Δεν θα υπάρξει νέα μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα

Τη σύναψη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας από τα συνδικάτα και τους εργοδοτικούς φορείς, για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προσδοκά η κυβέρνηση με στόχο: σε πρώτη φάση να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν απαιτήσεις από την Τρόικα για νέες μειώσεις στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στη συνέχεια να διαμορφωθεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλαίσιο απέναντι στους πιστωτές για να πειστούν ότι πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αποκατασταθούν οι ελάχιστες

αμοιβές και να υπάρξουν διορθώσεις στους μνημονιακούς νόμους για τις συλλογικές συμβάσεις.

Απορρύθμιση

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τον πρώτο κύκλο επαφών του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους κοινωνικούς εταίρους που ολοκληρώθηκε, χθες, με τη συνάντηση του κ. Γιάννη Βρούτση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Ο κ. Βρούτσης μετά τη συζήτηση με τους επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων δήλωσε πως «πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι στην αγορά εργασίας, με τις ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί, έχει διαταραχθεί η αναγκαία ισορροπία». Απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες, οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και τη λειτουργικότητα της αγοράς εργασίας, πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι ζήτησε από τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της απασχόλησης.

Η ουσιαστική φάση

Η δεύτερη φάση αυτών των επαφών με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής συμφωνίας-πλαισίου των κοινωνικών εταίρων θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη. Στα γραφεία του ΣΕΒ, μετά την προ δύο ημερών πρόσκληση του φορέα των βιομηχάνων προς τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, θα βρεθούν οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας να θέτει «βέτο» στην παρουσία των εκπροσώπων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και του λιανικού εμπορίου.

Ο υπουργός Εργασίας, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων λίγο προτού ανοίξει η δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση αυτού του κοινωνικού διαλόγου, τόνισε ότι «η δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ισχύει στο ακέραιο». Από την άλλη, συνέχισε ο κ. Γ. Βρούτσης, μια σειρά από εργασιακά ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση (όπως τα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας και της μετενέργειας των συμβάσεων) θα τεθούν «σε χρόνο και με τρόπο που θα ορίσει ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου».

 Μπήκαν όλα τα θέματα

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος, μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, δήλωσε ότι «θέσαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στον κόσμο της εργασίας και στους ανέργους. Προφανώς απαντήσεις οριστικές ο υπουργός δεν μπόρεσε να δώσει, γιατί τέθηκα

Keywords
Τυχαία Θέματα