Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση των δικαστών

Απερρίφθη η αίτηση του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής.

Μετά από τρεις ώρες διάσκεψη η σύνθεση που ορίστηκε να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την απόφαση της σύμφωνα με την οποία τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος

για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο έκρινε πως δηλώσεις πολιτικών (Προέδρου Δημοκρατίας και λοιπών) , τις οποίες επικαλέστηκε ο Λαγός, δεν επηρέασαν τους δικαστές, έγιναν δε εκτός δικαστηρίου, και δεν προέκυψε από καμία δικαστική ενέργεια ή παράλειψη του Δικαστηρίου κάποιο στοιχείο που να θεμελιώνει δυσπιστία κατά των κατηγορουμένων. Μάλιστα ο Λαγός καταδικάστηκε να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα για την αίτηση εξαίρεσης.

Μετά από την απόρριψη της αίτησης Λαγού ανέβηκε στην έδρα το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής και κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα η πρόεδρος έδωσε διακοπή της δίκης για αύριο στις 11 το πρωί.

Αύριο το πρωί αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.

Απόρριψη είχε ζητήσει η εισαγγελέας

Να απορριφθεί ως αόριστη η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός κατά της σύνθεσης του δικαστηρίου είχε προτείνει η Εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου. Όπως είπε, δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά η αίτηση Λαγού στηρίζεται σε βάση υπονοιών.

Η αίτηση είναι αόριστη και απαράδεκτη και ασκείται καταχρηστικά, τόνισε ζητώντας την απόρριψή της.

Το δικαστήριο διέκοψε για μία ώρα, για να αποφασίσει για την αίτηση εξαίρεσης Λαγού.

Πλεύρης: "Παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας"

Μετά την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως ο Κ. Πλεύρης δευτερολογεί επί της ένστασής του. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

"Ήρθε εδώ ο Κουτσούμπας που όπως είχε πει ο Παπανδρέου το ΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση.

Έχουμε υπόνοιες ότι υπήρξαν παρεμβάσεις. Όταν οι βουλευτές λένε μέσα στη Βουλή ‘δεν είναι αθώοι’ αυτό δεν είναι παρέμβαση στο δικαστήριο σας; Ανέχθηκε το δικαστήριο αυτό τον επηρεασμό. Έρχονταν εδώ μάρτυρες και μιλάγανε εδώ για τον φασισμό και για κρεμάλες. Έπρεπε το δικαστήριο να τους είχε διακόψει. Εδώ δεν δικάζονται ιδέες, μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσανε τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους.

Έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών, όλων των ΜΜΕ στη δίκη.

Έχουμε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας”.

Εξαιρέθηκε η νέα πρόεδρος

Προηγουμένως έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της νέας προέδρου κ. Σιμιτζή (που είχε εκφράσει πρόθεση αποχής) και το δικαστήριο με νέα σύνθεση προχωρεί στη συζήτηση της αίτησης εξαίρεσης του Γ. Λαγού.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ανέβηκε με νέα σύνθεση η Έδρα του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να εξετάσει το αίτημα του Γιάννη Λαγού. Ωστόσο, η πρόεδρος της νέας σύνθεσης που ορίστηκε για να κρίνει την αίτηση, δήλωσε κώλυμα, επειδή ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Έτσι, διακόπηκε για άλλη μία φορά η συνεδρίαση ώστε το δικαστήριο να αποφανθεί επί του κωλύματος που επικαλέστηκε η νέα πρόεδρος.

Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: "Έτσι μπράβο, έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους".

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα επτά ηγετικά πρώην και νυν στελέχη της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν προ ημερών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η απόφαση μη χορήγησης ελαφρυντικών αφορά τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στους πρώην βουλευτές της "Χρυσής Αυγής" Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Στάθη Μπούκουρα, Νίκο Μίχο και Μιχάλη Αρβανίτη.

Συγκεκριμένα:

-Στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη

-Στον Μιχ. Αρβανίτη του σύννομου βίου

-Στον Νίκο Μίχο ειλικρινούς μετάνοιας

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Γ. Ρουπακιά, ενώ σε 8 νεαρούς κατηγορουμένους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, όπως και σε 2 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Δηλαδή για την υπόθεση Φύσσα δόθηκαν ελαφρυντικά σε 5 καταδικασθέντες, για την υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων σε 4 καταδικασθέντες και για την υπόθεση ΠΑΜΕ έναν 1 καταδικασθέντα.

Συγκεκριμένα :

-Σε 8 καταδικασθέντες της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Μ. Αναδιώτη, Γ. Τσακανίκα, Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Αντ. Χατζηδάκη, Θ. Μαριά, Αρ. Χρυσαφίτη, Κ. Παπαδόπουλο.

-Σε 2 καταδικασθέντες καλή συμπεριφορά μετά την άδικη πράξη: Στους κατηγορούμενους Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκο.

Εν ολίγοις απορρίφθηκε η πρόταση της Εισαγγελέως για αναγνώριση ελαφρυντικών στο σύνολο των κατηγορουμένων που είχαν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς τη διάπραξη κάποιου κακουργήματος.

Ο εκ των καταδικασθέντων, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος βρέθηκε στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της απόφασης, προχώρησε εξάλλου νωρίτερα στην εξής δήλωση: "Είμαι στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, σε ένα νόμιμο κόμμα, εγκληματική οργάνωση το είπε μια παρακρατική συμμορία. Θέλω να δηλώσω σε όλους και θα το πω μέσα και με συγκεκριμένες πληροφορίες: η υπόθεση πλέον έχει πάει σε χέρια έγκριτων νομικών σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι θα κρίνουν αν όλα αυτά που έχουν γίνει οι εντολές Σαμαρά, τα βίντεο Μπαλτάκου, τα ηχητικά είναι νόμιμα ή παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη. Θα κριθούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει βία".

Ο Γ. Λαγός υπέβαλε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου. "Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντι μας. Μέχρι και ο Πρωθυπουργός σάς έχει πιέσει για την απόφαση σας", είπε ο Γιάννης Λαγός, στο δικαστήριο, ενώ ανακοίνωσε ότι διορίζει συνήγορό του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα