Ελληνοτουρκικές συνομιλίες: Η Αθήνα κάνει λόγο για αποτύπωση οριογραμμής Έβρου, η Άγκυρα για επαναχάραξη συνόρων

Επιβεβαιώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές τα τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έγινε πρόσφατα ελληνοτουρκική συνάντηση με αντικείμενο τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, κάνει λόγο για «αποτύπωση της υφιστάμενης οριογραμμής» στον Έβρο, ενώ η τουρκική πλευρά για «επαναχάραξη» συνόρων (!).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «μεταξύ 25 και 27 Μάϊου πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη της Τουρκίας διμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων, υπό τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας

και Τουρκίας, με αποκλειστικό θέμα την αποτύπωση, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, της υφιστάμενης οριογραμμής στην περιοχή του ποταμού Έβρου, όπως αυτή έχει ορισθεί από το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πέρυσι είχε προκληθεί ιδιαίτερος θόρυβος, όταν η ελληνική πλευρά κατασκεύαζε τον «φράχτη» σε σημεία των συνόρων, τα οποία η τουρκική πλευρά δεν δεχόταν ότι ανήκαν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τότε, σε αυτά τα σημεία είχαν σταλεί τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προς επίδειξη δύναμης. Με αφορμή το μίνι επεισόδιο, όταν είχε ερωτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για το θέμα, είχε προσπαθήσει να το υποβαθμίσει, κάνοντας λόγο για μια μικρή έκταση μερικών «οικοπέδων».

Τότε, είχε αναφερθεί ότι διεξάγονται συνεννοήσεις και επαφές μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για το θέμα. Τέτοιου είδους επαφές, πάντως, θεωρούνται συχνές.

Τα σύνορα στον Έβρο είναι αυστηρά προσδιορισμένα, αλλά επειδή, ανάλογα τις περιόδους, πέφτει η στάθμη των υδάτων, αναδύονται νησίδες και μεγαλύτερες εκτάσεις ξηράς. Όλες αυτές οι αλλαγές, όμως, επουδενί σηματοδοτούν αλλαγή της συνοριακής γραμμής.

Δεν πρέπει να θεωρείται, τέλος, τυχαίο ότι και αυτές οι επαφές ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, συμπίπτουν με μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, κατά την οποία διεξάγονται επαφές μεταξύ στρατιωτικών των δύο χωρών, διερευνητικές επαφές και πολιτικές διαβουλεύσεις, αναμένεται η επίσκεψη Τσαβούσογλου, ενώ πιθανολογείται και συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Κι' όλα αυτά, ενόψει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα