Είναι η λανθασμένη οικονομική πολιτική, ηλίθιε!

Παρά το γεγονός ότι ΔΝΤ, Ντράγκι και S&P, καθένας με το δικό του τρόπο, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που θα γίνει η έξοδος στις αγορές, ο κύβος ερρίφθη. Πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου που θα αντικαταστήσει το παλαιότερο πενταετές.

Η συγκυρία για την ελληνική κυβέρνηση είναι ευνοϊκή, οι αγοραστές είναι κλεισμένοι, οι Γερμανοί θέλουν να δείξουν –ενόψει εκλογών- ότι το πρόγραμμα σταθεροποιεί την Ελλάδα,

το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 4,3% με 4,5%, οπότε το Μαξίμου θα δώσει το πράσινο φως. Άλλωστε, η επικοινωνιακή διαχείριση είναι αυτή που παίζει ρόλο αυτή τη στιγμή για τον Τσίπρα. Για σκεφτείτε. Ολόκληρο τον Αύγουστο που δεν έχει και ειδήσεις θα μας πιπιλάνε το μυαλό ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Άσε δε που οι Συριζαίοι βουλευτές θα αποκτήσουν ξανά… μούτρα για να πάνε στα χωριά τους.

Όμως, η… επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι πρόσκαιρη. Τα προβλήματα θα ξεκινήσουν να συσσωρεύονται τους επόμενους μήνες και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τα μέτρα που αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν το εισόδημα είναι ήδη βαριά και δεν χρειάζεται να έρθουν και τα επόμενα από το 2019.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα προκύψουν όταν θα τελειώσουν και τα τελευταία αποθέματα που έχουν οι Έλληνες. Λεφτά στα σεντούκια ή καταθέσεις θα γίνουν φόροι αλλά κι αυτό δεν θα φτάνει. Όσες ρυθμίσεις κι αν προκύψουν η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και των κόκκινων δανείων θα φέρει το «μπούκωμα» της οικονομίας. Όση ανάπτυξη κι αν επαγγέλλονται οι Συριζαίοι η αλήθεια της καθημερινότητας είναι πολύ πιο σκληρή.

Αυτή η στάση πληρωμών λόγω αδυναμίας θα φέρει πιο κοντά τα νέα μέτρα, πιο γρήγορα τη μιζέρια και την φτωχοποίηση. Και τότε καμιά έξοδος στις αγορές ή άλλο επικοινωνιακό παιχνίδι δεν θα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Όσες προσπάθειες κι αν κάνει η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει απλά γιατί είναι εντελώς λανθασμένη η οικονομική της πολιτική. Όταν αντί να φέρει την ανάπτυξη μέσω μείωσης των φόρων και κινήτρων στους επιχειρηματίες, κάνει το ακριβώς αντίθετο τότε δεν υπάρχει σωτηρία. Κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει ανάπτυξη μέσω… διορισμών και διόγκωσης του δημοσίου τότε είναι σίγουρη η αποτυχία.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Η αριστερή κυβέρνηση που υποτίθεται ότι παλεύει για το καλό του λαού έχει υπογράψει δύο φανερά μνημόνια κι ένα κρυφό. Αυτό είναι το μνημόνιο που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ μήπως το Ταμείο μπει στο πρόγραμμα. Οι δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος είναι δραματικές και δείχνουν το μέλλον της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Δείτε τι προβλέπει το μνημόνιο με το ΔΝΤ για να καταλάβετε πόσο καταστροφική ήταν η πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Capital:

Α. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Έως τον Σεπτέμβριο του 2017

1. Νόμος για τον καθορισμό ανώτατων ορίων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017-18. Διασφάλιση ότι οι μετατροπές προσωρινών σε μόνιμες θέσεις μετά από δικαστικές αποφάσεις είναι σύμφωνες με το Μνημόνιο.

2. Θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην δικαιοσύνη.

3. Ολοκλήρωση ανεξάρτητης αξιολόγησης (από ανεξάρτητο ελεγκτή) στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Έως τον Οκτώβριο του 2017

4. Ενσωμάτωση της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων μεγάλων φορέων της γενικής κυβέρνησης στον κεντρικό λογαριασμό χαρτοφυλακίου του Δημοσίου.

Έως τον Δεκέμβριο του 2017

5. Ολοκλήρωση του επανϋπολογισμού των συντάξεων στο ήμισυ των συνταξιούχων

6. Διασφάλιση ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων διαθέτει κατάλληλα συστήματα ανάλυσης κινδύνου και εξειδικευμένο προσωπικό.

7. Τροποποίηση του κώδικα δημόσιων εσόδων συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

8. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς.

Έως τον Μάρτιο του 2018

9. Θέσπιση νομοθεσίας για την κωδικοποίηση και την απλούστευση της νομοθεσίας ΦΠΑ, αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Έως τον Ιούνιο του 2018

10. Νομοθέτηση και εφαρμογή ενός σύγχρονου και εκσυγχρονισμένου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων στέγασης, οικογενειακών και αναπηρικών παροχών αναπηρίας, εξορθολογισμός των υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων.

11. Εφαρμογή ενός διαφανούς συστήματος για την παρακολούθηση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Β. ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Έως τον Ιούλιο του 2017

12.Καθολική εφαρμογή του εξωδικαστικού.

13. Πλήρης εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

14. Ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των συνδίκων πτώχευσης.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2017

15. Ολοκλήρωση από την ΤτΕ των παρεμβάσεων στις μη συστημικές τράπεζες και διασφάλιση ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες καλύπτουν πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις.

16. Τροποποίηση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών.

Γ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Έως τον Σεπτέμβριο του 2017

17. Ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου και νομοθέτηση παρεμβάσεων για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής για την ψήφιση της απεργίας στο 50% των εκπροσώπων των συνδικάτων.

18. Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων της εργαλειοθήκης 3 του ΟΟΣΑ

19. Υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων.

Έως τον Δεκέμβριο του 2017

20. Νομοθεσία για την κατάργηση των εναπομενόντων περιορισμών (π.χ. γεωγραφική θέση, τιμολόγηση, εγκατάσταση κ.λπ.) για βασικά επαγγέλματα (π.χ. παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, νομικούς κ.λπ.).

Έως τον Ιούνιο του 2018

21. Εφαρμογή των φάσεων παρακολούθησης της μεταρρύθμισης της αδειοδότησης επενδύσεων.

Επιπλέον των νέων 21 προαπαιτούμενων στην επιστολή παρατίθενται και οι 7 δράσεις που δεσμεύθηκε να κάνει πράξη η κυβέρνηση πριν την υπογραφή του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ και ουσιαστικά είναι ένα μέρος από τα μέτρα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα:

1. Μεσοπρόθεσμο με τα μέτρα των 6,5 δις ευρώ που ψήφισε η Βουλή

2. Νομοθεσία για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.

3. Εφαρμοστικές διατάξεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

4. Θέσπιση νομοθεσίας για τον εξωδικαστικό και για όλο το 2γενές δίκαιο για την εφαρμογή του.

5. Η ΤτΕ να επιβλέψει την ενίσχυση την κεφαλαιακής επάρκειας των μη συστημικών τραπεζών, οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των ελέγχων κεφαλαίου.

6. Νομοθεσία που να προβλέπει την διατήρηση σε ισχύ των μεταρρυθμίσεων των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος

7. Θέσπιση νομοθεσίας για σειρά παρεμβάσεων στις αγορές

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα