλλαξε πολλά δεδομένα, αφού η Άγκυρα είχε ποντάρει στον χαμένο των εκλογών, Ερογλου. Ωστόσο, η Λευκωσία, αν και κρίνει ως θετικό στοιχείο την παρουσία Ακιντζί, είναι άκρως επιφυλακτική, αφού γνωρίζει πολύ καλά τις πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα στα κατεχόμενα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. «Όντως, στα κατεχόμενα έγινε ανατροπή», είπε. «Ασφαλώς, όμως, δεν πετούμε στα σύννεφα με αυτή την εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό και ήδη επιχειρεί να τρίξει τα δόντια στον κ.Ακιντζί. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να μηδενίζουμε το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία έναν ηγέτη που διαχρονικά τάσσεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού. Είναι λανθασμένη η εκτίμηση πως όποιος και αν είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν έχει σημασία, αφού σε τελευταία ανάλυση η Τουρκία είναι που αποφασίζει». Ο κ.Κυπριανού πρόσθεσε επίσης ότι η ύπαρξη Ακιντζί «είναι ικανή να δημιουργήσει ελπίδες, αλλά όχι να λύσει το Κυπριακό από μόνη της».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και με διπλωματική γλώσσα, κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης. Όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα, Milliyet, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί «έχουν μια μεγάλη ευκαιρία», και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δυο τους θα βρουν λύση. «Οποιοδήποτε άλλο σενάριο το απορρίπτω», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι τουρκοκύπριοι εξέλεξαν τον Μουσταφά Ακιντζί για δύο λόγους. Για να δώσουν το μήνυμα της ενωμένης Κύπρου και της ειρήνης. Και το πιο σημαντικό για να δώσουν το μήνυμα ότι «είμαστε Κύπριοι». Αυτά τα μηνύματα τα πήραμε πολύ καθαρά και θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Και η δική μας ευχή είναι η επανένωση του νησιού».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος δήλωσε ότι «η Τουρκία, η οποία είναι γείτονάς μας, είναι πολύ σημαντική χώρα», αλλά υπογράμμισε ότι «μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις αν υπάρξει λύση και ο τουρκικός στρατός αποχωρήσει από το νησί». Και κατέληξε λέγοντας πως «το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο από τους Κυπρίους και πιστεύουμε ότι το νησί ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. Το Κυπριακό θα λυθεί με τους τουρκοκύπριους. Μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία αν λυθεί το Κυπριακό όπως έγιναν η Γαλλία και η Γερμανία έπειτα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να έχει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. Αν λυθεί το Κυπριακό θα έχουν φιλικές σχέσεις».

Διερευνητικές κρούσεις

Σε πρώτη φάση, πάντως, εκτιμάται ότι οι επαφές των δυο πλευρών θα είναι διερευνητικές, και κυρίως εκ μέρους της Λευκωσίας το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί μέχρι που είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο Ακιντζί, και σε ποιο βαθμό από την άλλη, είναι διατεθειμένη η Άγκυρα να τον «μπλοκάρει». Να σημειωθεί ότι διαπραγματευτής των κατεχομένων ορίστηκε ο θεωρούμενος ως άνθρωπος της Άγκυρας, «υπουργός Εξωτερικών», της Οζντίλ Ναμί. Όπως και να’ χει, το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο απ’ ότι όταν επικεφαλής των κατεχομένων ήταν ο θεωρούμενος ως αχυράνθρωπος της Τουρκίας, Ντερβίς Ερογλου, και όλα δείχνουν ότι, εάν δεν θέσει σοβαρά εμπόδια η Τουρκία, και εάν μπουν οι βάσεις για πραγματικά βιώσιμη λύση –και όχι για λύσεις τύπου σχεδίου Ανάν- μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία.

Τη λύση στο Κυπριακό, κατά κοινή πεποίθηση, εάν είναι δυνατόν και πριν τις αμερικανικές εκλογές, το 2016, προωθούν οι ΗΠΑ, οι οποίες, έως τώρα, διατηρούν σταθερό τον δίαυλο επικοινωνίας με τη Λευκωσία, παρά τα ανοίγματα της τελευταίας προς τη Ρωσία. Ως γνωστόν, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο μόνος Δυτικός ηγέτης, ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου. Εκεί, κατά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, είχε ξεχωριστές επαφές με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι επανειλημμένως μερίδα του κυπριακού πολιτικού κόσμου έχει επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν λύση – εξπρές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα