Εκλογικά σενάρια και ανασχηματισμός: Τοπίο θολό για την Κυβέρνηση

Η δυσώδης οσμή που αναδύεται από το πολιτικό σκηνικό με τις απειλές Καμμένου, τους εκβιασμούς ένθεν κείθεν του πρώην συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα ακόμη και για απολύτως "εμβληματικά" στελέχη κυβερνητικά , όπως τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν προεξοφλεί "καθαρό διάδρομο" διακυβέρνησης για τον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος πράγματι, έχει ως plan A, την εξάντληση της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης, έως

το προσεχές Φθινόπωρο.

Το …εκλογικό κουτί της Πανδώρας ωστόσο έχει ανοίξει ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος: Στελέχη κομματικά, ουκ ολίγα, εισηγούνται πιεστικά στον Αλέξη Τσίπρα να δώσει "τέλος" σε αυτή την εξόψβς προβληματική πολιτική περιρρέουσα, προσφεύγοντας σε εθνικές κάλπες τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρόκειται για υψηλά ιστάμενα στην κομματική πυραμίδα στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι η πολιτική ζημιά που υφίσταται η κυβέρνηση και ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ από την εικόνα περί συναλλαγών, δανεικών βουλευτών και όλης αυτής της κοινοβουλευτικής ανωμαλίας, λειτουργεί σωρρευτικά και διογκώνει την κοινωνική οργή.

Έτεροι ωστόσο στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι όλα τούτα είναι "παροδικά φαινόμενα" τα οποία θα καταλαγιάσουν μόλις αλλάξει και πάλι η ατζέντα και επανέλθει σε ρυθμούς καθημερινότητας.

Κοινώς, μόλις η κυβέρνηση επιστρέψει στις …ράγες της ψήφισης των "φιλοκοινωνικών" νομοσχεδίων που ετοιμάζει: Προστασία Α κατοικίας, ρύθμιση 120 δόσεων κλπ κλπ.

Και τα δύο παραπάνω "Κέντρα" πάντως, τέμνονται σε ένα σημείο: Στην εκτίμηση ότι ούτε ευσταθούν ως ενδεχόμενο αλλά ούτε και θα έπρεπε να ευσταθούν καθώς πολιτικό νόημα δεν θα είχε, να "αιφνιδιάσει" ο Αλέξης Τσίπρας, με εκλογές νωρίτερα από το τέλος του Μαίου.

Δημοσκοπήσεις

Ο πρωθυπουργός πάντως δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του , ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες, υπό την έννοια , ότι εμφανίζεται, να μην έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί στρατηγικά, εφεξής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών, περί τον Απρίλιο, έχοντας "πλήρη" εικόνα για το πώς οδεύει η κυβέρνηση και δημοσκοπικά.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτή τη στιγμή για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζουν… θολή εικόνα.

Ο κ. Βερναρδάκης δια των δημοσκοπήσεών του, εμφανίζεται αισιόδοξος για κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ , ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι οι ιθύνοντες την αισιοδοξία του.

Ο Α. Τσίπρας πάντως, θα περιμένει να έχει πληρέστερη εικόνα των πολιτικών συσχετισμών πριν αποφασίσει να ρίξει το εκλογικό "ζάρι".

Αντικαταστάσεις αντί ανασχηματισμού

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να είναι καθόλου πρόθυμος να προχωρήσει σε "δομικό" ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες από συνεργάτες του, δεν είναι διατεθειμένος ούτε καν να προχωρήσει σε "μίνι" ανασχηματισμό, ει μη μόνον σε ίσως-κάποιες διορθωτικές κινήσεις ή αντικαταστάσεις.

Και μόνον όπου κριθεί απαραίτητο.

Φερ ειπείν, το να απαλλαγεί ο Νάσος Ηλιόπουλος από τα υφυπουργικά του καθήκοντα , προκειμένου να αφιερωθεί στην μάχη που δίνει για την διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, δεν υπαγορεύει την ανάγκη αντικατάστασής του. Το πιθανότερο είναι να απορροφηθούν οι αρμοδιότητές του από την υπάρχουσα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Αντιθέτως, δεν ισχύει το ίδιο για το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία τυγχάνει και επικεφαλής του υπουργείου, αναμένεται να αντικατασταθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν αναμένονται ανακατατάξεις στους θώκους που "καλύπτουν" πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ. Ούτε η Έλενα Κουντουρά, ούτε ο Βασίλης Κόκκαλης και σίγουρα όχι ο Τέρενς Κουικ, αναμένεται να …ανασχηματιστούν από τον πρωθυπουργό.

Η πλειοψηφία εξάλλου των "151 βουλευτών που διαθέτει η κυβέρνηση, είναι εξ αντικειμένου πλειοψηφία …τρόμου η οποία δεν είναι ενθαρρυντική για ριψοκίνδυνες κινήσεις και ανακάτεμα της υπουργικής τράπουλας από τον κ. Τσίπρα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα