Εγκρίθηκε από το Eurogroup η "δόση" των 978 εκατ. ευρώ

13:58 5/4/2019 - Πηγή: Antinews

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας. "Το Eurogroup κατά τη σημερινή του συνεδρίαση επικύρωσε τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG για την εκταμίευση των 978 εκατομμυρίων ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων" αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σε λίγο αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup. Η "δόση" αναμένεται να εκταμιευθεί περί τον Μάιο, μετά την

ολοκλήρωση μίας σειράς εγκριτικών διαδικασιών.

Στην σύνοδο παρουσιάστηκε η θετική εισήγηση της Κομισιόν για την Ελλάδα από τον Επίτροπο Μοσκοβισί, ενώ είχε προηγηθεί και η προέγκριση της δόσης από έκτακτη σύνοδο του Euroworking Group.

Θα ακολουθήσει η επικύρωση της εν λόγω απόφασης από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, και άλλα κράτη-μέλη που προβλέπουν ανάλογη κοινοβουλευτική διαδικασία για αποφάσεις που συνδέονται με κινήσεις από τον ESM. Θα ακολουθήσει η τελική τυπική έγκριση από τον ESM.

Tο ποσό των 970 εκατ. ευρώ αφορά στη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου (Step Up) του δεύτερου δανείου (περίπου 220 εκατ. ευρώ ετησίως) καθώς και στην επιστροφή κερδών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αρχική απόφαση του 2018 είναι στη διακριτική ευχέρεια του Eurogroup ένα μέρος από τα εν λόγω κέρδη ομολόγων να μην οδεύουν στην απομείωση του χρέους, αλλά να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικούς σκοπούς. Οι αποφάσεις αναφορικά με το επιτόκιο του δευτέρου δανείου λαμβάνονται σε ετήσια βάση, ενώ για τα κέρδη ομολόγων σε εξαμηνιαία βάση.

Όσο για τον μέλλον των διαπραγματεύσεων, είναι ήδη σε εξέλιξη η τρίτη αξιολόγηση με την επόμενη έκθεση της Κομισιόν να έχει οριστεί για τις 5 Ιουνίου και τα μέτωπα να ενισχύονται από τις "ουρές" που άφησε πίσω της η 2ηαξιολόγηση, ειδικά στο πεδίο του Ν. Κατσέλη και των τραπεζών γενικότερα.

Η απόφαση θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για μερική εξόφληση του δανείου με το ΔΝΤ.

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν

Στο επικαιροποιημένο κείμενο της 2ηςαξιολόγησης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρεται ότι "η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων με προθεσμία έως τα τέλη του 2018”. Επισημαίνεται ότι "έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων". Αναφέρεται όμως και ότι "εξακολουθεί ωστόσο να εκκρεμεί μια σειρά ζητημάτων".

Ειδικά στον νέο νόμο Κατσέλη, η αναφορά στην χθεσινή έκθεση είναι πάρα πολύ σαφής. Επισημαίνεται ότι "το σύστημα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την αναδιάρθρωση των ΜΕΔ". Ωστόσο, "οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις αποπληρωμές έχουν μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί". Έτσι, επισημαίνεται ότι "θα απαιτηθεί στενή παρακολούθηση και τα θεσμικά όργανα θα υποβάλουν εκ νέου έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας".

Γίνεται επίσης σαφές ότι "οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα επεκτείνουν περαιτέρω τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα σχετικά με το καθεστώς". Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το νέο καθεστώς "θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Επιτροπής βάσει των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις".

Η σύνοδος

Η πολιτική επικύρωση της "δόσης" των 970 εκατ ευρώ είναι ένα μόνο θέμα της Ατζέντας του άτυπου Eurogroup που λαμβάνει χώρα στη Ρουμανία. Η συζήτηση θα στραφεί κυρίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα της ΕΕ υπό τη σκιά των εξελίξεων για το Brexit.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου θα συζητηθούν οι πρόσφατες δραστηριότητες του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επίκεντρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), την ετοιμότητα για το Brexit, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΝΕΠΔ) και τις εποπτικές προκλήσεις για το 2019.

Θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και προκλήσεις της ζώνης του ευρώ. Το Eurogroup θα προβεί και σε απολογισμό των εξελίξεων όσον αφορά τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τους τελευταίους μήνες ενόψει των επικείμενων εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ.

Θα συζητήσει το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του Λουξεμβούργου, ενώ θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για την ευρωζώνη και τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ) σε εθελοντική βάση, αλλά και όσον αφορά στον χάρτη πορείας για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων (ΕΣΑΚ) και τις περαιτέρω εργασίες που έχουν προγραμματιστεί έως τον Ιούνιο

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα