Διπλό κρας τεστ για τα προαπαιτούμενα – έλεγχος από EWG &ΔΝΤ

Ένα διπλό ραντεβού που που θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου υποχρεώνει την κυβέρνηση να καταθέσει το νωρίτερο δυνατό τον νέο πολυετή προϋπολογισμό 2019 - 2022, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αλλά και να προχωρήσει στις υπόλοιπες εφαρμοστικές "πράξεις" που περιλαμβάνει η τεχνική συμφωνία του προηγούμενου Σαββάτου. Στις 7 Ιουνίου συνεδριάζει το EuroWorking Group

που θα "εγκρίνει" τις νομοθετικές διατάξεις (οι οποίες ουσιαστικά εξειδικεύουν την τεχνική συμφωνία), ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 11-12 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη σύνοδος προγραμματίζεται υπό το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει το "κομμάτι" από τα 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στην "εντός" μνημονίου εποχή, υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων για το χρέος που θα συνεχισθούν στις δύο προαναφερθείσες "συναντήσεις". Και τούτο με τελικό στόχο όλα να είναι έτοιμα έως τις 15 Ιουνίου (τότε λήγει και ο χρόνος για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη αξιολόγηση). Τις λίγες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να αποτιμηθεί η κατάσταση και να γραφθεί ένα θετικό "Compliance Report” προς την υπουργική σύνοδο της 21ης Ιουνίου.

Μία δεύτερη ευκαιρία υπάρχει στη σύνοδο του EWG της 2ας Ιουλίου με "φόντο" το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Αλλά η κεντρική "γραμμή" της κυβέρνησης (όπως αποτυπώθηκε χθες και σε πολιτικό επίπεδο υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα) είναι να τελειώνουν όλα γρήγορα με την κατάθεση/ψήφιση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Και τούτο υπό το βάρος των "ραντεβού" που έρχονται...

Η πρώτη συνάντηση βέβαια, είναι αυτή της προσεχούς Πέμπτης. Στη σύνοδο του Eurogroup της 24ης Μαΐου θα επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία του προηγούμενου Σαββάτου που επιτεύχθηκε σε επίπεδο κλιμακίων των τριών θεσμών της ΕΕ (σ.σ. δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM). Και θα αποκαλυφθούν οι διαθέσεις των δανειστών για το χρέος.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει πει ακόμη την... τελευταία του "κουβέντα", όχι μόνο σε ό,τι αφορά το χρέος αλλά και τα προαπαιτούμενα: ναι μεν δεν επιμένει πλέον για εφαρμογή του αφορολογήτου από το 2019, αλλά διατηρεί ένα χάσμα. Γίνεται λόγος από ελληνικές πηγές για απόκλισητης τάξης του 1 δισ. ευρώ στα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία "δυσκολεύει" την εφαρμογή μέρους των αντιμέτρων αν βεβαίως δεν υποχωρήσει αλλά και αν μετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, επιβάλλοντας και τους δικούς του όρους στη μετα-μνημονιακή εποπτεία.

Αντιθέτως, έχει "κλείσει" η συμφωνία από πλευράς θεσμών της ΕΕ και για τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2019-2022 με την εφαρμογή και των αντιμέτρων. Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ της 4ης Ιουνίου (από την ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται πάντως από όλες τις πλευρές γιατί θα καθορίσει την τελική τους στάση για τα πλεονάσματα...

Όσον αφορά τη συμφωνία του Σαββάτου, αφήνει πολλές "ουρές” που θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Περιλαμβάνουν τον επαναϋπολογισμό των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές που θα πρέπει να θεσπιστούν στον ΕΝΦΙΑ (που θα εφαρμοσθεί με βάση τις νέες τιμές από φέτος όπως κατέστη σαφές), τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΠΑ, αλλά και ανοιχτά πεδία προς διευκρίνιση σε πάρα πολλές νομοθετικές διατάξεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, το εργασιακό, τα θέματα πρόνοιας, αλλά και τις παρεμβάσεις στο πεδίο των αγορών και των επαγγελμάτων.

Πιθανόν στο ίδιο κείμενο θα περιλαμβάνεται (όπως και πέρυσι) ο νέος πολυετής προϋπολογισμός 2019 - 2022 στον οποίον θα καταγράφονται τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπάρχει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, (ο οποίος όμως έχει σχέση και με τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάτι που παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα) και μιλά ήδη για επιπλέον παρεμβάσεις στο πεδίο του φορολογικού και του κοινωνικού κράτους.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα