Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά των “ κίτρινων γιλέκων” στο κέντρο του Παρισιού

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στις συμπλοκές που έγιναν σήμερα με τους διαδηλωτές των “ κίτρινων γιλέκων” στο Παρίσι, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά της αστυνομίας που βρίσκονταν κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, στο κέντρο του Παρισιού

κι ενώ διανύουμε το ένατο Σαββατοκύριακο συνεχόμενων κινητοποιήσεων.

Οι διαδηλωτές των “ κίτρινων γιλέκων” έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου στο κέντρο του Παρισιού, αφού έκαναν μία πορεία τριών ωρών στην γαλλική πρωτεύουσα κι ενώ πραγματοποιούν ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sputnik.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών προέβλεψε την ανάπτυξη 5.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στην πρωτεύουσα, καθώς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού της χωροφυλακής.

Από τις 17 Νοεμβρίου, Γάλλοι που προέρχονται από λαϊκά και μεσαία στρώματα καταγγέλλουν τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη, διεκδικώντας αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Οι Γάλλοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα παρέμειναν ασυγκίνητοι από τις παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο Μακρόν στην προσπάθεια να κατευνάσει την κρίση.

Εκτός από τα κοινωνικά μέτρα, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη έναν μεγάλο εθνικό διάλογο ώστε οι Γάλλοι να προσεγγίσουν εκείνους που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Αυτή η διαβούλευση που οργανώθηκε σε όλη τη Γαλλία «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει ο καθένας να την εκμεταλλευτεί, με το μέρος της ευθύνης, του ρίσκου και του αγνώστου που του αναλογεί», δήλωσε χθες ο αρχηγός του κράτους.

Εξάλλου, ο Μακρόν εκτίμησε στη διάρκεια μιας τελετής στο Μέγαρο των Ηλυσίων πως πολλοί Γάλλοι δεν διαθέτουν αρκετά «την αίσθηση της προσπάθειας», μια δήλωση που κατήγγειλε η αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση προς το κοινωνικό κίνημα.

Η κυβέρνηση κατέστησε τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα προτεραιότητά της για τους πρώτους μήνες του χρόνου, βλέποντας σε αυτήν την πύλη εξόδου από την κοινωνική κρίση, αλλά επίσης και τη δυνατότητα να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, την ώρα όπου η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και τους παράγοντες της δημοκρατικής ζωής στη Γαλλία, με πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Cevipof.

Διαδήλωση κίτρινων γιλέκων και στο Λονδίνο για την πολιτική λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης

Ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού κινήματος των κίτρινων γιλέκων, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτες, μεταξυ των οποίων Πολιτικοί και συνδικαλιστές από όλη τη χώρα, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της εκστρατείας «Λαϊκή Συνέλευση κατά της Λιτότητας».

Στη διαδηλωση μετείχαν και περίπου 200 άτομα με κίτρινα γιλέκα από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία που εξέφρασαν την αντίθεση τους στον νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Η λιτότητα και το Brexit έχουν διαιρέσει το έθνος ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διοργανωτές της κινητοποίησης. «Ο αριθμός των άστεγων ανθρώπων έχει διπλασιαστεί», δήλωσε ο Στιβ Τέρνερ του συνδικάτου Unite. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του NHS, η περίθαλψη και τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από την κρίση» τόνισε ο Τέρνερ και πρόσθεσε: «Έχουμε να κάνουμε εδώ με μια κυβέρνηση που είναι εντελώς ξένη προς τις καθημερινές ανησυχίες των ανθρώπων».

Εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων από τη Γαλλία συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση στο Λονδίνο. «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν τον αγώνα κατά της λιτότητας", δήλωσαν οι Γάλλοι διαδηλωτές στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα