Δένδιας στη Λευκωσία: Επιχείρηση καθησυχασμού των Κυπρίων

Να καθησυχάσει τους Κύπριους και να τους διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι μαζί τους, όπως άλλωστε ανέφερε και σε σχετική δήλωσή του, ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά το απρογραμμάτιστο ταξίδι που πραγματοποίησε στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν κατάφερε να πείσει τη Λευκωσία, η οποία, πέραν των δικών της ευθυνών, θεωρεί ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει

τη μεγαλόνησο ως Πόντιος Πιλάτος, και παρατηρητής, ο οποίος, εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου οπότε οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα, ούτε θέλει να εμπλακεί ενεργά στο πρόβλημα, ούτε όμως και διαθέτει έμπειρους χειριστές του θέματος.

Στο μεταξύ, στον κυπριακό Τύπο ήδη εμφανίστηκαν αρνητικά σχόλια για την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να αντικαταστήσει σε αυτή την ιδιαιτέρως λεπτή και δύσκολη περίοδο τον – κατά κοινή ομολογία αρκετά καλό γνώστη των κυπριακών υποθέσεων – Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία, Ηλία Φωτόπουλο. Μάλιστα, το “σκεπτικό” με το οποίο ανακαλείται αυτή τη στιγμή είναι η “ευκαιρία” που παρουσιάζεται λόγω της εορτής της 28ης Οκτωβρίου, οπότε και η νέα πρέσβης θα έλθει από το προηγούμενο πόστο της, τη μακρινή Αυστραλία.

Να σημειωθεί ότι ναι μεν η απόφαση για την αλλαγή του πρέσβη μας στην Κύπρο έχει ληφθεί εδώ και μήνες, αλλά υπό τις παρούσες συγκυρίες, θα έπρεπε να επανεξεταστεί η προοπτική παράτασης της παραμονής του για κάποιο χρονικό διάστημα. Πόσο μάλλον, αφού η νέα πρέσβης είναι φυσικό να μην έχει την εμπειρία του απερχόμενου επί των κυπριακών υποθέσεων.

Να σημειωθεί πως χτες, ημέρα επίσκεψης του κ. Δένδια στην Κύπρο, κατεγράφησαν 56 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Επίσης, μια “εικονική αερομαχία” (εμπλοκή) μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και επτά υπερπτήσεις τουρκικών πάνω από ελληνικές νησίδες. Κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι αργά την ίδια ημέρα, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινούσαν σταδιακά τη νέα στρατιωτική επιχείρησή τους στη Συρία, κατά των Κούρδων. Κάτι, το οποίο γίνεται μετά το “πράσινο φως” που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τράμπ.

Κατά πληροφορίες, η Λευκωσία και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εδώ και αρκετές ημέρες, βλέποντας μάλιστα την θαλάσσια περικύκλωση του νησιού από τουρκικά ερευνητικά σκάφη και πολεμικά πλοία, ζητούσαν πιεστικά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η επίσκεψη, εκτός του μηνύματος ότι “η Ελλάδα βρίσκεται πλάϊ στην Κύπρο”, ουσιαστικό στόχο είχε να αρθούν οι “παρεξηγήσεις” και οι “διαφωνίες” ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πόσο μάλλον να μεταφερθεί το μήνυμα ότι η Αθήνα πρέπει να πάψει να κρατά αποστάσεις “ουδετερότητας” από την Κύπρο, να μην την αφήνει ακάλυπτη, να μην λειτουργεί σχεδόν ως Πόντιος Πιλάτος, και βέβαια να εμπλακεί ενεργά και με ικανούς γνώστες του προβλήματος στην υπόθεση της Κύπρου και του Κυπριακού.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, περιγράφοντας την κατάσταση στις σχέσεις ΕλλάδαςΚύπρου έκαναν λόγο για “χειρότερες και από πολύ κακές”. Μέσα σε αυτή την άσχημη ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί, η επίσκεψη Δένδια ήταν κάτι το θετικό. Άλλωστε, η παρουσία του στη μεγαλόνησο ήταν επιβεβλημένη ιδιαίτερα μετά την προ μηνών επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελλαδικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο, οπότε, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, “η κυπριακή ηγεσία έλεγε ό,τι ήθελε και η ελληνική αντιπροσωπεία ούτε καταλάβαινε τι άκουγε”. Κάτι που, εκτός των άλλων, απέπνεε αέρα προχειρότητας και “τσαπατσουλιάς”.

Κατά πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στην κυπριακή ηγεσία το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος δεν χρειάζεται να ανησυχεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στη Λευκωσία, στις συναντήσεις ακούστηκαν εκτιμήσεις ότι η Τουρκία πολύ πιθανώς δεν θα “τρυπήσει” στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) διότι δεν έχει τις δυνατότητες. Κάτι που είχε ακουστεί και στο παρελθόν εξάλλου, αλλά, κατά ειδικούς, δεν ευσταθούσε.

Ακόμα, η ελλαδική πλευρά φέρεται να ζήτησε από τη Λευκωσία να μην “πανικοβάλλεται”, διότι έπονται συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά, από τις οποίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα (!).

Οι Κύπριοι, πάντως, των οποίων οι ανησυχίες δεν φαίνεται να διασκεδάστηκαν, φέρονται να ζητούσαν να πληροφορηθούν ποιες εντυπώσεις άφησε ο Μ.Πομπέο, ειδικά όσον αφορά το κατά πόσον οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Κύπρο και μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένες να φτάσουν (!).

Μπορεί, βέβαια, η ελλαδική πλευρά να έχει σημαντικές ευθύνες, από την άλλη μεριά όμως, δεν είναι αυτή που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις. Για παράδειγμα, όπως ισχυρίζονται στρατιωτικές πηγές, πρόσφατα, δεν ήταν η Αθήνα που πήρε την απόφαση να μην πετάξουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τη Λευκωσία κατά την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, αλλά φέρεται να το ζήτησε η Κύπρος. Κι’ αυτό, με το σκεπτικό να μην οξυνθούν περισσότερο τα πράγματα με την Τουρκία. Βέβαια, ως γνωστόν, τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από τα κατεχόμενα κατά τους “εορτασμούς” των επετείων εισβολής του “Ατίλλα”.

Εκτός των παραπάνω, όπως είναι γνωστό, αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, σημαίνοντες παράγοντες της κυπριακής ηγεσίας επανειλημμένως έχουν εμφανιστεί ανακόλουθοι των λόγων τους. Κάτι, μάλιστα, που συχνά γίνεται αντικείμενο σοβαρών πολιτικών αντιπαραθέσεων εντός της Κύπρου. Όπως χαρακτηριστικά οι επικρίσεις για κάποιους κρίσιμους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με τα κατεχόμενα για το Κυπριακό.

Όπως και να’ χει, αυτή τη στιγμή προέχει η από κοινού διπλωματική και πολιτική κινητοποίηση Αθήνας – Λευκωσίας και ο συντονισμός, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις συμμάχους τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και η δήθεν λογική ότι “η Λευκωσία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”, δεν μπορεί παρά να μοιάζει με προφάσεις εν αμαρτίαις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα