Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που ερευνούσε τα Panama Papers

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, δημοσιογράφος που ήταν επικεφαλής της έρευνας των Panama Papers στη Μάλτα, σκοτώθηκε τη Δευτέρα όταν ανατινάχθηκε το αυτοκίνητό της. Η έκρηξη διέλυσε παντελώς το όχημα.

Η Γκαλίζια ήταν επίσης μια ιδιαίτερα δημοφιλής blogger, με πολλές αποκαλύψεις στο ενεργητικό της. Οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις αφορούσαν τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, και δύο από τους πλησιέστερους βοηθούς

του, συνδέοντας τις offshore εταιρείες που έχουν σχέση με τους τρεις άνδρες με την πώληση διαβατηρίων της Μάλτας και πληρωμών από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Κανείς δεν έχει διεκδικήσει την ευθύνη για την επίθεση. Η πρόεδρος της Μάλτας, Μαρία -Λουίζα Κορέιρο Πρέκα, ζήτησε ηρεμία. "Αυτές τις στιγμές, όταν η χώρα συγκλονίζεται από μία τέτοια εχθρική επίθεση, καλώ όλους να μετρούν τα λόγια τους, να μην κρίνουν και να δείξουν αλληλεγγύη", είπε. Μετά από έντονες γενικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι, οι σχολιαστές φοβόντουσαν την επιστροφή στην πολιτική βία που έπληξε τη Μάλτα κατά τη δεκαετία του 1980. Σε δήλωσή του, ο Μουσκάτ καταδίκασε τη "βάρβαρη επίθεση", λέγοντας ότι είχε ζητήσει από την αστυνομία να απευθυνθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας των άλλων χωρών για βοήθεια για τον εντοπισμό των δραστών. Αργότερα ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι αξιωματικοί του FBI κατευθύνονταν στη Μάλτα για να βοηθήσουν στην έρευνα, ακολουθώντας το αίτημά του για εξωτερική βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, η Καρουάνα Γκαλίζια κατέθεσε στην αστυνομία πριν από 15 ημέρες ότι έλαβε απειλές θανάτου. Η δημοσιογράφος δημοσίευσε το τελευταίο της θέμα στην ιστοσελίδα Running Commentary στις 2.35 μ.μ. τη Δευτέρα και η έκρηξη, που συνέβη κοντά στο σπίτι της, συνέβη λίγο μετά τις 3μμ. Οι αξιωματικοί είπαν ότι το σώμα της δεν είχε ακόμη εντοπιστεί. Σύμφωνα με πηγές, ένας από τους γιους της άκουσε την έκρηξη από το σπίτι τους και έσπευσε στη σκηνή.
Η δημοσιογράφος, που ισχυριζόταν ότι δεν την υποστήριζε κανένας πολιτικός, είχε στο στόχαστρό της ένα ευρύ φάσμα, από τις τράπεζες που διευκολύνουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέχρι σχέσεις μεταξύ της online βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών της Μάλτας και της μαφίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το ρεπορτάζ της είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις αποκαλύψεις από τα Panama Papers, ένα σύνολο 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που είχαν διαρρεύσει από την εσωτερική βάση δεδομένων της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας offshore στον κόσμο, της Mossack Fonseca. Τα στοιχεία ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και μοιράστηκαν σε μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, από τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσινγκτον. Ο γιος της Καρουάνα Γκαλίζια, Μάθιου, είναι δημοσιογράφος και προγραμματιστής που δουλεύει στην ICIJ.

Προ μηνών, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αποκαλύψεις της προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ανοιχτά την αποχώρηση του Μουσκάτ, εν μέσω ενός σκανδάλου που αφορούσε τη σύζυγό του, μια εταιρεία-βιτρίνα του Παναμά και τις υποτιθέμενες πληρωμές από τον πρόεδρο της κόρης του Αζερμπαϊτζάν. Ο Μουσκάτ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2013, πήγε στις κάλπες έναν χρόνο πριν η σύζυγός του εμπλακεί στο σκάνδαλο. Έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα και υποσχέθηκε να παραιτηθεί εάν προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία ότι η οικογένειά έχει offshore μυστικούς λογαριασμούς σε τράπεζες, που χρησιμοποιούνται για δωροδοκίες - όπως υποστήριξε η Καρουάνα Γκαλίζια.

Απαντώντας στα νέα της επίθεσης, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ , ηγετικό πρόσωπο στην έρευνα του Κοινοβουλίου για τα Panama Papers, δήλωσε ότι ήταν "σοκαρισμένος και λυπημένος". "Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την αιτία της έκρηξης, αλλά περιμένουμε να δούμε μια διεξοδική έρευνα", δήλωσε. "Τέτοια περιστατικά θυμίζουν τη Ρωσία του Πούτιν, και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανοχή για τη βία κατά του Τύπου και τις παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι το κράτος δικαίου κινδυνεύει από όταν ο Μουσκάτ επέστρεψε στην εξουσία με τους Εργατικούς το 2013, μετά από μια μακρά περίοδο αντιπολίτευσης. Τέσσερις επικεφαλής της αστυνομίας έχουν παραιτηθεί υπό την ηγεσία του. Ο πέμπτος, ο Λόρενς Κουταγιάρ, ανέλαβε τη θέση του τον Αύγουστο του 2016.

Η Καρουάνα Γκαλίσια ήταν 53 ετών και είχε τρεις γιους.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα