Διμέτωπος αγώνας για την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ

08:57 1/4/2012 - Πηγή: Antinews

Με τον… τετραγωνισμό του κύκλου μοιάζει το εγχείρημα Βενιζέλου για καταγραφή τέτοιου ποσοστού στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ, αφενός, να υπάρχει και, αφετέρου, να παραμείνει στο επίκεντρο του πολιτικού συστήματος.

«Ο Βενιζέλος θα παίξει σε μια ζαριά

στις εκλογές το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το δικό του», λέει στον Τύπο της Κυριακής βουλευτής που στήριζε και στηρίζει το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας ότι στην Ιπποκράτους υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές (ασχέτως με το τι λέγεται δημοσίως) δεν δίνει μάχη εξουσίας αλλά μάχη επιβίωσης. Από τις πρώτες συσκέψεις για την προεκλογική τακτική, αλλά και τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Βενιζέλου, έχουν ήδη αναδειχθεί οι βασικοί άξονες της προεκλογικής τακτικής.

Κατ’ αρχάς, το επιτελείο του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να λύσει την εξίσωση που εμφανίζει ότι το στοιχείο που προσπαθεί να εμφανίσει ο ίδιος ως μεγάλο του πλεονέκτημα σ’ αυτές τις εκλογές, δηλαδή την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησε ως υπουργός Οικονομικών στην πλέον σημαντική περίοδο της κρίσης, είναι παράλληλα και το μεγαλύτερό του βαρίδι. Το «σύνδρομο δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ», δηλαδή, για το οποίο ήδη μιλούν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να γνωρίζει πολύ καλά ότι σ’ αυτές τις εκλογές απευθύνεται αποκλειστικά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να διευρύνει το ακροατήριό του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα επιχειρήσει να πείσει:

Πρώτον, ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική, υπεύθυνη λύση» από την απαρέγκλιτη υλοποίηση του Μνημονίου 2 για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, για όσους θεωρούν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός του ευρώ.

Δεύτερον, ότι ο ίδιος έχοντας της εμπειρία των συνεχών διαπραγματεύσεων και των τελικών υπογραφών της δανειακής σύμβασης μπορεί να εγγυηθεί την πορεία ως το 2015. Εδώ όμως έγκειται και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς είναι ισχυρή η σύνδεσή του με τις αποφάσεις που χτύπησαν καίρια μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, «ξήλωσαν» το κοινωνικό κράτος και μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού, ακόμα και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο εξόδου από την κρίση. Το… κόλπο που σίγουρα θα επιχειρήσει ο κ. Βενιζέλος είναι να χωρίσει την καταστροφική διετία σε δύο περιόδους. Την περίοδο από το 2009 μέχρι να γίνει υπουργός Οικονομικών, την οποία θα προσπαθήσει να χρεώσει στην προηγούμενη ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (Παπανδρέου, Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου κ.ά.), και την περίοδο από τον περασμένο Ιούνιο ως σήμερα για την οποία θα υποστηρίξει ότι ανέλαβε τις τύχες της χώρας ως υπουργός Οικονομικών «με τη χώρα στα βράχια και κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, ψηλά στον προεκλογικό λόγο του κ. Βενιζέλου θα είναι το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει εθνικό και όχι κομματικό αγώνα, μήνυμα που σχετίζεται και με τη στρατηγική της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. την επόμενη ημέρα, την οποία σε πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα