Διοικητές βγάζουν γιατρούς στην… εφεδρεία

Καταγγελία-σοκ έκανε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, σχετικά με το… ξεκαθάρισμα που προσπαθούν να κάνουν κάποιοι διοικητές νοσοκομείων σε γιατρούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα σχετικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης… «Ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων άρχισαν να στέλνουν έγγραφες ειδοποιήσεις σε γιατρούς ότι σε 6 μέρες από σήμερα τίθενται σε καθεστώς

προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας», αναφέρει στην καταγγελία του ο κ. Βαρνάβας και συμπληρώνει: «Πρόκειται για παρανοϊκές καταστάσεις, τις οποίες έχουν προκαλέσει ο πανικός της κυβέρνησης και οι χυδαίοι εκβιασμοί του μνημονιακού υπουργού Υγείας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να βγάλουν πάση θυσία εργαζομένους σε εφεδρεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, ώστε να μην δικαιούνται τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα!»… Το πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο περί εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο εξαιρεί ρητά τους γιατρούς του ΕΣΥ από τη ρύθμιση, αλλά όπως είχε προβλεφθεί και σε ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» την εποχή που συζητούσαν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή, κανείς τελικά δεν θα εξαιρεθεί, καθώς η ρύθμιση του 1 προς 10 που ισχύει στο Δημόσιο δεν αρκεί για να μειωθούν γρήγορα τα λειτουργικά έξοδα του ΕΣΥ και ειδικά τα κονδύλια που προορίζονται για τη μισθοδοσία όσων υπηρετούν σε αυτό.

Ο κ. Λοβέρδος στις 26 Σεπτεμβρίου σε τηλεοπτικούς σταθμούς διέψευδε κατηγορηματικά ότι θα ισχύσει η εφεδρεία στους γιατρούς, λέγοντας ότι «δυστυχώς μέσα στη δύσκολη συγκυρία κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία για πολιτικούς σκοπούς να διακινήσουν φήμες ότι δήθεν ζητήσαμε για την εργασιακή εφεδρεία να μπουν γιατροί από τα νοσοκομεία. Είναι απολύτως ψευδές αυτό…». Χθες, εξάλλου, που ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός εξήγησε ότι το μέτρο θα αφορά διοικητικούς υπαλλήλους των νοσοκομείων, για τους οποίους μάλιστα προσπαθεί να το αποφύγει. Ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε με το διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ν. Ραπτόπουλο, ο οποίος μας δήλωσε για το θέμα: «Ισως έγινε μια παρεξήγηση. Αφού υπάρχει ο νόμος για την εφεδρεία και εξαιρεί τους γιατρούς, εμείς δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να φύγει αν δεν το επιθυμεί. Δίνουμε απλά τις αιτήσεις και όποιος θέλει τις συμπληρώνει».

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ωστόσο, κρίνει ότι «θα καταρρεύσει ολοσχερώς το σύστημα εάν τεθούν γιατροί και εργαζόμενοι σε εφεδρεία», προσαυξάνοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο τα τεράστια κενά που έχουν προκληθεί από το «πάγωμα» των προσλήψεων και τον αυξημένο ρυθμό συνταξιοδοτήσεων του τελευταίου έτους… «Κάνουμε σαφές πως σε περίπτωση που οι διοικήσεις επιμείνουν να θέσουν γιατρούς σε εφεδρεία θα είναι τόσο σφοδρή η αντίδρασή μας, ώστε οι δοτοί διοικητές όχι μόνον δεν θα βρίσκουν την πόρτα του γραφείου τους για να δραπετεύσουν, αλλά θα δυσκολευτούν να βρουν και την πύλη του νοσοκομείου», προειδοποιούν οι νοσοκομειακοί που είναι έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις.

Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα