Έλλειψη πολιτικής αυτοκυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

15:29 8/2/2022 - Πηγή: Antinews

Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη με την καρατόμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού και τη διαγραφή του Πέτρου Δούκα, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει την πολιτική του αυτοκυριαρχία.

Προβάλλοντας δήθεν το ύφος και ήθος της εξουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ευρύτερες διαστάσεις σε ένα περιστατικό που είχε εξελιχθεί πέντε ημέρες νωρίτερα και προκάλεσε μόνος του μίνι κυβερνητική κρίση. Υπ’ αυτή την έννοια η καρατόμηση του Σπήλιου Λιβανού

μοιάζει ανεξήγητη. Προφανώς είναι μία αγωνιώδης προσπάθεια να τονωθεί το καταρρακωμένο μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας -κακοκαιρία και πρόταση μομφής-, προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διαφορετικά το επεισόδιο θα μπορούσε να έχει λήξει με εξηγήσεις του κ. Λιβανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και η επίμαχη συζήτηση που οδήγησε στις δύο απομακρύνσεις είχε λάβει χώρα την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε χθες και αμέσως επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και του ζήτησε να υποβάλλει την παραίτησή του. Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε και η διαγραφή του Πέτρου Δούκα από το κόμμα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η κίνηση Μητσοτάκη στέλνει το μήνυμα ότι όλοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και κυρίως στο τι λένε δημόσια. Πολιτικά το Μαξίμου προβάλλει ότι «ο πρωθυπουργός κινείται με γνώμονα τις αρχές και τα πιστεύω του και τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση και στο κόμμα».

Στην επίμαχη συζήτηση ο κ. Δούκας λέει σε σύσκεψη, παρουσία του κ. Λιβανού, ότι το 2007 μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία και ενώ η τότε κυβέρνηση έπεφτε 15% πήγαν στην Ηλεία και μοίραζαν χρήματα και έτσι γύρισαν το παιχνίδι. Ο δε κ. Λιβανός φαίνεται να γελά και να προσθέτει ότι «μετά από αυτή την εποποιία υπολειπόμαστε». Στη συνέχεια ο ίδιος μαζί με την υποβολή της παραίτησής του, πρόβαλε ότι η αναφορά του ήταν ειρωνική και αναγνώρισε ότι δεν ήταν η δέουσα. Αν και μεσολάβησε λίγη ώρα από τις εξηγήσεις που έστειλε από τις Βρυξέλλες, εν τέλει ανακοινώθηκε ότι η παραίτησή του έγινε δεκτή.

Εμφανίζεται έτσι ο πρωθυπουργός να δίνει έμφαση στο ήθος και στο ύφος των στελεχών του. Ωστόσο δύο ώρες αργότερα με την ανακοίνωση του διορισμού στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, προέκυψε το επόμενο ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης για τον πρωθυπουργό. Ήλθε στο φως της δημοσιότητας βίντεο σε κομματική εκδήλωση στο οποίο ο κ. Γεωργαντάς συμπεριφέρεται σαν πολιτευτής της δεκαετίας του 60 και ζητά από τα παριστάμενα στελέχη της ΝΔ να θυμίσουν σε όλους εκείνους που έχουν ευεργετηθεί με ρουσφέτια -διορισμούς και συμβάσεις-, όχι απλώς να ψηφίσουν τη ΝΔ αλλά να πείσουν και τους γονείς τους και τα μέλη των οικογενειών τους. Μέσα από το πρίσμα των αρχών του κ. Μητσοτάκη ο διορισμός του θεωρούμενου ως σαμαρικού, Γιώργου Γεωργαντά, θεωρείται ατυχής. Το να ακυρώσει βέβαια την τοποθέτηση του κ. Γεωργαντά θα οδηγούσε σε μείζονα κυβερνητική κρίση. Παρομοίως θα μπορούσε κανείς να θυμίσει και τα μηνύματα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπόδικο Φουρθιώτη, στα οποία ο υπουργός τον ενημερώνει για νομοθετική ρύθμιση που τον αφορά και τα οποία έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Με τα ίδια μέτρα και σταθμά ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχει θέση στο Μαξίμου.

Με την αποπομπή του υπουργού Γεωργίας, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στο θέμα, μία δημοσιότητα που δεν είχε αποκτήσει από τις 2 Φεβρουαρίου και υπ’ αυτή την έννοια μοιάζει ανεξήγητη. Η απάντηση είναι ότι από τη στιγμή που το βίντεο κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο και είχαν αναφερθεί τα τοπικά sites ήταν θέμα χρόνου να αποκτήσει ευρύτερες διαστάσεις.

Βεβαίως υπάρχει πάντα και το ζήτημα των γεγονότων του 2007, κατά την παρουσίαση των οποίων ο κ. Δούκας που ήταν μέλος της τότε κυβέρνησης έχει δίκιο. Η τότε κυβέρνηση πράγματι μοίρασε χρήματα με συνοπτικές διαδικασίες και ελλιπή δικαιολογητικά, με μία διαδικασία που δεν ευνοήθηκαν μόνο οι πυρόπληκτοι. Η εξήγηση της ΝΔ που συνόδευσε τη διαγραφή του, είναι ότι η αφήγηση του κ. Δούκα είναι ιστορικά αναληθής. Το εάν ήταν μία κίνηση καλής θέλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, μένει να φανεί. Σίγουρα όμως είναι μία κίνηση που εντάσσεται στη λιγότερο ή περισσότερο μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα