Ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Το ουκρανικό κοινοβούλιο εγκατέλειψε το «ουδέτερο» καθεστώς της χώρας με στόχο να ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας την οργή της Μόσχας, η οποία θεωρεί απειλή την επέκταση της δυτικής συμμαχίας προς ανατολάς. Το Κίεβο ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να επιδιώξει την προστασία της ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Αύγουστο, μετά από την ανοικτή συμμετοχή

των ρωσικών στρατευμάτων στον αυτονομιστικό πόλεμο, στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Ο υπουργός της Ρωσίας Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε την παραίτηση της Ουκρανίας από την «ουδετερότητα» ένα «αντιπαραγωγικό» βήμα που θα ενισχύσει μόνο τις εντάσεις στα ανατολικά. «Θα κλιμακωθεί η αντιπαράθεση και θα δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί η βαθιά εσωτερική κρίση της Ουκρανίας με το πέρασμα αυτών των νόμων» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ,TASS.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές στο Κίεβο πριν από την ψηφοφορία, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κίνηση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να στραφεί προς την Ευρώπη και τη Δύση. «Η απόφαση θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση στον ευρωπαϊκό και στον ευρω-ατλαντικό χώρο» δήλωσε ο Πάβλο Κλίμκιν. Η τροπολογία πέρασε εύκολα, λαμβάνοντας 303 ψήφους - 77 περισσότερες από το ελάχιστο που απαιτείται για να γίνει νόμος.

Η προσχώρηση στην δυτική στρατιωτική συμμαχία είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνια, αλλά ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Η πόρτα μας είναι ανοιχτή και η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αν το ζητήσει και πληροί τα πρότυπα και τηρεί τις αρχές που απαιτούνται».

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου βρίσκονται στο ναδίρ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο και την επακόλουθη εμφάνιση των φιλορώσων επαναστατών στα ανατολικά. Οι φιλοδυτικές αρχές στο Κίεβο κατηγορούν τη Ρωσία για την ενορχήστρωση και τον εξοπλισμό της εξέγερσης, αλλά το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα