Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Σε κατάσταση διάλυσης η ελληνική αντιπροσωπεία;

23:00 7/6/2021 - Πηγή: Antinews

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Αθήνα περιμένει να προτείνει η Άγκυρα την ημερομηνία για τον νέο γύρο των διερευνητικων επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ιδιαίτερα έντονη είναι φημολογία στο υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο από τα τρία μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας πιθανώς θα αποχωρήσουν από αυτήν.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα αναμένει στο... ακουστικό της εδώ και αρκετές εβδομάδες για να δώσει η Άγκυρα συγκεκριμένη ημερομηνία

για τη νέα συνάντηση. Δεν λείπουν, μάλιστα, κι εκείνοι οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί ως προς το εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι διερευνητικές επαφές. Η τουρκική πλευρά, πάντως, μετά την τελευταία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών το Μάρτιο στην Αθήνα, φέρεται να έχει δεσμευθεί ότι θα προτείνει ημερομηνία για νέα συνάντηση.

Περιμένοντας στο... ακουστικό

Οι διερευνητικές επαφές ειναι νευραλγικής σημασίας για τα θέματα που πρέπει να συμφωνήσουν -εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί- οι δύο πλευρές, προκειμένου να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, το Βήμα, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έδειξε και τόσο «ένθερμος» υπέρ της Χάγης.

Με δεδομένο, επίσης, ότι η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι πακέτο ελληνο-τουρκικών προβλημάτων, στο οποίο κάθε τόσο προσθέτει και κάτι επιπλέον, ενώ αντίθετα η Αθήνα φέρεται να επιμένει ότι δεν συζητά παρά μόνον διευθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, δεν αποκλείεται, όπως αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να κάνουν γνωστό, ένα «Ελσίνκι Νο2».

Αποψίλωση;

Σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ελληνο-τουρκικός διάλογος σε επίπεδο διερευνητικών επαφών, συναντήσεων σρατιωτικών στο ΝΑΤΟ και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, και τώρα Μητσοτάκη-Ερντογάν, η ελληνική αντιπροσωπεία για τις διερευνητικές επαφές, σύμφωνα με έντονη φημολογία, φαίνεται να... αποψιλώνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μία διπλωμάτης που μετέχει στην τριμελή αντιπροσωπεία φέρεται να έχει λάβει κιόλας «φύλλο πορείας» για ελληνική πρεσβεία στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκή χώρα.

Επίσης, ένα ακόμα μέλος της φημολογείται ότι έχει υποβάλλει την παραίτησή του, όχι για λόγους που σχετίζονται με αυτήν καθεαυτή την αντιπροσωπεία για τις διερευνητικές, αλλά για άλλα υπηρεσιακά θέματα που άπτονται του υπουργείου Εξωτερικών.

Ως γνωστόν, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο μεγάλος σε ηλικία, πρώην πρέσβης, Παύλος Αποστολίδης.

Μαζικές αλλαγές

Την ίδια στιγμή, όπως έχει αποκαλύψει το Law and Order, σε εξέλιξη βρίσκονται μαζικές «ανακατατάξεις» σε σειρά ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό.

Ανάμεσα σε αυτές τις διπλωματικές αποστολές, βρίσκεται και η νευραλγικής σημασίας πρεσβεία στην Άγκυρα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αλλάζει μόνο ο νυν πρέσβης, Μ.Χ. Διάμεσης, αλλά και τα Νο2 και Νο3 της πρεσβείας. Κάτι που πρακτικά σημαίνει «στήσιμο» της εκεί διπλωματικής αποστολής σχεδόν από το μηδέν.

Ανθρωπιστικές... χρηματοδοτήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται η επανενεργοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών προς την κατεύθυνση της προώθησης αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων. Κάτι που είχε μπει στην... κατάψυξη, εξαιτίας της αποκάλυψης σωρείας σκανδάλων στο παρελθόν.

Περίπου προ μηνός, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας του υπουργείου. Η επιλογή του φέρεται ότι ήταν προσωπική απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ο Α. Διακόπουλος, ναύαρχος εν αποστρατεία, χρημάτισε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Ωστόσο, πέρυσι το καλοκαίρι οδηγήθηκε σε παραίτηση, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων που εξέφρασε σε σχέση με την επίσημη κυβερνητική θέση για τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο παρελθόν, ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, και ειδικότερα αρμόδιοι παράγοντες που επόπτευαν την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), είχαν επικριθεί σφόδρα για χρηματοδοτήσεις προς αναπτυσσόμενες χώρες και προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Μάλιστα, έχει διεξαχθεί πλειάδα ελέγχων για πολλές από αυτές τις χρηματοδοτήσεις, ενώ έχουν αποκαλυφθεί πολλές σκανδαλώδεις υποθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Εκτός των κατηγοριών που έχουν αντιμετωπίσει επικεφαλής κάποιων ΜΚΟ, στο μικροσκόπιο έχουν βρεθεί και μέλη και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με εντονότατη φημολογία, μάλιστα, αυτή την περίοδο παλιά υπόθεση χρηματοδοτήσεων για αποναρκοθετήσεις έχει προκαλέσει αρκετές... αναταράξεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με συνέπεια πιθανές παραιτήσεις.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα