Είναι αλήθεια ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε σεξ με ένα γουρούνι;

Ο λόρδος Άσκροφτ υποστηρίζει σε ένα νέο του βιβλίο ότι ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε σεξ με ένα γουρούνι. Πραγματικά, αυτό δεν έχει καμία σημασία σχολιάζει ο James Kirkup.

Υπάρχει, όπως λένε, μόνο μία ιστορία με την οποία ασχολείται ο πολιτικός κόσμος σήμερα. Σε μια σαφώς εχθρική βιογραφία του Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρεται ότι ως νεαρός άνδρας ο πρωθυπουργός έβαλε τα γεννητικά του όργανα στο στόμα ενός νεκρού γουρουνιού. Αυτό, λέγεται ότι είναι μέρος ενός τελετουργικού μύησης σε μια αριστοκρατική λέσχη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει και φωτογραφία.

Πρώτον, η αλήθεια. Είναι αλήθεια; Δεν έχει σημασία. Όπως ήξερε πολύ καλά ο Λίντον Τζόνσον, ο πραγματικός λόγος για να κατηγορείς τον εχθρό σου για σεξουαλική επαφή με χοίρους είναι να τον αναγκάσουν να το αρνηθεί. Αληθινή ή όχι, η εικόνα είναι τόσο ζωντανή που κολλάει στο μυαλό, στιγματίζοντας ανεπανάληπτα τη φήμη κάποιου. Και ο Τζόνσον ζούσε στην προ-Internet εποχή. Σήμερα η online συζήτηση αφορά το συναίσθημα πρώτα και τα γεγονότα μετά, με μεγάλη απόσταση.

Μόλις 12 ώρες μετά τη δημοσίευση, το διαδίκτυο έχει αποφασίσει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε κάτι ανείπωτο με ένα γουρούνι. Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Ακόμη και η πιο πειστική και ολοκληρωμένη διάψευση της ιστορίας, μια ένορκη ομολογία από όλους τους εμπλεκόμενους ότι δεν το έκανε, δεν θα αλλάξει την ιστορία: θα γίνει απλά μια υποσημείωση σε μια σελίδα της Wikipedia, ένα πράγμα που θα συζητούν έξυπνοι άνθρωποι για τα επόμενα χρόνια σε μπυραρίες («στην πραγματικότητα δεν ήταν αλήθεια»). Μερικές ιστορίες είναι τόσο πειστικές που η αλήθεια δεν μπορεί να τις αλλάξει.

Και έχει καμία σημασία αυτό; Πώς επηρεάζει την πολιτική; Υποψιάζομαι ότι ορισμένοι θα υποστηρίξουν ότι έχει σημασία, ότι έχει πολιτική σημασία. Θα έλεγα ότι προσθέτει στην εικόνα του νεαρού Κάμερον ως ανθρώπου της προνομιακής διαφθοράς, ενός ανθρώπου που έζησε μια ζωή μακριά από την υπόλοιπη χώρα. Για τους οπαδούς των κομμάτων, γίνεται ένα ζήτημα σύγκρισης: όταν ο Τζερεμι Κόρμπιν πάλευε για δικαιοσύνη για τους φτωχούς, ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι σικ σύντροφοί του έκαναν σεξ με αθώα ζώα της φάρμας… κτλ.

Αν αυτό ακούγεται αδύναμο και μη πειστικό είναι επειδή όντως είναι. Όσο διεστραμμένο και αν ακούγεται, πραγματικά δεν υπάρχουν πολιτικές συνέπειες μιας ιστορίας, ότι ο πρωθυπουργός έκανε κάτι αγενές με ένα νεκρό γουρούνι. Δεν θα αλλάξει η γνώμη κανενός γι 'αυτόν, αν και μπορεί να πείσει κάποιους ότι είχαν δίκιο για αυτό που ήδη είχαν σκεφτεί. Δεν θα αλλάξει ούτε μία ψήφο και δεν θα το έκανε ούτε και αν ο Κάμερον έβαζε πάλι υποψηφιότητα. Εν ολίγοις, η χώρα κυβερνάται τώρα από έναν άνθρωπο στον οποίο πολλοί ψηφοφόροι πάντα θα πιστεύουν ή υποψιάζονται ότι μια φορά είχε σεξουαλικές σχέσεις με ένα νεκρό γουρούνι. Και το γεγονός αυτό δεν έχει ουσιαστικά καμία πολιτική σημασία. Είναι σαν ένα παλιό αστείο.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
καμερον γουρουνι
Τυχαία Θέματα