«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς»

Την δέσμευσή τους να συνεργαστούν για έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με τους μουσουλμάνους εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς, οι οποίοι κηρύττουν το όνομα του Ιησού εκεί επί δυο χιλιάδες χρόνια» αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση. «Εκφράζουμε την κοινή μας ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και το σύνολο της Μέσης Ανατολής. Είμαστε ενωμένοι στην επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα, καθώς και

τη βούληση να προωθηθεί η επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Ενώ αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για προσφορά βοήθειας στην περιοχή, την ίδια στιγμή, καλούμε όλους εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη μοίρα των λαών να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους απέναντι σε όσους υποφέρουν για να μπορέσουν οι διάφορες κοινότητες, μεταξύ των οποίων και οι Χριστιανικές, να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς» τονίζεται.

«Πολλοί από τους αδελφούς και τις αδελφές μας διώκονται και έχουν οδηγηθεί με τη βία μακριά από τα σπίτια τους. Μοιάζει ακόμα και να έχει χαθεί η αξία της ανθρώπινης ζωής, να μην μετρά πια ο άνθρωπος και να μπορεί να θυσιάζεται από άλλα συμφέροντα. Και η τραγωδία είναι ότι αυτό συναντά την αδιαφορία πολλών» αναφέρει η διακήρυξη. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες ζήτησαν να υπάρξει «κατάλληλη απάντηση από τι διεθνή κοινότητα».

«Εάν υπάρχει κάτι που η Καθολική Εκκλησία επιθυμεί και εγώ επιδιώκω ως Επίσκοπος της Ρώμης, είναι η κοινωνία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στη διάρκεια της πατριαρχικής και συνοδικής θείας λειτουργίας στο Φανάρι. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες προσευχήθηκαν επίσης και για την ειρήνη στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές «να επιλέξουν την οδό του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομοθεσίας, προκειμένου να μπει τέλος στη διαμάχη και να μπορούν όλοι οι Ουκρανοί να ζουν αρμονικά».

Ο Πάπας έκανε συχνή αναφορά στο ταξίδι του στην Τουρκία στη δεινή κατάσταση των Χριστιανών και άλλων μειονοτήτων σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, που υπήρξαν στο επίκεντρο των διώξεων από το Ισλαμικό Κράτος. Συναντήθηκε επίσης με σύρους πρόσφυγες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην τουρκική κυβέρνηση για τη φιλοξενία 1,6 εκατ. στην χώρα.

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα