Διέλυσαν και λεηλάτησαν τη Νομική οι καταληψίες

Τζάμια σπασμένα. Έδρανα κατεστραμμένα και «εξαφανισμένοι» ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προτζέκτορες και πυροσβεστήρες. Εικόνες εκτεταμένων ζημιών, η αποκατάσταση των οποίων θα είναι όχι μόνο δαπανηρή, αλλά και χρονοβόρα, αντίκρισαν καθηγητές και φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών χθες, μετά τη λήξη της κατάληψης του κτιρίου από ομάδα αντιεξουσιαστών.

Έπειτα από έξι ημέρες, οι καταληψίες αποχώρησαν από τη Νομική πλαισιωμένοι από νεαρούς που δήλωναν «αλληλέγγυοι», χωρίς κανείς τους να συλληφθεί,

παρά το γεγονός ότι υπήρχε αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση για κακουργηματικές πράξεις, ενώ και οι πρυτανικές αρχές είχαν καταθέσει μήνυση κάνοντας λόγο για διακεκριμένες φθορές στη Σχολή.

Η κατάληψη έληξε μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση που είχαν οι αντιεξουσιαστές με εκπροσώπους φοιτητών, αλλά και τον ίδιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνο Δημόπουλο και καθηγητές του ιδρύματος που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Σχολή ζητώντας να παραδοθεί το κτίριο στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Την ίδια ώρα, γύρω από τη Νομική είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επέμβαση.

Μάλιστα, τελικώς, οι αστυνομικοί αποδέχθηκαν το αίτημα των καταληψιών να αποχωρήσουν πρώτοι από το σημείο, προκειμένου εκείνοι να δεχθούν να τερματίσουν την κατάληψη.

ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιάννης Πανούσης σε δηλώσεις του στο Βήμα Fm τόνισε πως «δεν λέω να μην παρεμβαίνει η αστυνομία αλλά πρέπει να σταθμίζουμε.... Η αστυνομία είναι θεσμός, υπάρχει ένα όριο. Θέλουμε αστυνόμευση με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του οποιουδήποτε, ακόμη και του κακού. Άρα αστυνόμευση. Δεν αποσύρεται το κράτος. Προφανώς και υπεράσπιση της περιουσίας. Το σέβομαι, αλλά εφόσον γίνεται η στάθμιση ανάμεσα σε αυτό, στα δύο ανοιχτά κεφάλια ή σε εάν νεκρό, με συγχωρείτε, αλλά εγώ πρέπει να φροντίσω να μην σκοτωθεί κανένας...».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε: «Προχωράμε λαμβάνοντας υπόψη τι έγινε και προετοιμαζόμενοι για καλύτερες αντιμετωπίσεις σιγά-σιγά». Κληθείς να σχολιάσει αν οι εικόνες στη Νομική Σχολή είναι ντροπιαστικές για το εκπαιδευτικό σύστημα, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε χωρίς βία».

Νωρίτερα χθες, «πυρά» για τη στάση που τήρησε το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο ζήτημα είχε εξαπολύσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος με αφορμή τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Τρίτης μετά το τέλος της πορείας αντιεξουσιαστών.

Εντολή
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Ζαγοραίος σημείωσε ότι τα επεισόδια έγιναν με επίκεντρο την κατάληψη στη Νομική, ενώ τόνισε με νόημα ότι ήδη από την περασμένη Κυριακή υπήρξε αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση για κακουργηματικές πράξεις και είχε ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές, «αφενός η αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών στα πλαίσια του Αυτοφώρου, αφετέρου η λήψη μέριμνας από τις αστυνομικές αρχές για την αποτροπή νέων επεισοδίων».

Σφοδρή κριτική κατά της πολιτείας εξαπέλυσε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Η ανοχή των πολιτών, των φορέων της πόλης και του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται. Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας δεν επιτρέπεται πια, να παραμένουν αδρανή», τονίστηκε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή τα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας να λάβουν μέτρα για τη λήξη της κατάληψης της Νομικής είχαν απευθύνει χθες οι πρυτανικές αρχές και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Επειδή δεν μπορεί να τεθεί πλέον ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά το θέμα ασύλου, αναμένουμε οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να τερματιστεί μία απαράδεκτη κατάσταση», τόνισαν οι πρυτανικές αρχές. «Δεν μπορεί φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενοι να είναι όμηροι εξωακαδημαϊκών στοιχείων που προβαίνουν σε βανδαλισμούς, διαπράττουν ποινικά αδικήματα και διακόπτουν την έρευνα και τη διδασκαλία», ανέφερε το Συμβούλιο του Ιδρύματος.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα