ΔΝΤ: Οχι άλλα μέτρα αν μειώσετε τη φοροδιαφυγή

08:46 6/6/2013 - Πηγή: Antinews

«Κάντε κάτι με την υψηλή φοροδιαφυγή που έχετε και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα το 2013-2014».

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης του ΔΝΤ το οποίο χθες ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μετά και το έγγραφο – βόμβα για τα εγκληματικά του λάθη.

Το Ταμείο εκτιμά ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 αν και τα πάντα

θα κριθούν από την επόμενη αξιολόγηση που ουσιαστικά ξεκίνησε μέσα στον Ιούνιο.

Οσο για το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης χρονιάς το ΔΝΤ λέει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να το καλύψει με την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Παρά το γεγονός ότι δε φείδεται εγκωμίων για την πρόοδο της Ελλάδας, το Ταμείο βάζει στο στόχαστρο ορισμένες φοροαπαλλαγές που έμειναν αλλά χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τη φοροδιαφυγή αλλά και για την αδυναμία να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι με τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, δηλαδή με τη μείωση της φοροδιαφυγής μπορεί να υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων 1,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ. Αυτό είναι κρίσιμο, όπως σημειώνεται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ έως το 2016. Σήμερα στην Ελλάδα, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, το βάρος της προσαρμογής φέρουν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ οι πιο εύποροι, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι (π.χ. γιατροί και δικηγόροι) εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρους.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην υιοθέτηση μιας σαφούς στάσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την απουσία ηγεσίας σε έναν φορολογικό μηχανισμό ο οποίος είναι κατακερματισμένος, στις αντιστάσεις στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μέσα στον ίδιο τον φορολογικό μηχανισμό, στην υπερβολική τυπολατρία και στους αδιαφανείς νόμους και πρακτικές. Με δεδομένο το χρόνο που απαιτείται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων χρειάζεται άμεση δράση. Αν δεν ληφθεί τότε οι προβλέψεις για πρόσθετα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα τεθούν και πάλι σε αμφισβήτηση.Οσο για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην έκθεση παρουσιάζονται ορισμένα στοιχεία όπως:

Σύμφωνα με τους Schneider και Buehan η σκιώδης οικονομία την περίοδο 1999 – 2010 ήταν περίπου 27% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 20,2%.

Με βάση τη μελέτη των Artavani και συνεργατών του που βασίζεται στον υπολογισμό του αδήλωτου εισοδήματος μέσω των τραπεζικών δανείων που έχουν χορηγηθεί, το μη δηλωθέν εισόδημα στην Ελλάδα ξεπερνά τα 28 δισ. ετησίως.

Οσο για τις φοροαπαλλαγές τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές οι οποίες διαβρώνουν την φορολογική βάση. Αναφέρουν ως παραδείγματα τέτοιου είδους φοροαπαλλαγών τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, το προνομιακό στάτους που έχουν οι συνταξιούχοι και οι ανάπηροι στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και τις φοροαπαλλαγές από την φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πάρα πολλά στοιχεία διακρίσεων και γενναιοδωρίας.

Τονίζεται στην έκθεση ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για την αύξηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα μέσω της αύξησης των εισπράξεων από:

-ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων. Οι εισπράξεις και από τους δυο αυτούς φόρους βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά. Αυτό αποδίδεται εν μέρει σε χαμηλούς αλλά και πολλαπλούς συντελεστές και φοροαπαλλαγές.

-Πολύ υψηλό χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο καθώς ακόμη και αυτά που βεβαιώνονται δεν πληρώνονται.

-Ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματος δεν πληρώνεται ποτέ. Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι περίπου 1 στους 3 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι τείνουν να δηλώνουν εισόδημα που προσεγγίζει το κατώτατο εισόδημα στην οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα