Έκθεση-κόλαφος της ΕΕ κατά της Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα

Η ΕΕ κατηγορεί την Άγκυρα για οπισθοδρόμηση σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ένα αντίγραφο του σχεδίου της ετήσιας έκθεσης προόδου για την Τουρκία ως προς την υποψηφιότητά της στην ΕΕ, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, αναφέρει επίσης μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας και την αυξανόμενη πολιτικοποίηση της κρατικής διοίκησης καθώς το κόμμα AK του Ερντογάν, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια, σφίγγει τον κλοιό του.

Το

εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο προσπαθεί εναγωνίως να εξασφαλίσει τη βοήθεια του Ερντογάν για να ανακόψει τις ροές των προσφύγων από τη Συρία και άλλων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, επέμεινε ότι δεν είχε καθυστερήσει την έκθεση για πολιτικούς λόγους. Επίσης είπε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποφασίζει πότε οι εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες χώρες, που συνήθως κυκλοφορούν ον Οκτώβριο, εγκρίνονται και δημοσιεύονται.

Στην νομική γλώσσα του τμήματος της Επιτροπής για τη διεύρυνση, το σχέδιο περιγράφει μια γενική μετατόπιση προς πιο αυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία. «Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ» αναφέρει. «Ωστόσο, η δέσμευση αυτή αντισταθμίστηκε από τη θέσπιση της βασικής νομοθεσίας στον τομέα του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι που λειτουργεί ενάντια στα ευρωπαϊκά πρότυπα». Απεικονίζει ένα δικαστικό σύστημα το οποίο ελέγχεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση ή υπόκειται σε αδικαιολόγητη πολιτική πίεση. «Η κατάσταση έχει χειροτερέψει από το 2014» γράφει. «Η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και ο διαχωρισμός των εξουσιών έχουν υπονομευθεί σημαντικά, ενώ δικαστές και εισαγγελείς είναι υπό ισχυρή πολιτική πίεση».

Η έκθεση υπαινίσσεται επίσης επικρίσεις ως προς την προσωπική άσκηση εξουσίας του Ερντογάν, λέγοντας ότι ο πρόεδρος παρέμεινε δεσμευμένος σε ένα ευρύ φάσμα ξένων και εγχώριων πολιτικών θεμάτων, κάνοντας πολλούς να τον κατηγορούν ότι έχει υπερβεί τα συνταγματικά προνόμιά του. Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ δεν μπορεί να σχολιάσει την «ουσία της έκθεσης» πριν λάβει το έγγραφο.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία»

Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να διατηρήσουν το εκρηκτικό έγγραφο στο σκοτάδι μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας την 1η Νοεμβρίου - τις δεύτερες εθνικές εκλογές φέτος- καθώς η ΕΕ επιδιώκει τη συνεργασία της Άγκυρας για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Είναι λογικό να μην δημοσιοποιήσει την έκθεση, ενώ προσπαθεί να κερδίσει την βοήθειά της στην προσφυγική κρίση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής. Σε παρόμοια πραγματιστικό ύφος, ο Γιούνκερ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι, παρά τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία».

Ένα πρόσωπο «εκ των έσω» ανέφερε ότι η εκδοχή του σχεδίου που έχει το Reuters είχε γραφτεί πριν επισκεφθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ερντογάν στις 18 Οκτωβρίου. Δεν ήταν σαφές αν η διατύπωση θα είναι πιο ήπια όταν η έκθεση δημοσιευθεί τελικά. Ο Ερντογάν θέλει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αλλάξει το σύνταγμα και να δώσει εκτελεστικές εξουσίες στην Προεδρία, οι οποίες προς το παρόν ασκούνται από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα του AK δεν θα λάβει και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή και ότι μπορεί να χρειαστεί να κυβερνήσει σε συνασπισμό με κάποιο από τα κοσμικά κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τον Ερντογάν να αναμορφώσει το κράτος και να ενισχύσει τη δική του δύναμη.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα