Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα και για τους τοπ χειμερινούς προορισμούς

Οι συνηθισμένες για τις ημέρες των εορτών εικόνες στους τοπ χειμερινούς προορισμούς της χώρας -με fully booked ξενοδοχεία, γεμάτους δρόμους και καταστήματα, γεμάτα σαλέ και χιονοδρομικά κέντρα- ανήκουν στο παρελθόν, τουλάχιστον για φέτος. Αράχωβα, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Τρίκαλα,

Πήλιο, Ιωάννινα, λίμνη Πλαστήρα, Ζαγοροχώρια… είναι άδεια.

Αυτά τα Χριστούγεννα είναι τελείως διαφορετικά για τον χειμερινό τουρισμό, καθώς το lockdown, η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά και οι αεροπορικές οδηγίες για τις αφίξεις από το εξωτερικό (σημειώνεται πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ισχύει τριήμερος υποχρεωτικός προληπτικός περιορισμός σε όσους εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό, αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, ενώ οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό) έχουν βάλει στον "πάγο" τους ορεινούς προορισμούς.

Η κίνηση είναι μηδενική και "μετρημένοι στα δάχτυλα" όσοι επισκέφτηκαν εξοχικές κατοικίες εντός του νομού διαμονής τους. Το δεύτερο lockdown σπρώχνει στο χείλος του γκρεμού χιλιάδες καταλύματα που βασίζονται στο χειμερινό εσωτερικό τουρισμό, τονίζουν φορείς του χώρου. Υπολογίζεται πως δύο χιλιάδες καταλύματα, μεγάλες και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, επηρεάζονται άμεσα αυτήν τη στιγμή.

Την ίδια ώρα, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές στην Βόρεια Ελλάδα που είχαν υπό κανονικές συνθήκες υψηλή επισκεψιμότητα καθ’ όλη την περίοδο των εορτών (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Πιερία, Δράμα) έχει περιορίσει περισσότερο τις μετακινήσεις και, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες της αγοράς, σε πολλές περιπτώσεις έχει αποτρέψει την επιστροφή ακόμη και όσων διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δηλαδή μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, φοιτητές κ.λπ.

Χαμένη η σεζόν

Ξενοδόχοι και φορείς του χειμερινού τουρισμού δεν έχουν να περιμένουν πλέον πολλά από τη φετινή σεζόν, η οποία έχει ουσιαστικά χαθεί λόγω των απωλειών από την εορταστική περίοδο. Και ενώ τυπικά τα ξενοδοχεία κατά το δεύτερο lockdown δεν ήταν υποχρεωμένα να κλείσουν όπως έγινε τον Μάρτιο, στην πράξη είναι αδύνατο να λειτουργήσουν, τόσο στους ορεινούς προορισμούς, όσο και σε αστικά κέντρα, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν. Όπως λένε οι ξενοδόχοι, ήδη από το Νοέμβριο υπήρξαν κρατήσεις στα συστήματα, οι οποίες παρέμεναν ενεργές μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που επιτρέπονταν οι μετακινήσεις. Προκαταβολές επιστράφηκαν, κρατήσεις ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν, με επιφυλάξεις, για την άνοιξη.

Όπως λέει το ρεπορτάζ, περίπου το 40% του τζίρου των χειμερινών προορισμών προέρχεται από το δεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα.

Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, θα ήταν προτιμότερο οι μονάδες να είχαν κλείσει με κρατική εντολή. Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ζητούν προγραμματισμό, την ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα για επιδοτήσεις, όπως και την καθιέρωση του θεσμού της λευκής εβδομάδας, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κλειστά χιονοδρομικά

Τα πρώτα χιόνια έχουν πέσει εδώ και είκοσι ημέρες περίπου και κανονικά θα χιονοδρομικά κέντρα, με αρκετή ποσότητα για να λειτουργήσουν, θα ήταν ανοικτά για να υποδεχθούν τους λάτρεις του σπορ. Ωστόσο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουάριου τουλάχιστον.

Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρωθυπουργό επαγγελματίες του χειμερινού-χιονοδρομικού τουρισμού και αθλητισμού, περιγράφουν με μελανά χρώματα την παρούσα κατάσταση. Όπως σημειώνουν, "μη έχοντας καμία ενημέρωση, κανένα προγραμματισμό, καμία προετοιμασία (π.χ. πρωτόκολλα και πλάνα λειτουργίας για τα χιονοδρομικά, εναλλακτικά σενάρια λειτουργίας των χειμερινών προορισμών κ.λπ.) και κυρίως κανένα βήμα για να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να εξηγήσουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου (που χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλό βαθμό εποχικότητας, με πολύ μικρότερη περίοδο από την καλοκαιρινή) αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να μην λειτουργήσουμε καθόλου και είμαστε μετέωροι – ένα βήμα πριν την καταστροφή".

Μια ολόκληρη αλυσίδα τουριστικών επιχειρήσεων έχει πληγεί από το πάγωμα της χειμερινής σεζόν: χιονοδρομικά κέντρα , σχολές χιονοδρομίας, καταστήματα ενοικιάσεων και πωλήσεων, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά λεωφορεία, εστίαση.

"Πέρσι χάσαμε τα 2/5 της σαιζόν λόγω του 1ου lockdown. Αν συνυπολογίσουμε και την έλλειψη χιονοκάλυψης κατά την περσινή χειμερινή περίοδο – ειδικά τα χιονοδρομικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας λειτούργησαν ελάχιστα – οι ζημίες φτάνουν σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, καθώς πρακτικά σε καμία στιγμή της περσινής σεζόν δεν υπήρχε ομαλή λειτουργία του χειμερινού τουρισμού" συμπλήρωναν, τονίζοντας πως πρόκειται για μία δραστηριότητα που διεξάγεται σε ανοικτό χώρο, με αποστάσεις ασφαλείας, με απουσία επαφών και συνεχή ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια).

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα