Εκβιασμοί και πιέσεις στην Πορτογαλία για μέτρα

08:31 9/4/2013 - Πηγή: Antinews

Ασφυκτικές πιέσεις με απειλές ασκούνται από την Κομισιόν και το Βερολίνο στην Πορτογαλία, μια χώρα που επίσης «βυθίζεται» στην ύφεση, προκειμένου να λάβει μέτρα άμεσα για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό του 2013, την οποία προκάλεσε η ακύρωση, από το Ανώτατο Δικαστήριο, ορισμένων μέτρων λιτότητας.

Μετά την προχθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου Ολι Ρεν με την οποία ζητούσε από τη Λισαβόνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, χθες η Κομισιόν επανήλθε στο θέμα και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως αυτή εκφράστηκε μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Πάσος Κοέλιο, όμως συνέδεσε ευθέως τη λήψη μέτρων με την επόμενη δόση και το αίτημα της Πορτογαλίας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου διάσωσης. «Περιμένουμε από την πορτογαλική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα μείωσης των δημόσιων δαπανών, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν από την τρόικα στο πλαίσιο της επόμενης δόσης (2 δισ. ευρώ) που είναι προγραμματισμένη να δοθεί τον Μάιο», ανέφερε.

Σχετικά με το αίτημα της Πορτογαλίας (ανάλογο έχει υποβάλει και η Ιρλανδία) για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup, την Παρασκευή στο Δουβλίνο, και πως η Κομισιόν το στηρίζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σκληρός, «θυμίζοντας» ανάλογες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα και για την Ελλάδα, εμφανίστηκε χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας στο βαυαρικό ραδιόφωνο, αφού ανέφερε ότι η Πορτογαλία σημείωσε μεγάλη πρόοδο πέρυσι για να κερδίσει πρόσβαση στις χρηματαγορές, πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων.

Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία με βάση τη δέσμευση που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο οφείλει να μειώσει το έλλειμμα το 2013 στο 5,5% του ΑΕΠ και να το επαναφέρει κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.

Η «τρύπα» που προκαλεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται να προστεθεί στα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, που πρέπει να υποβάλει στην τρόικα η πορτογαλική κυβέρνηση εντός του Μαΐου, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής μέχρι το 2015.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να περιορίσει δραματικά τις δημόσιες δαπάνες, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για τρίτο συνεχόμενο έτος. Το «κούρεμα» των δημόσιων δαπανών αναμένεται επίσης να έχει δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις, αφού θα «ψαλιδιστούν» και τα επιδόματα ανεργίας. Η ανεργία τον Φεβρουάριο βρισκόταν στο 17,5% του ενεργού πληθυσμού και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 38,6%.

Νίκος Μπέλλος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα