Ελληνοτουρκικά: Η έντασις επιστρέφει…

Του Κώστα Κόλμερ

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατόπιν της κηρύξεως δύο «θαλασσίων πάρκων»: ένα στο Αιγαίον και το άλλο στο Ιόνιον πέλαγος, μετά την διαμαρτυρία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίον αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βράχους που περιλαμβάνονται στα «πάρκα» προστασίας της βιοποικιλότητος – ακόμη κι αυτά του Ιονίου!

Αλλά τα νησιαία εδάφη που διεκδικεί η Τουρκία εκχωρήθησαν στην Ελλάδα από την συμφωνία του Λονδίνου του 1913, την συνθήκη της Λωζάννης 1923 και των Παρισίων

1947 κι έχουν ενταχθή στον Ευρωπαϊκό χάρτη Natura 2000, έχουν σαφές κυριαρχικό καθεστώς. Η Τουρκία προσποιείται ότι όλα αυτά δεν ισχύουν και τ’ αγνοεί.

Το ζήτημα όμως είναι τι κάνει η Ελλάς εν προκειμένω. Πέραν μιας χλιαρής απαντήσεως του ελληνικού ΥΠΕΞ και της οργανώσεως ενός διεθνούς συνεδρίου, για την προστασία των …ωκεανών στην Αθήνα, ο αρμόδιος υπουργός συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σαν να πρόκειται για νέα αμφισβήτηση και να μην είναι ξεκαθαρισμένο το καθεστώς των ελληνικών θαλασσών. Αντί να κηρύξει την ΑΟΖ στο Αιγαίον όπως οφείλει και δικαιούται από το διεθνές δίκαιο των θαλασσών, οπότε παύει πάσα εκκρεμότης στο Αιγαίον ενώ η ΑΟΖ του Ιουνίου εκκρεμεί μόνον έναντι της Αλβανίας.

Ο Έλλην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να μεταβεί τον προσεχή μήνα στην Άγκυρα για την συνέχιση των συζητήσεων «ηπίου κλίματος» στις σχέσεις των δύο χωρών ενώ ελαχίστη πρόοδος έχει μέχρι τούδε επιτευχθή, ακόμη και σε δευτερεύοντα ζητήματα πλην εκείνων που ενδιαφέρουν την Τουρκία όπως η εβδομαδιαία βίζα για τους Τούρκους στα ελληνικά νησιά του βορείου Αιγαίου, ενώ η Αγιασοφιά και η Ι. Μονή της Χώρας έγιναν τζαμιά από μουσεία κι η Ελλάς άνοιξε τα δικά της τεμένη για το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων, Ελλήνων και επισκεπτών ως πολιτισμένη χώρα.

Η προϊούσα πολιτική αδυναμία και των δύο ηγετών θα τύχει αξιοποιήσεως στην προσεχή συνάντηση των. Ο μεν Ερντογάν εξήλθε πολιτικά τραυματισμένος από τις πρόσφατες δημαρχιακές εκλογές, ο δε Κυρ. Μητσοτάκης υποβαθμίζεται από τις σφυγμομετρήσεις, κατόπιν σοβαρών λαθών της εσωτερικής πολιτικής του. Αμφότεροι όμως έχουν αρκετό πολιτικό κεφάλαιο να δαπανήσουν τα επόμενα 3-4 χρόνια, οπότε μπορούν να περιμένουν παρά να πραγματοποιήσουν άλλη μία άκαρπη συνάντηση.

Το διεθνές σκηνικό μεταβάλλεται ραγδαίως (εκεχειρία στην Γάζα, ειρήνευση στην Ουκρανία;) και μπορεί να οδηγήσει σε μία διαφορετική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή ενώ η Ελλάς πρέπει να επιταχύνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμά που έχει καθυστερήσει. Συγχρόνως επιβάλλεται να τονισθή στον Τούρκο Πρόεδρο, που θα συναντηθή με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον για πρώτη φορά, ότι το Κογκρέσο έχει θέσει ως όρον την μη χρησιμοποίηση των 110 F-16 τα οποία αγοράζει η Τουρκία, για να παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο. Η επάνοδος στις εντάσεις ουδένα ωφελεί και ουδέν δικαίωμα κατοχυρώνει.

Δημοσιεύεται στην «Εστία»

The post Ελληνοτουρκικά: Η έντασις επιστρέφει… appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα