ΔΝΤ: Μειώστε αφορολόγητο για να μειώσετε συντελεστές και φόρους

08:05 7/2/2017 - Πηγή: Antinews

Χειρουργικές παρεμβάσεις σε συντελεστές και αφορολόγητο όριο προκειμένου να μοιραστεί πιο αποτελεσματικά και φιλικά προς την ανάπτυξη τρόπο ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το προσχέδιο έκθεσής του που έχει διαρρεύσει. Η βασική συνταγή του ταμείου στον τομέα της φορολογίας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με παράλληλη όμως μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί

στο αφορολόγητο όριο.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο της έκθεσης:

-οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί και επιβάλλονται σε περιορισμένη φορολογική βάση με αποτέλεσμα να ενισχύεται έτσι η φοροδιαφυγή και η φορολογική μετανάστευση των επιχειρήσεων

-θα πρέπει να μειωθεί η "γενναιόδωρη" έκπτωση φόρου, δηλαδή το αφορολόγητο όριο καθώς "οι μισοί από τους μισθωτούς" εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος

-θα πρέπει να καταργηθούν οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές

-η "ευθυγράμμιση" του αφορολόγητου με το μέσο όρο της Ευρωζώνης μπορεί να δημιουργήσει "χώρο" για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες (σς από το 29% στο 19%) και του ανώτατου φορολογικού συντελεστή του εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 15-20% (σήμερα φθάνει στο 45%).

-η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να επιτρέψει και τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά 1 μονάδα (από το 24% σήμερα στο 23%)

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι από το αφορολόγητο όριο ωφελούνται κατά κύριο λόγο οι πιο εύποροι φορολογούμενοι και μια μείωσή του σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικών συντελεστών για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Εν ολίγοις το Ταμείο ζητά την σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να υπάρξουν έσοδα που θα αντισταθμίσουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ. ‘Ετσι, όπως σημειώνεται στην έκθεση, θα υπάρξουν κίνητρα για συμμετοχή στην επίσημη αγορά εργασίας, επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μαξιλάρι 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Το ΔΝΤ ως παραδοχή για την διαμόρφωση της έκθεσης βιωσιμότητας χρέους σημειώνει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι πρέπει να παραμείνει ένα "μαξιλάρι" περίπου 10 δισ. ευρώ για να καλύψει πιθανές πρόσθετες ανάγκες στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Όπως εξηγεί, αυτή είναι η παραδοχή την οποία είχε και στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εκπόνησε το Μάιο. Και αιτιολογείται, αναφέρει, δεδομένων των κινδύνων που παραμένουν στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, παρά την επιτυχή όπως την περιγράφει, ανακεφαλαιοποίησή τους. Εξηγεί τέλος ότι οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες εξαιτίας του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και δεν βλέπει καμία πρόσθετη κεφαλαιακή ανάγκη.

Πολύ χαμηλές είναι οι προβλέψεις του Ταμείου για τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων. Τα υπολογίζει στα 3 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2018 και στα 5 δισ. ευρώ στη συνέχεια. Το Ταμείο κάνει αναφορά στην έκθεση βιωσιμότητας της ΕΕ καθιστώντας σαφές ότι έχει πολύ διαφορετικές παραδοχές.

Οι δύο εκθέσεις

Η Έκθεση για την Ελλάδα (μέρος της οποίας είναι και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους) γίνεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του και συζητείται σήμερα από το Δ.Σ. του Ταμείου μαζί με μία δεύτερη έκθεση για τον απολογισμό του 2ου Μνημονίου (MEFP).

Κάνει λόγο για σειρά κινδύνων στην επίτευξη και των συντηρητικών του προβλέψεων, μεταξύ των οποίων, η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, το διεθνές περιβάλλον (Brexit) αλλά και το προσφυγικό.

Εκτιμά ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και προτείνει σειρά μέτρων τώρα, αλλά και δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το πολύ στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά αναφέρει ότι η επιλογή του ΔΝΤ είναι να μην αυξηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Παρ όλα αυτά συστήνει αλλαγές στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Συστήνει και την επιτάχυνση των παρεμβάσεων στις αγορές, στα επαγγέλματα και στο εργασιακό. Έχει πολύ συντηρητικές προβλέψεις για το ΑΕΠ, αλλά και για την μείωση της ανεργίας.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα