Ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα: Χειρότερα από το Μπουρουντί αλλά καλύτερα από τη Ζάμπια

23:03 3/5/2022 - Πηγή: Antinews

Στη χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ βρίσκεται πλέον η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου, με τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης να θεωρούνται εξαρτημένα από συμφέροντα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα». Η δολοφονία Καραϊβάζ, οι σχέσεις πολιτικής και επιχειρηματικής «ελίτ», οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι από εξωγενείς παράγοντες, το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στον κλάδο και οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προκαλούν

«φίμωση» των ΜΜΕ, αποτελούν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας, επί ημερών διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, έφτασε μέσα σε έναν χρόνο να βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το Μπουρουντί

Η έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» δόθηκε το πρωί της Τρίτης 3 Μαΐου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με την έκθεση για την «ελευθερία του Τύπου», μέσα σε 12 μήνες η Ελλάδα «έπεσε» 38 θέσεις χαμηλότερα (!) με τους συντάκτες της να τονίζουν ότι «η ελευθερία του Τύπου υπέστη σοβαρές οπισθοδρομήσεις το 2021 και ‘22, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά να καλύψουν θέματα από τη μετανάστευση έως και τον Covid-19».

Σημειώνεται ότι… τη «φίμωση» του Τύπου, όπως θα δούμε στη συνέχεια, επιβεβαίωσε το… Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο λογόκρινε την είδηση (!) αποκρύπτοντας ότι στην Ελλάδα, επί ημερών κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι ειδήσεις ως επί το πλείστον… διαμορφώνονται.

Τι έκαναν, όμως, και τα περισσότερα μεγάλα, συστημικά ΜΜΕ; Ό,τι κάνουν συνήθως με τις ειδήσεις που ενοχλούν την κυβέρνηση. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, «έθαψαν» το περιεχόμενο της έκθεσης των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» που ενοχλεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Χειρότερα από το Μπουρουντί αλλά… καλύτερα από τη Ζάμπια

Συγκεκριμένα, το 2019, η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση της λίστας (στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι χώρες στις οποίες παρουσιάζονται τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και όσο οι αριθμοί αυξάνονται, άλλο τόσο αντίστοιχα μεγεθύνονται φαινόμενα «φίμωσης»). Την ίδια θέση διατήρησε και το 2020 αλλά το 2021 «έπεσε» 5 θέσεις πιο χαμηλά και το 2022 έφτασε να βρίσκεται στην 108η θέση, με τα επίπεδα «φίμωσης» του Τύπου να είναι κοντά στα δεδομένα που υφίστανται σε χώρες όπως είναι η Ζάμπια (109η θέση) και το Μάλι (111η θέση). Λίγο καλύτερα ως προς τον δείκτη «ελευθερίας του Τύπου» είναι το Μπουρουντί, που κατατάχθηκε στην 107η θέση.

Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», σε σχέση με τα όσα λαμβάνουν χώρα στον κλάδο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αναφέρονται τα εξής:

Το «τοπίο» των Μέσων Ενημέρωσης

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα μέσα ενημέρωσης είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ορισμένοι όμιλοι, όπως ο Skai συνυπάρχουν μαζί με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο κατακερματισμό του τοπίου των Μέσων Ενημέρωσης.

Η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ ανήκει σε λίγα άτομα που δραστηριοποιούνται και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική «ελίτ».

Μέσα εξαρτημένα με κυβερνητική ευθύνη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, τα οποία έχουν υπονομεύσει τη συντακτική τους ανεξαρτησία. Η ρυθμιστική αρχή ΕΣΡ έχει κατηγορηθεί για την αργή και αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων, αλλά τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες πρώην κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να αναθεωρήσουν σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κατά της ελευθερίας του Τύπου

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα –που εγκρίθηκαν με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας Covid-19– επιτρέπουν έναν δυσανάλογο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου για σαθρούς νομικούς λόγους. Το αδίκημα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση, γεγονός το οποίο αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και στα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα. Έτσι, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον και αυξάνει τον κίνδυνο αυτολογοκρισίας.

Οικονομική διαπλοκή

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά αναγνωσιμότητας και τους μειωμένους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη επιβίωση πολλών μέσων ενημέρωσης. Αυτό τους έκανε να εξαρτώνται περισσότερο από τη δημόσια χρηματοδότηση. Ωστόσο, η διαδικασία κατανομής αυτών των κονδυλίων στερείται διαφάνειας.

Κίνδυνοι και σεξουαλική παρενόχληση

Ακροαριστεροί και ακροδεξιοί ακτιβιστές επιτίθενται τακτικά στις εγκαταστάσεις των μέσων ενημέρωσης που θεωρούν ιδεολογικούς εχθρούς. Επιπλέον, οι γυναίκες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν συχνά σεξισμό στο χώρο εργασίας.

Ανασφάλεια για τους δημοσιογράφους – Αποτυχία των Αρχών στη διαλεύκανση της δολοφονίας Καραϊβάζ

Η αστυνομία καταφεύγει τακτικά σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Μια Ολλανδή δημοσιογράφος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για τη δική της ασφάλεια, αφού δέχθηκε επίθεση στο δρόμο μετά από μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης για την έντονη ανταλλαγή απόψεών της με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις απωθήσεις μεταναστών.

Επιπλέον, παρά τις δεσμεύσεις τους για ταχεία έρευνα, οι αρχές έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τη δολοφονία του βετεράνου ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε μέρα – μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Αθήνα.

Το ΑΠΕ επιβεβαιώνει ότι «ελευθερία του Τύπου» στην Ελλάδα δεν υφίσταται!

Και πριν ακόμη «στεγνώσει» καλά καλά το μελάνι με το οποίο γράφτηκε η νέα έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», το ΑΠΕ επιβεβαίωσε ότι «ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα δεν υφίσταται, λογοκρίνοντας τη σχετική είδηση!!

Όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο, είναι αληθινό. Στην είδηση που δημοσίευσε το «κυβερνοκρατούμενο» ΑΠΕ για την έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για την Ελλάδα και την «κατρακύλα» που παρουσιάζει σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου! Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανήρτησε ένα κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε αιτιάσεις των συντακτών της έκθεσης επί των προβλημάτων που παρουσιάζονται διεθνώς στο επίπεδο της λειτουργίας των ΜΜΕ, στα όσα λαμβάνουν χώρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, αλλά για τη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε… «μισή» αναφορά!

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των χωρών με βάση τον δείκτη «ελευθερίας του Τύπου» από την έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» για το 2022

Δείτε ΕΔΩ τα συμπεράσματα της Έκθεσης για την Ελλάδα

The post Ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα: Χειρότερα από το Μπουρουντί αλλά καλύτερα από τη Ζάμπια appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα