Δένδιας: Ιστορική η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας - Επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες

14:43 9/6/2020 - Πηγή: Antinews

Για μια ιστορική συμφωνία, η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα του 1977, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή, από τον ίδιο και τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, λίγο μετά τη 1 μ.μ., στην Αθήνα.

"Μέλημα

μας είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με όλους μας τους γείτονες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επικυρώνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με άκυρες, όπως το μνημόνιο Άγκυρας - Σαράτζ, ούτε με μονομερή κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ", υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι "αναδεικνύεται περίτρανα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο".

Πρόσθεσε δε ότι τις "κόκκινες γραμμές" τις προσδιορίζει το διεθνές δίκαιο και αυτές "θα γίνουν σεβαστές".

Σχετικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην βορειοαφρικανική χώρα, καθώς και την ευρωπαϊκή αποστολή "Ειρήνη".

"Η συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων", σημείωσε εξάλλου ο κ. Δένδιας, ευχαριστώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τη συνεργασία του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί για τους Ιταλούς ταξιδιώτες

Για το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού και των τουριστικών μετακινήσεων, ο κ. Δένδιας σημείωσε: "Αναμένουμε ότι οι Ιταλοί φίλοι μας θα περάσουν και φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς για τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ιταλία".

Πρόσθεσε δε ότι από τις 15 Ιουνίου και μέχρι το τέλος του μήνα αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί για τα ταξίδια Ιταλών πολιτών στην Ελλάδα.

Ντι Μάιο: Ιστορική στιγμή για Ελλάδα και Ιταλία

Ως ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία, χαρακτήρισε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Σημείωσε ότι η Ιταλία αποδεικνύει ότι φροντίζει τα συμφέροντα των αλιέων, σεβόμενη ταυτόχρονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

Ο Ιταλός υπ. Εξωτερικών έκανε ευρεία αναφορά στο θέμα του τουρισμού, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ιταλίας για την απόφαση της Ελλάδας να ανοίξει τα σύνορά της στους Ιταλούς τουρίστες έως τα τέλη Ιουνίου.

Ξεχωριστά ο κ. Ντι Μάιο αναφέρθηκε στα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λέγοντας πως η πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επί τάπητος μεταξύ των δύο υπουργών τέθηκε και το μεταναστευτικό, με τον κ. Ντι Μάιο να υποστηρίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι πρόκληση για τις χώρες πρώτης εισόδου και να τάσσεται υπέρ ενός συστήματος που θα επιμερίζει το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών σε όλες τις χώρες.

Ξεχωριστά ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και τη συνεργασία τους τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης που λαμβάνει χώρα στην ΕΕ.

Τι υπεγράφη σήμερα

Η συμφωνία με την Ιταλία είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).

Σημειώνεται ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου.

Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών (Βιώσιμη Διαχείριση).

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια, αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα