Χτυπήθηκε η «καρδιά» της Ευρώπης - Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Οι Βρυξέλλες δονούνται... Η «καρδιά» της Ευρώπης έχει μετατραπεί πλέον σε πόλη φάντασμα, όπου τα πάντα είναι κλειστά (αεροδρόμιο, μετρό, πανεπιστήμια, σχολείο), όπου επικρατεί ο φόβος, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα... Στους δρόμους στρατός και αστυνομία... Το Βέλγιο έχει τεθεί σε πανεθνικό συναγερμό, στο επίπεδο 4, ενώ μπήκε σε λειτουργία το κρατικό σχέδιο «αντιμετώπισης καταστροφής».

Ταυτόχρονα,

οι Αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν ακόμη «άτομα που διαφεύγουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε να φοβόμαστε ότι υπάρχουν άτομα που διαφεύγουν», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της βελγικής πρωτεύουσας, τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους μόνο από την έκρηξη που έγινε στο μετρό.

«Υπάρχουν περίπου 20 νεκροί και 106 τραυματίες. Δεκαεπτά άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά», δήλωσε ο Ιβάν Μαγιέρ.

Η διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το σταθμό του μετρό Μαλμπέκ σήμερα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι, σύμφωνα με το δίκτυο VRT.

Οπως ανακοινώθηκε, η βελγική αστυνομία εντόπισε πριν από λίγο μία πεταμένη ζώνη με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ετοιμάζεται να κάνει ελεγχόμενη έκρηξη, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM.

Το δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι ελέγχεται ύποπτο δέμα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, το οποίο είχε κλείσει νωρίτερα.

Λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψη του καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμντεσλάμ, μπαράζ εκρήξεων συντάραξε τις Βρυξέλλες, σκορπώντας τρόμο και πανικό και κατεβάζοντας στον δρόμο αστυνομία και στρατό.

Στις τρομοκρατικές επιθέσεις τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι είναι βαριά τραυματίες.

"Μείνετε εκεί που είστε", συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας, μετέδωσε το δίκτυο RTBF.

Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες, καθώς σημειώθηκαν δυο ισχυρές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε έκρηξη και σε σταθμό του Μετρό, ενώ πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη τουλάχιστον άλλους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, στο αεροδρόμιο υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ πριν από τις εκρήξεις ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα Αραβικά.

Μία βόμβα εξερράγη κοντά στον έλεγχο των εισιτηρίων της American Airlines και η δεύτερη κοντά στον έλεγχο εισιτηρίων της Brussels Airlines, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας.


Αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν ότι είδαν με τα μάτια τους βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων.

Το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

Παράλληλα οι αρχές του αεροδρομίου ανέστειλαν όλες τις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί και εκκενώνουν την περιοχή του αεροδρομίου, σύμφωνα με τον λογαριασμό του αεροδρομίου στο Twitter.

"Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί", σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται από την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, στην οποία έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, ενώ δείχνουν τους άνθρωπους που περίμεναν να επιβιβαστούν να τρέχουν για να φύγουν από την αίθουσα για να γλιτώσουν.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι άκουσε δύο "πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις".

"Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι".

"Αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση - αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο", σημείωσε.

«Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι τα θύματα και οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών», έγραψε στο Twitter ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Εκρήξη και στο Μετρό

Λίγο αργότερα, σημειώθηκε έκρηξη και στο Μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε ανάμεσα στους σταθμούς Schuman και Maelbeek. Η αρχή μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες θέλουν ακόμα να έχει εκκενωθεί και το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (UL), ενώ σε αυξημένη επιφυλακή για παν ενδεχόμενο βρίσκονται και οι πυρηνικές μονάδες της χώρας.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα