Διάσκεψη για Κυπριακό: Κείμενο - παγίδα για Αθήνα - Λευκωσία από τον Άϊντα

Κείμενο – ευχολόγιο”, με παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, είναι το έγγραφο – πλαίσιο που έχει συντάξει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπάρθ Άϊντα, ενόψει της νέας Διάσκεψης, “Γενεύη Νο2”, στις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους διπλωματικούς κύκλους.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Άϊντα, δεν προτείνει την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, αλλά την αλλαγή του. Στην πραγματικότητα,

έχει βαφτίσει την υπάρχουσα, απαράδεκτη “συμφωνία εγγυήσεων” (δηλαδή, παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας), σε “σύμφωνο φιλίας” (Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, με την “εγγύηση” Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας), με παράλληλη παραμονή μέρους των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί. Ουσιαστικά, “παντρεύει” την πρόταση Κοτζιά για υπογραφή “συμφώνου φιλίας”, με ένα light νέο καθεστώς εγγυήσεων, που θα διαρκεί όσο θα παραμένουν τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Αντίθετα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε προτείνει “σύμφωνο φιλίας” με ολοκληρωτική και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από το νησί, καθώς και συγκεκριμένους εσωτερικούς και διεθνείς μηχανισμούς ασφάλειας. Επιπλέον, κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων.

Ο κ.Άϊντα, πάντως, αποφεύγει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενό για τον όγκο των κατοχικών στρατευμάτων που θα παραμείνουν, καθώς και για τον χρόνο παραμονής τους. Αφήνει, δε, το θέμα να γίνει αντικείμενο “παζαριού” ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές στη Διάσκεψη (Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία, Ε/κ και Τ/κ). Ως γνωστόν, ο αριθμός και το χρονικό διάστημα ποικίλλουν, ενώ η συζήτηση γι' αυτά έχει αρχίσει από το 2004, με το “σχέδιο Ανάν”, και τώρα επαναθερμαίνεται. Οι θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει η Τουρκία είναι αποχώρηση του 80% ή του 90% από τη στιγμή της εφαρμογής της όποιος συμφωνίας για το Κυπριακό υπογραφεί, και στη συνέχεια παραμονή του 10% ή 20% (4.000 έως 8.000) για χρονικό διάστημα 10 – 15 ετών. Εκεί, ωστόσο, βάζει μια πολύ σοβαρή παράμετρο: Με το πέρας του όποιου χρονικού διαστήματος, να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι αν θέλουν συνέχιση της παραμονής ή απομάκρυνση. Θέση με την οποία δείχνει ότι επιδιώκει μόνιμη παραμονή. Άλλη εκδοχή που επίσης έχει ακουστεί, είναι διατήρηση για πάντα 900 Ελλήνων στρατιωτικών και 650 Τούρκων στο νησί. Επισήμως, όμως, η Τουρκία, δηλώνει ότι θέλει διατήρηση και του καθεστώτος εγγυήσεων, έστω ελαφρώς διαφοροποιημένες, και μέρους των στρατευμάτων της. Τριτοκοσμικού τύπου εγγυήσεις, βέβαια, και παραμονή στρατευμάτων τρίτου κράτους εντός ευρωπαϊκού εδάφους, επουδενί, σημειώνουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, μπορεί να γίνει αποδεκτό για ένα νέο κράτος που θα γεννηθεί, εντός μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένει να φανεί μέχρι που θα υποχωρήσει η Τουρκία πριν τη Διάσκεψη ή κατά τη διάρκειά της, και εάν, για μια ακόμη φορά, θα την σαμποτάρει και θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ανεξαρτήτως της μιας ή της άλλης εκδοχής, όλα δείχνουν ότι το κείμενο Άϊντα κλείνει το μάτι στην Άγκυρα, και στόχο έχει να δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό στην ελληνική και την ελληνοκυπριακή διαπραγματευτικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στη νέα Διάσκεψη, στο απομονωμένο Κρανς-Μοντάνα, στην καρδιά των ελβετικών Άλπεων. Το ενδιαφέρον είναι ότι το έγγραφο αυτό, παρ' ότι, όπως είχε εξαγγείλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, κατά την προ εβδομάδων συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, πρέπει να είναι “κοινό”, στην πραγματικότητα είναι προσωπικό “κείμενο Άϊντα”.

Εκεί, ο ίδιος έχει παραθέσει τα κυριότερα σημεία των συμπερασμάτων της διαπραγμάτευσης των ομάδων εμπειρογνωμόνων που έγινε, μετά τη “Γενεύη Νο1”, στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας, τον Ιανουάριο του 2017. Έως τώρα δεν έχει διαβουλευτεί επί του κειμένου με τα εμπλεκόμενα μέρη και μένει να φανεί εάν το κάνει τις ερχόμενες εβδομάδες. Εάν δεν γίνει, τότε ο κίνδυνος ασφυκτικών πιέσεων προς την ελληνική και την ε/κ αντιπροσωπείες στο Κράνς Μοντάνα αυξάνονται. Όλα δείχνουν ότι το “παζάρι” αναμένεται να ξεπεράσει κάθε εκτίμηση, και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι γεμάτες με “νάρκες” εκ μέρους του κ. Άϊντα, ο οποίος είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες ότι θέλει να κλείσει όπως – όπως και άμεσα το Κυπριακό.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος, εσχάτως, χαρακτήρισε τη νέα Διάσκεψη ως το «τέλος του παιχνιδιού». Αυτός και μόνον ο όρος δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως εκβιαστικός. Πόσο μάλλον, όταν εξαρχής άπαντες οι εμπλεκόμενοι είχαν δεσμευθεί ότι, ανεξαρτήτως αν επιτευχθεί ή όχι συμφωνία στο Κυπριακό (τον Ιανουάριο ή τώρα), η διαδικασία του διαλόγου δεν κλείνει, αλλά συνεχίζεται. Ο Άϊντα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταβαίνει την Τρίτη στην Αθήνα για συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, ενώ το έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αναμένεται να δοθεί στους εμπλεκόμενους μέχρι την Τετάρτη. Επαφές θα έχει και στις Βρυξέλλες. Τη Δευτέρα, επίσης, συναντώνται στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας. Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν τις εξελίξεις την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει συνάντηση και με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενώ την Τετάρτη θα δει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα