Χτύπησε συναγερμό η έκρηξη των κρουσμάτων, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Νέο "καμπανάκι" χτύπησε η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο, και ειδικά στην Αττική, που από τις αρχές του μήνα αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.

Οι νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού έσπασαν και το "φράγμα" των τετρακοσίων, 416 πιο συγκεκριμένα, εκ των οποίων τα 240 κρούσματα ήταν στην περιφέρεια Αττικής.

Από αυτά, 19 συνδέονταν με γνωστές συρροές.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο προβληματισμός ήταν έκδηλος, τόσο για την πορεία της εξάπλωσης στην Αττική, όσο και για τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο οποίος ύστερα από μια μικρή κάμψη κατέγραψε και πάλι αύξηση, φτάνοντας στους 79. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη.

"Ο αριθμός των συμπολιτών μας που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ενώ έδειξε μία παροδική μικρή κάμψη, επανήλθε χθες σε αριθμό άνω των 70, σήμερα είμαστε 79. Συγχρόνως, βλέπουμε τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο αριθμό ατόμων που καταλήγουν, να παραμένει στα επίπεδα των 5 ατόμων ανά ημέρα. Το προφίλ των θανόντων συμπολιτών μας, αφορά ακόμα ηλικίες κατά κόρον άνω των 78 ετών ή/και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η Αττική εξακολουθεί να έχει η μερίδα του λέοντος στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, με ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους ειδικούς διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά την εξέλιξη της διασποράς στην Αττική, στο τέλος της οποίας αναμένεται να φανεί ποια ήταν η επίπτωση των τελευταίων μέτρων που έχουν επιβληθεί και –το σημαντικότερο– εάν θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης, όπως η καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας, και σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή, ή ο περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική, ενώ όπως έχει αναφερθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, το κλείσιμο των σχολείων θα έχει προηγηθεί.

"Θα ζούμε με τον ιό"

"Πρέπει να είναι σαφές ότι θα ζούμε με τον ιό και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αντιμετωπίσουμε, μέχρι να βρεθούν το εμβόλιο και η θεραπεία του. Μέχρι, τότε η κατάσταση θα παραμένει δύσκολη. Και αυτό πρέπει να αποτελεί την κοινή μας συνείδηση. Έχουμε κερδίσει χρόνο, έχουμε προστατεύσει ζωές, αλλά ο αγώνας συνεχίζει να είναι καθημερινός και συνεχίζει να είναι δύσκολος.

Τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνουν την έξαρση. Παρότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν μα κανέναν εφησυχασμό" τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Για τη αντιμετώπιση της επιδημίας εξάλλου, ο δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενισχύουν το συντονισμό για την πρόληψη νέων κρουσμάτων στο κέντρο, ενώ συνεχίζονται οι δράσεις παρέμβασης του ΕΟΔΥ με ταχεία τεστ αντιγόνου. Χθες, στη δράση του ΕΟΔΥ στην Κουμουνδούρου, σε 574 ελέγχους βρέθηκαν 23 θετικά, 6 Έλληνες και 17 αλλοδαποί.

Παράλληλα, προχωρά η αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας, προκειμένου να φιλοξενήσουν, με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί και φιλοξενούνται στα νοσοκομεία, έτσι ώστε αυτά να αποσυμφορηθούν.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα