ΕΚΤ: Παράταση εννέα μηνών στο QE, μειώνονται στα €30 δισ. οι αγορές

Την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, η και αργότερα εάν χρειαστεί, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ταυτόχρονα μείωσε το ύψος των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. από 60 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης

αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει εξάλλου ότι εξακολουθεί να αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.

Από τον Ιανουάριο του 2018, προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα διαμορφωθεί σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP.

Παράλληλα, το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως έως ότου κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται ως δημοπρασίες με σταθερό επιτόκιο και πλήρη κατανομή για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο και τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τελευταίας περιόδου τήρησης ελάχιστων αποθεματικών του 2019.

Draghi: Αφήνουμε το γκάζι, αλλά δεν πατάμε φρένο

Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αφήνει το γκάζι, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη να πατήσει το φρένο έδωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, ανακοινώνοντας την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για άλλους εννέα μήνες, ή και αργότερα εάν χρειαστεί, με ταυτόχρονη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 60 δισ. στα 30 δισ. ευρώ.

"Η αναπροσαρμογή του προγράμματος αντανακλά την ενισχυμένη εμπιστοσύνη μας στην προσαρμογή του πληθωρισμού" προς τα επίπεδα του 2%, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Αλλά το κλίμα σήμερα ήταν θετικό. Όλα τα μέλη έδωσαν έμφαση στις καλύτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο περιβάλλον για την ανάπτυξη καθώς και στην βελτίωση της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλη αυτή η πρόοδος όμως βασίζεται στη νομισματική στήριξη. Και ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε", εξήγησε.

"Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιμείνουμε και πρέπει να είμαστε υπομονετικοί", τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο διευκολυντικός, σε πολύ σημαντικό βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι αναγκαίος.

"Οι σημερινές αποφάσεις υιοθετήθηκαν για να διατηρηθούν οι πολύ ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες που παραμένουν αναγκαίες για την βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που είναι χαμηλότερα, αλλά κοντά, στο 2%", πρόσθεσε.

Πληθωρισμός

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αδύναμες και οι προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού συνεχίζει να εξαρτάται από την συνεχιζόμενη υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας υψηλός βαθμός νομισματικής τόνωσης παραμένει αναγκαίος για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις να συνεχίσουν να ενισχύονται για να στηρίξουν τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση.

"Αυτή η συνεχιζόμενη νομισματική στήριξη παρέχεται από τις νέες αγορές, το μεγάλο μέγεθος των αποκτημένων στοιχείων και την επανεπένδυση των ποσών, αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα επιτόκια", δήλωσε.

Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Καταλονία

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Καταλονία μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι "είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσουμε αυτές τις εξελίξεις".

"Παρακολουθούμε την κατάσταση με προσοχή, η σημασία των εξελίξεων είναι πολύ μεγάλη. Αλλά το να καταλήξουμε σήμερα ότι υπάρχουν κίνδυνοι στη σταθερότητα θα ήταν πρώιμο. Να είστε όμως σίγουροι ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα