Ελληνικές αστοχίες (και) στην Ουκρανία
Το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποφάσεις με διπλωματική σημασία στο εξωτερικό και με βάρος για τον Έλληνα φορολογούμενο στο εσωτερικό
Του Αλέξανδρου Τάρκα*
Οι επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας -διμερώς και στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης- είναι χρήσιμες για την έγκαιρη απόκτηση ερεισμάτων στο μεταπολεμικό τοπίο.
Όμως, ουδείς εγγυάται ότι οι σημερινοί, συγκεκριμένοι συνομιλητές της Αθήνας,
Πρόκειται για άλλη μια ήττα της διπλωματίας Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη. Μια ήττα σε εξόφθαλμη αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν η Ελλάδα είχε επιβάλει την οικονομική κυριαρχία της στη μεταπολεμική Γιουγκοσλαβία και σε ολόκληρα τα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια την περίοδο 1999-2009, με διακομματική συναίνεση στις αντίστοιχες πρωτεύουσες. Δεν είναι τυχαίο ή αθώο ότι, με το πρώτο κιόλας Μνημόνιο του 2010, επιβλήθηκε η αποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από τις βαλκανικές χώρες, αν και η απλή λογική έδειχνε ότι η παραμονή τους θα προσέφερε κέρδη στην εθνική οικονομία και εγγύηση επιστροφής χρημάτων στους δανειστές.
Ασφαλώς, συγκριτικά με τα Βαλκάνια, η Ελλάδα διαδραματίζει μικρότερο ρόλο στις εξελίξεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, το σημαντικό, στην παρούσα περίπτωση, είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρνει να αποσπάσει ούτε ένα ελάχιστο ποσοστό… 1% όσων είχαν εξασφαλίσει οι προκάτοχοί του στη βαλκανική ανασυγκρότηση. Επιπλέον, προκαλεί μελαγχολία η εικόνα της μηδενικής παρεμβατικότητας του -μη εκλεγμένου- υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, συγκριτικά με την επιρροή των, διαδοχικά, Γιώργου Παπανδρέου, Πέτρου Μολυβιάτη και Ντόρας Μπακογιάννη εκείνη την εποχή.
Μέρος της σημερινής εικόνας λαθών και παραλείψεων είναι και ο -εκλεγμένος τουλάχιστον- υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου. Όταν, κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές Απριλίου, συζητήθηκαν ζητήματα ναυπηγείων και λιμένων, ο κ. Χατζηβασιλείου προέβη σε ονομαστική αναφορά μόνον μίας ελληνικής εταιρίας. Σημείωσε ότι αυτή θα μπορούσε να αναλάβει τα σχετικά συμβόλαια, ενώ στοιχειώδες καθήκον ενός κρατικού αξιωματούχου είναι να προβάλλει όλες τις αξιόπιστες εταιρίες κάθε κλάδου.
Σε κάθε περίπτωση, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποφάσεις με διπλωματική σημασία στο εξωτερικό και με βάρος για τον Έλληνα φορολογούμενο στο εσωτερικό.
Το πρώτο ορόσημο είναι το ECOFIN της 20ής Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. θα αρχίσουν άτυπες συζητήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία το 2026 και το 2027. Ούτε η Κομισιόν ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΔΝΤ (που συνδράμουν τις αρχές του Κιέβου) έχουν προσδιορίσει το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων. Συνεργάτες του κ. Ζελένσκι εκτιμούν πως το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας προσεγγίζει τα 45 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμα να μπορεί να εκτιμηθεί αν πρόκειται για διαπραγματευτική υπερβολή του Κιέβου έναντι των Βρυξελλών ή για πραγματική αποτύπωση της κατάστασης.
Ορόσημο
Δεύτερο ορόσημο αποτελεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, στις 24 και 25 Ιουνίου, όταν θα τεθεί σε νέα βάση η παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και η Τσεχία διευκολύνουν μεν την Ελλάδα, αγοράζοντας οπλικά συστήματα και πυρομαχικά εκτιμώμενης αξίας άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά το τριετές κόστος της αντίστοιχης διμερούς βοήθειας ξεπέρασε τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, με βάση τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ επί προεδρίας Μπάιντεν, η Ελλάδα οφείλει να συνεισφέρει, την περίοδο 2025-2030, περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διαλειτουργικότητά τους με τη Συμμαχία. Κατόπιν της επιλογής του προέδρου Τραμπ να «αναθέσει» στους Ευρωπαίους συμμάχους μεγαλύτερη -στρατιωτική και οικονομική- ευθύνη για την ασφάλεια των ίδιων και της Ουκρανίας, ενδεχομένως η ελληνική συνεισφορά να είναι μεγαλύτερη.
Η κυβέρνηση τηρεί απόλυτη σιγή ως προς τις προθέσεις της, χωρίς να ενημερώνει για την επιβάρυνση των φορολογουμένων και του Κρατικού Προϋπολογισμού ή για την αναζήτηση άλλων λύσεων (αξιοποίηση των κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια ή πρόταση καταβολής μεγαλύτερων ποσών από τα μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη).
*Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
The post Ελληνικές αστοχίες (και) στην Ουκρανία appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- MasterChef 2025 – Spoiler (11/6): Μαίρυλιν, Νέστορας, Νίκος στην πιο δύσκολη αντιγραφή της χρονιάς – Ποιος θα αποχωρήσει;
- Κρήτη: Ναυαγοσώστης έσωσε τουρίστα που έπαθε ανακοπή στη θάλασσα
- Ελληνικές αστοχίες (και) στην Ουκρανία
- Διερράγη η κοινωνική συμμαχία
- Αιματηρό περιστατικό στη Μαρίνα Αλίμου
- Πανελλήνιες 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις – Εκτός ΑΕΙ ένας στους τρεις από τα Γενικά Λύκεια
- Τραμπ καλεί την Ευρώπη να «δράσει κατά της μετανάστευσης» – Ρητορική κλιμάκωσης σε ομιλία με στρατιωτικό ακροατήριο
- IFFHS: Ο Ολυμπιακός 53ος στον κόσμο, 5 ελληνικές ομάδες στο τοπ-500, κορυφαία πάντα η Ρεάλ Μαδρίτης
- Γιατί όλοι μιλάνε για το «Adults»;
- Γ. Καραμέρος: «Οι γαλάζιοι υπηρέτες των καρτέλ πιάνουν στο στόμα τους την κυβέρνηση Τσίπρα και το 2019»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ελληνικές αστοχίες (και) στην Ουκρανία
- Διερράγη η κοινωνική συμμαχία
- Το χάος στην Αμερική συνεχίζεται…
- Οι αλήθειες (της Καρυστιανού) πονάνε…
- Μεζεδάκια
- Στην Ευρώπη πλανάται ο ίσκιος του εμφυλίου
- Εφιάλτης δίχως τέλος η ακρίβεια για τα νοικοκυριά
- Μαρινάκης: Το παιδί για τις βρόμικες δουλειές
- Αναμένουν τους όρους για να παραλάβουν από τον «καταλληλότερα αφρενάριστο…»
- Δικαίωμα στην Τάξη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Πανελλήνιες 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις – Εκτός ΑΕΙ ένας στους τρεις από τα Γενικά Λύκεια
- Όλα τα επιδόματα που ισχύουν στη χώρα μας, πώς διανέμονται και πόσο αποτελεσματικά είναι
- Διασωληνωμένα σε κρίσιμη κατάσταση τα δύο παιδιά που ανασύρθηκαν από τον Άραχθο
- Επίσκεψη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας στον Μητροπολίτη Θηβών
- Ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Σινά π. Πορφύριος Δικαίος επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη
- Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης
- Άφατη συγκίνηση, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων!
- Εορτολόγιο Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 – Άγιος Παύλος ο Οσιομάρτυρας εξ Ιωαννίνων



