Εκατομμύρια για φάρμακα κατά της γρίπης που προσφέρουν ό,τι και η παρακεταμόλη

Εκατομμύρια ευρώ, δολάρια, λίρες κ.ο.κ. δαπανήθηκαν σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης τα οποία δεν έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα από την απλή παρακεταμόλη, υποστηρίζουν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το δίκτυο Cohrane Collaboration. Πρόκειται για παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό ανεξάρτητο δίκτυο επιστημόνων που σχετίζονται με την υγεία και ερευνητών, με συνεργάτες σε 120 χώρες, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία και πραγματοποιεί συγκριτικές μελέτες προκειμένου να υπάρχουν αξιόπιστες και προσβάσιμες σε όλους πληροφορίες για όλους, σε ό,τι αφορά ζητήματα υγείας.

Όπως αναφέρει το δίκτυο Cohrane Collaboration τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται είναι το αποτέλεσμα μιας κολοσσιαίας προσπάθειας να αποκτηθεί πρόσβαση στα αποτελέσματα όλων των σχετικών τεστ που έχουν κάνει οι φαρμακευτικές εταιρείες πριν δώσουν στην κυκλοφορία το φάρμακο. Τα στοιχεία που κατάφερε να συλλέξει το δίκτυο καταλήξουν στο ότι το Tamiflu μειώνει την επιμονή των συμπτωμάτων της γρίπης για περίπου 6,3 – 7 ημέρες στους ενήλικες και για 5,8 ημέρες, κατά μέσο όρο, στα παιδιά. Το ίδιο αποτέλεσμα, σημειώνεται, θα μπορούσε να έχει και η απλή παρακεταμόλη.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο φάρμακο αποτρέπει τις επικίνδυνες επιπλοκές όπως η πνευμονία, το δίκτυο υποστηρίζει ότι από τις δοκιμές που έχουν γίνει τα αποτελέσματα είναι πολύ λίγα και πρακτικά «δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιου είδους επίδραση». Επίσης, οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ότι όσον αφορά στο επιχείρημα ότι το φάρμακο μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση της γρίπης, «επίσης δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι όντως μπορεί να αποτρέψει μια πανδημία». Τέλος, αναφέρουν ότι το Tamiflu έχει μια σειρά από παρενέργειες όπως είναι η ναυτία, οι πονοκέφαλοι, η πρόκληση προβλημάτων στα νεφρά, η πρόκληση υπεργλυκαιμίας καθώς και η εμφάνιση ψυχιατρικών συμβάντων.

Ο Καρλ Χένεγκαν, καθηγητής αποδεικτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωνε ότι έχει την αίσθηση ότι τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν στη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας αλλά υπάρχει περίπτωση να προκάλεσαν και βλάβες. «Το υπάρχον σύστημα ελέγχου με ακρίβεια της αποτελεσματικότητας και των ιδιοτήτων των φαρμάκων είναι τόσο θολό και εύκολο στην κακοδιαχείριση, που το κοινό μπορεί πολύ εύκολα να παραπλανηθεί» σημείωσε.

Ο Τομ Τζέφερσον, κλινικός επιδημιολόγος, δήλωνε, από την πλευρά του, ότι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων θα χορηγούσε παρακεταμόλη και όχι Tamiflu. Το δίκτυο των ερευνητών Cochrane Collaboration τονίζει στην έκθεσή του ότι οι ευθύνες διαχέονται σε μια ευρεία γκάμα εμπλεκομένων, από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι τις κυβερνήσεις, τους αρμόδιους φορείς κλπ.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων. Η φαρμακευτική εταιρεία που κατασκευάζει το Tamiflu, η Roche, εμφανίστηκε κατηγορηματική τονίζοντας ότι διαφωνεί με το σύνολο των συμπερασμάτων και …προειδοποίησε ότι αυτά «μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία». Ο αρμόδιος ιατρικός διευθυντής της εταιρείας στη Βρετανία, Ντάνιελ Θέρλεϊ, επεσήμανε ότι η έρευνα βασίζεται σε «λανθασμένα στατιστικά στοιχεία» τα οποία «συστηματικά υποτιμούν τα οφέλη» του φαρμάκου και ότι «χρησιμοποιεί ανορθόδοξες μεθόδους για ν’ αναλύσει τις παρενέργειες».

Η καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ, που ερευνά τον ιό της γρίπης στο Imperial College του Λονδίνου, εκτίμησε από την πλευρά της ότι η μείωση των συμπτωμάτων στα παιδιά έστω και για 29 ώρες «μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη». Κατά τη γνώμη της, το Tamiflu κάνει τη δουλειά του εξίσου καλά με όσα άλλα ανάλογα φάρμακα υπάρχουν και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει ν’ ανανεωθεί το απόθεμα που υπάρχει σε όλες τις χώρες, γιατί δεν υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές απέναντι στην επιδημία γρίπης. Εκτίμησε δε ότι αν το φάρμακο έχει έστω και λίγα αποτελέσματα σε μια φάση απλής εποχικής γρίπης, σαν αυτή που μελετά η έρευνα του δικτύου Cochrane Collaboration, τότε σίγουρα θα είναι πολύ βοηθητικό σε φάση πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Κέβιν Μακ Κονγουεϊ, καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, έκρινε ως «εντυπωσιακά» τα αποτελέσματα της έρευνας από τη δική του επιστημονική σκοπιά, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγχυση καθώς χρησιμοποιούνται μη δημοσιοποιημένα στοιχεία κλινικών ερευνών.

Το Τμήμα Υγείας, πάντως, της Μεγάλης Βρετανίας όπου δημοσιοποιήθηκε η έρευνα ανακοίνωσε ότι η Βρετανία είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι μία από τις πιο καλά προετοιμασμένες χώρες στον κόσμο απέναντι σε μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης και κομβικός παράγοντας σε αυτό είναι το απόθεμα αντιικών φαρμάκων που έχει προμηθευτεί. Προσέθεσε ότι θα λάβει υπ’ όψιν του τα αποτελέσματα της έρευνας του δικτύου Cochrane Collaboration και ό,τι καινούργιο στοιχείο υπάρχει. Την έρευνα «καλωσόρισε» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που κατατάσσει το Tamiflu στα απαραίτητα φάρμακα, λέγοντας επίσης ότι θα μελετήσει τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει.

Κλείνοντας το άρθρο, ο Τζέιμς Γκάλαχερ, ο αρμόδιος συντάκτης του BBC στα θέματα υγείας και επιστήμης, τονίζει ότι αν κάτι αναδεικνύει η έρευνα του Cochrane Collaboration είναι ο προβληματικός τρόπος με τον οποίο εγκρίνονται τα φάρμακα παντός είδους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες διεξάγουν δοκιμές, εκ των οποίων όμως έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ποιες θα δημοσιοποιήσουν (προφανώς αυτές που είναι πιο θετικές για την προώθηση των προϊόντων τους και αυτές δεν ξεπερνούν τις μισές από όσες διεξάγονται) και στη βάση αυτών λαμβάνουν αποφάσεις οι αρμόδιοι φορείς. Η Επιτροπή Δημόσιας Ευθύνης της Μεγάλης Βρετανίας έχει επανειλημμένως επισημάνει το συγκεκριμένο πρόβλημα εκτιμώντας ότι πρόκειται «για ζήτημα πολύ μεγάλης ανησυχίας» αφού οι αρμόδιοι ερευνητές και γιατροί δεν έχουν πρόσβαση στο σύνολο των δοκιμών και των απαραίτητων στοιχείων σχετικά με ένα φάρμακο.

Επιμέλεια: Μάρκο Πόλο

http://www.bbc.com/news/health-26954482

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα