Έχει κάποια σημασία η εκλογή Σκουρλέτη;

Παρά το οργιώδες παρασκήνιο και τα «συντροφικά»... αλληλομαχαιρώματα, ο Πάνος Σκουρλέτης εκλέχθηκε τελικά νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με ευρεία αποδοχή.

Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε αν το γεγονός αυτό μπορεί να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για το πολιτικό παιχνίδι στην χώρα και πως μπορεί να επιδράσει στο διαμορφωμένο προεκλογικό κλίμα. Για να μην σας κουράζουμε με πολλά λόγια που θα αποτελέσουν τον προβληματισμό που θα ακολουθήσει διατυπώνουμε ευθύς αμέσως την άποψη μας.

Γνώμη μας είναι

ότι ΟΧΙ δεν θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κομβικό σημείο στην εξέλιξη του πολιτικού παιχνιδιού ΟΥΤΕ και έχει κάποια σημασία για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Πέρα από την σημειολογία της όλης διαδικασίας (πολύωρη καθυστέρηση στην έναρξη με την αναμονή του Τσίπρα, ώρα ΣΥΡΙΖΑ χειρότερη από την ώρα ΠΑΣΟΚ) και την μακροσκελέστατη εισαγωγή του πρωθυπουργού με την οποία προσπάθησε να συνδέσει τα ασύνδετα, τα ίδια τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν για την απόφαση αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος είναι έωλα για να μην χρησιμοποιήσουμε κανένα πιο βαρύ χαρακτηρισμό.

Αφού λοιπόν εκθείασε τον απερχόμενο γραμματέα (Ρήγα) και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο να κρατήσει όρθιο το κόμμα σε μια περίοδο που δέχτηκε (άδικα;) ολομέτωπη επίθεση (από ποιους; Την αντιπολίτευση; Την κοινωνία;), είπε ότι στην ιστορική περίοδο που ξανοίγεται μπροστά μας μετά από το τέλος των μνημονίων και λόγω των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται χρειάζεται ανανέωση το κόμμα και σαν σύγχρονη Ιφιγένεια θα θυσιάσει στον βωμό της, το δεξί του χέρι στην κυβέρνηση, τον πρώτο τη τάξει υπουργό των εσωτερικών τον Πάνο (τον) Σκουρλέτη.

Αυτές οι κινήσεις ψευδοανανέωσης στο κόμμα και στην κυβέρνηση, διανθισμένες με τις γνωστές και επαναλαμβανόμενες ιδεολογικές σάλτσες περί νέας αρχής, πάλης κι αγώνα είναι κινήσεις στα πλαίσια του «σύγχρονου» πολιτικού μάρκετιγκ προώθησης των κομμάτων και των προσώπων σαν ειδών προς κατανάλωση. Ένα πολιτικό μάρκετιγκ που δυστυχώς στις μέρες μας έχει αντικαταστήσει την πάλη των ιδεών και την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση.

Απαραίτητη λοιπόν κίνηση για την ηγετική ομάδα η μετακίνηση του Σκουρλέτη από την κυβέρνηση στο κόμμα για να απελευθερώσει θέση ή θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα που σε συνδυασμό με τα «νέα» πρόσωπα, τις «δομικές» αλλαγές και τις πιθανές διευρύνσεις και πάντα υπό την καταιγιστική και καθοδηγούμενη προπαγάνδα. Πιστεύουν ότι έτσι θα έχουν περισσότερες ελπίδες να διασωθούν και κυρίως να συνεχίσουν να παίζουν ενεργό ρόλο και στην επόμενη μέρα (ακόμα και αν χάσουν στις εκλογές).

Το θέμα είναι αν οι πολίτες θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται τέτοιου είδους χειριστικούς πολιτικούς και να άγονται και φέρονται από τα κελεύσματα των επικοινωνιολόγων και των... μαρκετάδων της πολιτικής.

Ίσως έφτασε η στιγμή να ορθώσουμε το ανάστημα μας, να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε τα κόμματα από εκλογικοί μηχανισμοί να γίνουν χώροι ιδεολογικής ζύμωσης και παραγωγής πολιτικής. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή μας στα κοινά και όχι απλά την ψηφοφορία μας αν και όποτε μας καλέσουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα