Διπλό μήνυμα αισιοδοξίας: Λιγότερες οι πτωχεύσεις - αυξάνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Τα πρώτα χαμόγελα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, φέρνουν δύο μελέτες για την αγορά. Η πρώτη της ICAP Group, δείχνει ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό υποχωρούν τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η δεύτερη της Nielsen ότι αυξάνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη των πολιτών και επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με

την ICAP καταγράφηκε μέσα στο 2013 πτώση 5,5% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Η έρευνα με τίτλο «Corporate insolvencies in Europe 2013/14» αφορά τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη στη χώρα μας το 2013 σημειώθηκαν 392 πτωχεύσεις το 2013 από 415 που ήταν το προηγούμενο έτος. Παράλληλα προστίθεται ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών «λουκέτων» πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα «τα μηνύματα αισιοδοξίας που στέλνουν οι Αγορές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με την διάθεση κρατικών ομολόγων στις Διεθνείς Αγορές και την απορρόφηση τους, συνιστούν σημάδια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που κατακλύζει τις αγορές της Ευρώπης τα τελευταία 5 χρόνια. Παρά ταύτα οι συνέπειες της μακρόχρονης περιόδου λιτότητας είναι εμφανείς και όχι μόνο στην Ελλάδα, που συνεχίζει να ταλανίζεται από την υψηλή ανεργία, την οικονομική ύφεση και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Παραμένει ακόμα αναπάντητο το ερώτημα», επισημαίνεται στην έρευνα, «για το εάν η δραστική δέσμη των μέτρων που λήφθηκαν, συνεισέφεραν τελικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών, στο βαθμό που να μπορούν να ανταπεξέλθουν ξανά, στις πιέσεις που θέτουν οι Αγορές. »Αν και τα αποτελέσματα της κρίσης στη Νότια Ευρώπη ήταν πιο ήπια, παρ' όλα αυτά έχει αναδειχθεί έντονα η ανάγκη για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων με τη μορφή διαρθρωτικών αλλαγών».

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πορείας των ελληνικών επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι «όσον αφορά τον καταγεγραμμένο στην έκθεση αριθμό πτωχεύσεων στην Ελλάδα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σύγκριση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Για την ορθή λοιπόν εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών τους λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών και λοιπών δυσχερειών που ενέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα.

Εμπιστοσύνη

Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα βελτιώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της εταιρείας Nielsen που διεξάγεται μεταξύ περισσότερων από 30.000 καταναλωτών μέσω του διαδικτύου σε 60 χώρες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2 μονάδες στις 55 μονάδες, αλλά είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο παγκόσμιο όρο που είναι 97 μονάδες.

Οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές είναι οι Πορτογάλοι, όπου ο δείκτης υποχώρησε κατά 3 μονάδες στις 48 μονάδες και στη Σλοβενία, όπου ο δείκτης αυξήθηκε κατά μία μονάδα στις 49 μονάδες. Σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα διαμορφώθηκε ο δείκτης της Nielsen και στην Κροατία (50 μονάδες), την Ιταλία και τη Σερβία (51 μονάδες) και τη Νότιο Κορέα (53 μονάδες). Στην Ιταλία ο δείκτης αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες, γεγονός που η Nielsen αποδίδει στην εμπιστοσύνη προς τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που σχηματίσθηκε τον Φεβρουάριο.

Εξάλλου, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα είναι από καλές έως εξαιρετικές το επόμενο 12μηνο, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση του παγκόσμιου δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατά μία μονάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η Ινδία κατέλαβε την πρώτη θέση ως πιο αισιόδοξη καταναλωτική αγορά από
την Ινδονησία, ενώ η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ ήταν ο όγδοος υψηλότερος, καθώς έχει αυξηθεί η αισιοδοξία τους σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης. «Η αύξηση των απασχολούμενων είναι ορατή σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της αμερικανικής οικονομίας, που είναι θετικό. Ωστόσο, η αύξηση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων είναι αναιμική έως τώρα και πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, παράλληλα με άλλες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας για να αυξηθούν οι δαπάνες των καταναλωτών σε ευρεία βάση», δήλωσε ο Βενκάτες Μπαλά, επικεφαλής οικονομολόγος του Cambridge Group, που ανήκει στη Nielsen. Οι καταναλωτές στην Ασία ήταν οι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές απασχόλησης, καθώς σε ποσοστό 65% βλέπουν ότι θα είναι ευνοϊκές οι δυνατότητες εργασίας το επόμενο έτος έναντι 64% στο προηγούμενο τρίμηνο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113313767

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα