Είχε ερωμένη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β';

Επιστολές του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β που βγήκαν στο φως αποκαλύπτουν ότι ο ποντίφικας είχε εμπλακεί σε μια "ειδική" σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα, που διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια. Ο πρώην Πάπας, ο οποίος πέθανε το 2005 και αγιοποιήθηκε το 2014, γνώρισε την Άννα-Τερέζα Τιμιενιέτσκα πριν εκλεγεί Πάπας το 1978.

Οι επιστολές, οι οποίες βρίσκονταν μακριά από τη δημόσια θέα, στην πολωνική εθνική βιβλιοθήκη, έως ότου τις αποκάλυψε

το πρόγραμμα Panorama του BBC, δείχνουν μια σύνθετη και έντονη φιλία, στην οποία υπονοείται πως η έχει προταθεί ότι η Τιμιενιέτσκα είπε στον ποντίφικας ότι τον αγαπούσε. Στην αλληλογραφία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' δηλώνει ότι είναι ένα "δώρο του Θεού" και αναφέρει ότι προσπαθούσε να συμβιβαστεί με τη φύση της σχέσης τους. Γράφει: «Αν δεν είχα αυτή την πεποίθηση, κάποια ηθική θεία βεβαιότητα στην οποία πρέπει να υπακούσω, δεν θα τολμούσα να πράξω έτσι". Τα γράμματα αποκαλύπτουν επίσης ότι της έδωσε το περιδέραιο που του είχε δωρίσει ο πατέρας του στην πρώτη του Θεία Κοινωνία.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πάπας έσπασε τον όρκο αγαμίας. Η αλληλογραφία τους ξεκίνησε όταν η κ Τιμιενιέτσκα επικοινώνησε μαζί του το 1973, σχετικά με ένα βιβλίο φιλοσοφίας που είχε γράψει. Ο καθηγητής της Ιστορίας του Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Ιμον Ντάφι, σχολιάζει: "Έχουμε μία από τις μεγάλες μορφές της δημόσιας ζωής στον 20ο αιώνα, τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, σε μια έντονη σχέση με μια ελκυστική γυναίκα".

Τον Σεπτέμβριο του 1976 έγραψε: "Αγαπητή μου Τερέζα, έχω λάβει και τα τρία γράμματα.

Γράφεις ότι σπαράσσεται, αλλά δεν μπορούσα να βρω καμία απάντηση σε αυτές τις λέξεις".

Η αλληλογραφία δεν μπορεί να γίνει απολύτως κατανοητή, καθώς τα μόνα γράμματα που υπάρχουν είναι αυτά που ο Πάπας έστειλε σε αυτήν. Οι ερευνητές που μελετούν τις επιστολές του πιστεύουν ότι στο αρχικό στάδιο της σχέσης τους, γύρω στο 1975, η Άννα-Τερέζα Τιμιενιέτσκα του είπε ότι ήταν ερωτευμένη μαζί του. Σε άλλη επιστολή από τον Σεπτέμβριο του 1976, δίνει εξηγήσει για το δώρο που της έκανε. "Ήδη από πέρυσι έψαχνα μια απάντηση για αυτά τα λόγια, "σου ανήκω", και, τέλος, πριν φύγω από την Πολωνία, βρήκα έναν τρόπο, το περιδέραιο. Η διάσταση στην οποία σε αποδέχομαι και σε αισθάνομαι παντού, σε όλα τα είδη των καταστάσεων, όταν είσαι κοντά, και όταν είσαι μακριά".

Ακόμα και αφού έγινε Πάπας, συνέχισαν την αλληλογραφία τους και η γυναίκα επισκέφθηκε το Βατικανό σε διάφορες περιπτώσεις. Ο Καρλ Μπερνστάιν, ο Αμερικανός δημοσιογράφος που έγινε γνωστός από την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate, ήταν το πρώτο πρόσωπο που έγραψε για τη σημασία της σχέσης τους στη δεκαετία του 1990. "Μιλάμε για τον Άγιο Ιωάννη Παύλο. Πρόκειται για μια εξαιρετική σχέση. Δεν είναι παράνομη, παρ 'όλα αυτά είναι συναρπαστική. Αλλάζει την αντίληψή μας γι' αυτόν".

Η Τιμιενιέτσκα πούλησε τις επιστολές στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας το 2008 και πέθανε το 2014.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα