Διεθνή ΜΜΕ: «Σπάνια απόφαση» η καταδίκη Παπαγεωργόπουλου

Έπρεπε να περάσουν… αιώνες για να πάει φυλακή ένας πολιτικός στην Ελλάδα και το γεγονός αυτό προκάλεσε τεράστια εντύπωση. Ξαφνικά η χώρα έγινε… πολιτισμένη και τα ξένα μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι επιτέλους δημιουργείται μια κουλτούρα λογοδοσίας στην ελληνική κοινωνία.

Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο τρόπος που υποδέχθηκαν την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου στο εσωτερικό της χώρας και σε διεθνές

επίπεδο. Αν άκουγες από το πρωί στα κανάλια τους πολιτικούς σου δημιουργούνταν η εντύπωση ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Οι ίδιοι πολιτικοί που κάλυπταν τους φίλους τους, τη συντεχνία τους, τώρα μιλούσαν για κάθαρση, για απόφαση -μήνυμα σε όσους θέλουν να καταχραστούν δημόσιο χρήμα ενώ προανήγγειλαν συνέχεια.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ποινή για τον πρώην δήμαρχο ήταν πολύ βαριά. Ακόμη και οι εχθροί του έχουν μείνει άναυδοι. Ωστόσο, ήταν φανερή η πρόθεση της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας να στείλει το μήνυμα τόσο στους νυν και μελλοντικούς διεφθαρμένους πολιτικούς όσο και στο λαό, ότι κάτι πλέον γίνεται στον τομέα αυτό κι ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Άλλωστε, υπάρχουν υποθέσεις πολύ σοβαρές που ακολουθούν, οπότε θα δούμε πολλά τους επόμενους μήνες. Ήδη μαθαίνουμε ότι έχει πέσει μεγάλος πανικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκεί που δήμαρχοι και κλητήρες έκαναν περιουσίες με κρατικό χρήμα και τώρα αισθάνονται καυτή την ανάσα της λογοδοσίας.

Έχει, πάντως, ιδιαίτερη σημασία να αναφερθούμε στα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για την τρομακτική αυτή αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα. Και για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η πρώτη καταδίκη – σοκ σε πολιτικό έγινε με μια κυβέρνηση που ηγείται η ΝΔ και μάλιστα καταδικάστηκε ένα μέλος της ΝΔ, δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με πράξη πολιτική εκδίκησης. Γράφουν λοιπόν τα ξένα media.

Το βρετανικό δίκτυο BBC επισημαίνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που έχει αποδοθεί ποτέ σε Έλληνα πολιτικό για υπόθεση διαφθοράς, ενώ τονίζει την πρόθεση του πρώην δημάρχου να ασκήσει έφεση.

Το BBC τονίζει: «Μια κουλτούρα λογοδοσίας έχει αρχίσει να αναδύεται και καθώς οι Έλληνες μάχονται εναντίον της λιτότητας, η κραυγή για απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς συνεχώς αυξάνει». Η New York Times χαρακτηρίζει την απόφαση «σπάνια, σε μια περίπτωση πολιτικής διαφθοράς η οποία συνέβαλε στη δυσλειτουργία και την οικονομική παρακμή της χώρας. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι επιφανές μέλος του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ηγείται τις εύθραυστης κυβερνητικής συμμαχίας». Και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί να πατάξει τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά μεταξύ των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που έχει εξοργίσει τους παραπαίοντες πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια της λιτότητας».

Τη σπανιότητα, για τα πολιτικά ελληνικά δεδομένα, της καταδίκης τονίζει εξάλλου σε δημοσίευμά της και η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο αυστηρή ποινή σε πολιτικό της χώρας. Υπενθυμίζει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους τόσο «ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέχρι στιγμής όμως καμία υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη».

Τέλος, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «οι καταγγελίες για διαφθορά κλυδωνίζουν μεν την πολιτική τάξη της χώρας, όμως η μη απονομή δικαιοσύνης μέχρι τώρα ενοχλούσε τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι τροφοδοτούν με δισεκατομμύρια ευρώ μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα