Είναι έτοιμη να συμμαχήσει με τον Άσαντ η Δύση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος;

Οι ισλαμιστικές δυνάμεις βαδίζουν προς τη δυτική Συρία από βάσεις πιο ανατολικά, φέρνοντας στο προσκήνιο την προοπτική της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης για να ανακόψουν την προέλασή τους. Αν η Isis, που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, απειλεί να καταλάβει ολόκληρο ή μέρος του Χαλεπίου, εδραιώνοντας την πλήρη κυριαρχία της στους αντικυβερνητικούς αντάρτες, οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να

δράσουν δημοσίως ή κρυφά, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο έχουν προσπαθήσει να εκτοπίσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη βοηθήσει κρυφά την κυβέρνηση Άσαντ περνώντας πληροφορίες για την ακριβή θέση των ηγετών της Τζιχάντ μέσω της BND, της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με πηγή του Independent. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα συριακά αεροσκάφη και το πυροβολικό ήταν σε θέση κάποια στιγμή να στοχεύσουν με ακρίβεια τον επικεφαλής των ανταρτών και τα αρχηγεία.

Τα στρατεύματα της Συρίας έχουν εμπλακεί σε μια σκληρή μάχη για να κρατήσουν την αεροπορική βάση της Τάμπκα στην επαρχία Ράκα, η πτώση της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για την Χάμα, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Βορειότερα, η Isis έχει καταλάβει κρίσιμα εδάφη που πιθανόν να ανακόψουν τις γραμμές εφοδιασμού των ανταρτών ανάμεσα στο Χαλέπι και στα τουρκικά σύνορα. Το χαλιφάτο που διακήρυξε η Isis στις 29 Ιουνίου καλύπτει ήδη το ανατολικό τρίτο της Συρίας εκτός από το ένα τέταρτο του Ιράκ. Εκτείνεται από την Τζαλάουλα, μια πόλη 20 μίλια από το Ιράν, την οποία ο ιρακινός στρατός και οι κούρδοι Πεσμεργκά προσπαθούν να ανακαταλάβουν, ως πόλεις 30 μίλια βόρεια του Χαλεπίου.

Το θέμα της ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη Συρία, όπως οι αεροπορικές επιδρομές, βρέθηκε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας την Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην Ουάσιγκτον, Martin Dempsey, είπε: «Μπορεί η Isis να νικηθεί χωρίς να αντιμετωπίσουμε το τμήμα της οργάνωσης που εδρεύει στη Συρία; Η απάντηση είναι όχι». Τόνισε ότι δεν προβλέπει ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Συρία, αλλά οι ΗΠΑ έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι η Isis μπορεί να επιβιώσει επ 'αόριστον αν έχει ένα μεγάλο ασφαλές καταφύγιο στη Συρία.

Ο Chas Freeman, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, είπε στην Independent ότι ο στρατηγός Dempsey είχε επισημάνει ότι η Isis διασχίζεται τα σύνορα Ιράκ-Συρίας και πρέπει να υπάρξει μια συνεπής πολιτική προς την κατεύθυνση αυτή και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Ο Dempsey «δεν διευκρίνισε τις επιπτώσεις από αυτό, αλλά, για μένα, όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι θα στραφεί στον Άσαντ. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει την ανταλλαγή πληροφοριών με τους αντιπάλους της Isis, ακόμη και εκείνους από τους οποίους εμείς οι ίδιοι είμαστε αποξενωμένοι. Έχουν συμβεί και πιο περίεργα πράγματα στη Μέση Ανατολή». Ο Freeman, ο οποίος έχει αποσυρθεί, πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν εξετάζεται η ανταλλαγή πληροφοριών με την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ.

Προς το παρόν, το πιο πιεστικό ζήτημα στην Συρία δεν είναι η εξάλειψη της Isis, αλλά το να την εμποδίσουν να επεκταθεί μετά από μια σειρά από νίκες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Πρώτον, κατάφερε να διώξει την Τζαμπάτ αλ-Νούρσα, το συριακό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, από την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Ντέιρ Έζορ στον Ευφράτη. Στη συνέχεια κατέλαβε δύο σημαντικές βάσεις του συριακού στρατού, μία που είχε στην κατοχή του το Τάγμα 17 στην επαρχία Ράκα και μία δεύτερο από το Τάγμα 121 στην επαρχία Χασακάχ όπου ο ιρακινός διοικητής σκοτώθηκε. Η Συρία δίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες επέκτασης για την Isis από το Ιράκ, επειδή το κίνημα αντλεί την υποστήριξή του από την σουνιτική αραβική κοινότητα: το 60 τοις εκατό των Σύρων είναι Σουνίτες Άραβες, σε σύγκριση με 20 τοις εκατό στο Ιράκ.
Η πολιτική των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των συμμάχων της στην περιοχή κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών ήταν η υποστήριξη των «μετριοπαθών» ανταρτών της Συρίας, υποτίθεται για την καταπολέμηση της Isis και άλλων τζιχαντιστών, καθώς και την κυβέρνηση του Άσαντ στη Δαμασκό. Αλλά ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός που υποστηρίζεται από τη Δύση είναι όλο και πιο αδύναμος και περιθωριοποιημένος, ενώ οι ομάδες της Τζιχάντ όπως η Τζαμπάτ αλ-Νούσαρ, η Αχράρ αλ-Σαμ και το Ισλαμικό Μέτωπο δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν την επίθεση της Isis.
Το Ισλαμικό Μέτωπο προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει το φρούριό του στην πόλη της Μαρέα κοντά στο Χαλέπι από μια απρόσμενη επίθεση της Isis, που ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου και προχωρά. Η Isis κατείχε θέσεις στην επαρχία στο Χαλέπι και πιο δυτικά, στην επαρχία Ιντλίμπ πριν από τον εμφύλιο πόλεμο με άλλες ομάδες ανταρτών που ξεκίνησε στις αρχές του 2014, όταν αποσύρθηκε, κάτι που ερμηνεύθηκε τότε ως υποχώρηση, αλλά στην πραγματικότητα ήταν συγκέντρωση των δυνάμεών της για χρήση στο Ιράκ και τη Συρία.

Αν και έχουν υποστεί μια σειρά από σοβαρές ήττες στα χέρια της Isis, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ήταν σε θέση να ανακτήσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της αλ Σαέρ κοντά στην Παλμύρα τον Ιούλιο και εξακολουθούν να κατέχουν την αεροπορική βάση της Τάμπκα, όπου ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει πολλούς μαχητές της Isis, ανάμεσά τους και έναν ακτιβιστή γνωστό ως Αμπού Μούσα. Όπως και με άλλες επιθέσεις της Isis σε κυβερνητικά οχυρά στη Συρία, αυτό προαναγγέλθηκε από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας. Συνολικά, ο συριακός στρατός έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικός στη μάχη με την Isis από τον ιρακινό στρατό, που δεν έχει σημειώσει ακόμη ούτε μια επιτυχία εναντίον τους. Μια σειρά ιρακινών επιθέσεων του στρατού εναντίον του Τικρίτ βόρεια της Βαγδάτης, με πιο πρόσφατες αυτές της τελευταίας εβδομάδας, έχουν όλες αποτύχει.
Οι αεροπορικές επιθέσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ γειτονικών κρατών, θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν και να απομονώσουν την Isis, αλλά με αυτό τον τρόπο θα υπονομεύσουν αναγκαστικά άλλες ομάδες ανταρτών. Το κλειδί για την ανάπτυξη της Isis και, ιδίως, την εισαγωγή χιλιάδων ξένων μαχητών υπήρξε η χρήση της Τουρκίας ως σημείο εισόδου.

Αποφασισμένος να απαλλαγεί από τον Άσαντ, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κρατήσει τα σύνορα των 550 μιλίων της Τουρκίας με τη Συρία ανοιχτά, δίνοντας στους τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Isis, ένα ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Οι Τούρκοι λένε τώρα ότι η Isis δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη, αλλά η Άγκυρα δεν έχει κάνει μια σοβαρή κίνηση για να κλείσει τα σύνορα, με την ανάπτυξη μεγάλων στρατευμάτων.

Μία πλήρης μεταστροφή από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τους συμμάχους τους όσον αφορά τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση Άσαντ είναι απίθανη, διότι αυτό θα σήμαινε την αποδοχή ότι η υποστήριξη για την σουνιτική εξέγερση στο παρελθόν είχε συμβάλει στην ανάπτυξη του χαλιφάτου.

Ο Freeman υποστηρίζει ότι αμφιβάλει πως «οι φιλελεύθεροι υπέρ της επέμβασης και οι νεοσυντηρητικοί που είχαν επιδιώξει την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ήταν ικανοί να αναστρέψουν την πορεία της. Για να γίνει αυτό θα υποχρεώνονταν να παραδεχτούν ότι έφεραν σημαντική ευθύνη για τη νομιμοποίηση της άσκοπης βίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 190.000 Σύριων». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πιστεύει πως θα ήταν δυνατόν να διαλύσουν την Isis με άμεση επίθεση και ότι θα ήταν καλύτερο να την περιορίσουν και να περιμένουν να καταστραφεί από τα δικά της αυτοκαταστροφικά ένστικτα. «Δεν μπορώ να δω πώς μπορεί να απομονωθεί χωρίς τη συνεργασία της Συρίας, καθώς και της Σαουδικής Αραβίας και των Αράβων του Κόλπου, του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας». Από την άλλη πλευρά, με δεδομένες τις διαφορές στην Ουάσιγκτον και τα μίση στη Μέση Ανατολή, ένας τέτοιος βαθμός συνεργασίας είναι απίθανο να αναδυθεί ως μια δεδηλωμένη πολιτική.

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/west-poised-to-join-forces-with-assad-in-face-of-islamic-state-9686666.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα