Εμπλοκή με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια

Για τις αρχές Νοεμβρίου ανανεώθηκε το ραντεβού της κυβέρνησης με την τρόικα η οποία φεύγει από την Αθήνα με πολύ γκρίνια αφήνοντας πίσω της πολλά ανοικτά μέτωπα. Αλλά το βασικότερο, βάζοντας πάγο στη ρύθμιση που είχε έτοιμη η κυβέρνηση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, μια ρύθμιση που θα μπορούσε να βγάλει από το αδιέξοδο χιλιάδες εταιρείες, μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Η τρόικα

έβαλε πάγο στη ρύθμιση ζητώντας ένα νόμο «σκούπα» για επιχειρηματικά δάνεια και γι΄ αυτά των νοικοκυριών, ένα θέμα που είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Μέχρι τότε όμως τι θα γίνει; Μήπως θα πάψουν να πληρώνουν όλοι περιμένοντας τη ρύθμιση; Αλλά τι νοιάζει τους γραφειοκράτες.

Από την άλλη, θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι σχεδόν από τη συνάντηση στο Παρίσι το υπουργείο Ανάπτυξης και ο ίδιος ο κ. Δένδιας έλεγε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια. Τι έγινε; Είχαν κάνει λάθος; Γκάφα ή μήπως δεν κατάλαβαν τι συμφωνούσαν με την τρόικα καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες.

Εν πάση περιπτώσει, η τρόικα φεύγει και υπάρχει το μέτωπο των κόκκινων δανείων ενώ συμφωνήθηκε να γίνονται πλειστηριασμοί στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, φυσικά όχι στην πρώτη κατοικία των μη εχόντων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης έσπευσε να ρίξει τους τόνους, διαψεύδοντας ότι η τρόικα αναχωρεί νωρίτερα από την Αθήνα και σημειώνοντας ότι η αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών, δεν προκλήθηκε λόγω της διαφωνίας που προέκυψε για τα «κόκκινα δάνεια»

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες η τρόικα φαίνεται να αναζητά μια συνολική ρύθμιση για τα "κόκκινα δάνεια" επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος, ο οποίος μετείχε στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η νέα απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών ανατρέπει τον έως τώρα σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιείτο η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια και σε δεύτερη φάση για τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων. Τώρα, θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια και οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη για μια «ρύθμιση- πακέτο», και το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό πλαίσιο θα καθυστερήσει περαιτέρω και θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβερνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις («two step process»). Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αποσαφηνίζονται οι ακριβείς χρόνοι.

Ωστόσο, στο θέμα των «κόκκινων δανείων», κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι ουδέποτε ετέθη από την τρόικα στον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, αίτημα για ρύθμιση «πακέτο» των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, η οποία θα «κουμπώνει» και με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας και Κ. Πιερακάκης. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος και η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους.

Πλειστηριασμοί

Εν τω μεταξύ, συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα θα μπορούν να γίνονται με τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής τους αξίας. Κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις σημερινές συνομιλίες με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που, στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων, θα οδηγούσε σε ξεπούλημα. Η διαδικασία που συμφωνήθηκε, προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ στη συνέχεια, και υπό προϋποθέσεις, η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό (για το θέμα, θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και μετά, να αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων σήμερα, μετά την κάθετη πτώση της, είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδουν δημοσιεύματα για ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, επιβεβαιώνουν, όμως, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα