Ένοχος για υποκίνηση φυλετικών διακρίσεων ο Γκέερτ Βίλντερς

Ο ολλανδός ηγέτης της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση διακρίσεων εις βάρος των Ολλανδών Μαροκινών, σε μια απόφαση που αναμένεται να εντείνει τη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ολλανδία. Μια επιτροπή τριών δικαστών έκρινε ότι τα σχόλια του ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) σε μια μετεκλογική ομιλία του το 2014 ήταν "ταπεινωτικά και άρα προσβλητικά προς τον μαροκινό πληθυσμό". Ο Χέντρικ Στέενχουις, πρόεδρος των δικαστών, είπε ότι οι παρατηρήσεις στόχευαν σαφώς σε μια εθνοτική ομάδα του πληθυσμού και έγιναν στη διάρκεια τηλεοπτικής

ομιλίας του για να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, το δικαστήριο απήλλαξε τον Βίλντερς από την κατηγορία της υποκίνησης μίσους και δεν του επέβαλε πρόστιμο ή ποινή, κρίνοντας ότι μια ποινική καταδίκη ήταν επαρκής τιμωρία για έναν πολιτικό στη θέση του Βόλντερς. Ούτε ο Βίλντερς, ούτε ο δικηγόρος του, Γκέερτ-Γιαν Κνουπς, ήταν στο δικαστήριο για να ακούσουν την ετυμηγορία. Αμέσως μετά ο Βίλντερς εξέδωσε δελτίο Τύπου λέγοντας ότι θα ασκήσει έφεση και περιγράφοντας την απόφαση του δικαστηρίου ως "μια μεγάλη απώλεια για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης".

Η ετυμηγορία έρχεται τρεις μήνες πριν οι ολλανδοί ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για τις γενικές εκλογές στις οποίες ο Βίλντερς έχει δεσμευθεί να θέσει τη μετανάστευση και τον "εξισλαμισμό" στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Το μανιφέστο του κόμματός του περιλαμβάνει δεσμεύσεις για να κλείσουν όλα τα τζαμιά στην Ολλανδία και να απαγορευθεί το Κοράνι από τα δημόσια κτίρια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το PVV να προηγείται, με περίπου 24% των ψήφων. Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Βίλντερς προηγείται από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, τους Φιλελεύθερους (VVD) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με το PVV για δημιουργία κυβέρνησης, εκτός κι αν ο Βίλντερς αποσύρει τις παρατηρήσεις του σχετικά με τους Μαροκινούς, και τα άλλα κύρια κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία. Αλλά σύμφωνα με το ολλανδικό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος παίρνει συμβατικά την πρώτη εντολή και αν ο Βίλντερς έχει ένα σαφές προβάδισμα μπορεί να είναι αδύνατο να δημιουργηθεί μια συμμαχία χωρίς αυτόν.

Ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Βίλντερς όταν η αστυνομία έλαβε σχεδόν 6.000 καταγγελίες για μια ομιλία που έδωσε μετά από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2014. Όταν το κόμμα του απέτυχε με πολύ μικρή διαφορά να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα στο δημοτικό συμβούλιο της Χάγης, ο Βίλντερς ρώτησε σε μια αίθουσα γεμάτη υποστηρικτές του αν ήθελαν να έχουν "περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς" στη χώρα. Όταν το πλήθος φώναξε "Λιγότερους!" αυτός απάντησε: "Λοιπόν, εμείς θα το αναλάβουμε". Ο Βίλντερς κατήγγειλε τη δίκη από την αρχή, λέγοντας ότι έχει πολιτικά κίνητρα και είναι μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter, επιτέθηκε την "επαίσχυντη καταδίκη" και υποσχέθηκε ότι "ποτέ δεν παραμείνει σιωπηλός". "Η Ολλναδία έχει γίνει μια άρρωστη χώρα", είπε. "Δεν είμαι ρατσιστής και ούτε οι ψηφοφόροι μου είναι. Αυτή η καταδίκη αποδεικνύει ότι οι δικαστές είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Η υποστήριξη στο Κόμμα της Ελευθερίας είναι ισχυρότερη από ποτέ και συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά. Οι Ολλανδοί θέλουν τη χώρα τους πίσω. Σήμερα καταδικάστηκα σε μια πολιτική δίκη η οποία, λίγο πριν από τις εκλογές, προσπαθεί να εξουδετερώσει τον ηγέτη του μεγαλύτερου και πιο δημοφιλούς κόμματος της αντιπολίτευσης. Αλλά δεν θα τα καταφέρουν, ούτε καν με αυτή την ετυμηγορία, γιατί μιλώ εξ ονόματος εκατομμυρίων Ολλανδών".

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Βίλντερς πηγαίνει στο δικαστήριο σχετικά με παρατηρήσεις που έγιναν στην πολιτική αρένα. Το 2011 αθωώθηκε για διακρίσεις κατά Μουσουλμάνων αφού χαρακτήρισε το Ισλάμ "φασιστική" θρησκεία σε διάφορες συνεντεύξεις. Με την ευκαιρία αυτή περιέγραψε την ετυμηγορία ως "νίκη για την ελευθερία του λόγου".

Πολιτικοί σχολιαστές έχουν προειδοποιήσει ότι η έκβαση της Παρασκευής θα μπορούσε να πολώσει τη συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση στην Ολλανδία ακόμη περισσότερο και να σκληρύνει την υποστήριξη στον Βίλντερς μεταξύ των βασικών ψηφοφόρων του. "Για αυτούς τους ψηφοφόρους, αυτό είναι η απόλυτη απόδειξη του πόσο χαμηλά έχουμε πέσει στην Ολλανδία" σχολίασε ο κοινωνιολόγος Κοέν Ντάμιους, στην εφημερίδα NRC. "Δεν θα απομακρυνθούν από τον Βίλντερς αν κριθεί ένοχος. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι του PVV πιστεύουν ότι θα πρέπει να του στήσουν άγαλμα για τη στάση που έχει λάβει".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα