Έχασε τη "μάχη" με το Ανώτατο Δικαστήριο η May - Πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου για το Brexit

Η Theresa May δεν μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία δρομολόγησης του Brexit, δίχως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. Αυτή είναι η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που αν και κατά πολλούς περιπλέκει την υπόθεση, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μία απόφαση - ορόσημο, με τη May να χάνει τη "μάχη". Άλλωστε, Οι 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας (το

ανώτατο δικαστικό σώμα στη χώρα) εκδίκασαν την έφεση που είχε ασκήσει η βρετανική κυβέρνηση, ενάντια σε προηγούμενη απόφαση που ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, η οποία και όριζε πως η May πρέπει να έχει την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, προτού προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και ξεκινήσει τις διετείς διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε..

Η υπόθεση είχε έλθει στο προσκήνιο από μία ομάδα Βρετανών πολιτών που εξέφρασαν την εναντίωσή τους στο Brexit, με τη βοήθεια κάποιων από τους κορυφαίους δικηγόρους.

Η απόφαση κατά της May ενέχει ένα ρίσκο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό: Η διαδικασία έγκρισης του Brexit από τους βουλευτές θα μπορούσε να σημάνει καθυστερήσεις, ενώ ενδέχεται και να της "δέσει και τα χέρια" ως προς τη φύση του "διαζυγίου". Άλλωστε, η May ήθελε να αποφύγει την ψηφοφορία στη βουλή, εξ αιτίας ακριβώς αυτού του κινδύνου, να τεθούν, δηλαδή, εμπόδια από τους βουλευτές, όσον αφορά στα σχέδιά της.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα