Χτίζει το πρωθυπουργικό του προφίλ ο Τσίπρας

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν και να οξύνουν το κλίμα πόλωσης και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση είναι στην Κουμουνδούρου και σύμφωνα με πληροφορίες τα όσα έχουμε δει ως τώρα είναι μια μόνο πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα πηγαίνοντας προς τις δύο προγραμματισμένες εκλογικές μάχες του Μαΐου.

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

άρχισαν να δείχνουν σταθεροποίηση του κόμματος στην πρώτη θέση, ανατρέποντας την ως τότε εικόνα των δημοσκοπήσεων, αποφάσισαν να ακολουθήσουν την τακτική που ξεδιπλώνεται αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και συνίσταται στη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα ως εν’ αναμονή πρωθυπουργού. Βασικός στόχος να αντιστοιχήσουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εικόνα των δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια της η Κουμουνδούρου και δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα 5 μονάδων απ’ τη ΝΔ και με ποσοστά που κυμαίνονται από 20 ως 30%. Αν και το ποσοστό των αναποφάσιστων και στις κρυφές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά της τάξης του 15%.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει να έχει λόγο στον ορισμό του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με το αιτιολογικό ότι «δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να δεσμεύσει με τις επιλογές της την επόμενη». Εκεί εντάσσονται οι βολές του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για την κάλυψη προς την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις ανάλογου κλίματος όπως πχ για τον ορισμό νέου Έλληνα επιτρόπου στην ΕΕ το Μάιο.

Ουσιαστικά το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να κάνει αυτό που επεδίωκε ήδη απ’ το φθινόπωρο, δηλαδή να γίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, αλλά τώρα επιδιώκει να το κάνει ελαφρώς παραλλαγμένα. Η Κουμουνδούρου πλέον επενδύει στην «απειλή» του Αντώνη Σαμαρά προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι κινδυνεύουν από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «να χάσουν τα λεφτά τους» και προσπαθεί να επιβάλλει σ’ αυτό το διπολικό μπρα ντε φερ τους δικούς του όρους του «απερχόμενου» Αντώνη Σαμαρά και «επερχόμενου» Αλέξη Τσίπρα ως ενοίκων του Μαξίμου. Σ’ αυτό το κλίμα της εσωτερικής πολιτικής ζωής θέλουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσουν «υποχρεωτικό» πλέον για τους ευρωπαίους εταίρους να συνομιλήσουν από τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ ως την εν δυνάμει επόμενη κυβέρνηση η οποία μάλιστα κατηγορείται πως δεν θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να ενισχύουν αυτή την εικόνα, εμφανίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως ομήρους της Μέρκελ.

Μέσα στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται και η αξιοποίηση της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν και οι εμφανίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως εκπροσώπου των ευρωπαϊκών λαών που πλήττονται απ’ την πολιτική που επιβάλλει στην Ευρώπη το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι πρόσφατες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος οξύνει μεν την ρητορική του κατά της ακολουθούμενης πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά την ίδια ώρα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο να μιλάει εξ’ ονόματος της υπεράσπισης της ευρωζώνης. Ενδεικτική αυτού του πνεύματος ήταν η αναφορά του στη «Le Monde» πως «τα ψέματα τελείωσαν και οι εκβιασμοί στέρεψαν. Ή όλοι μαζί αλλάζουμε ρότα προς έναν συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη ή αποχαιρετάμε την ευρωπαϊκή ιδέα μέσα στον κουρνιαχτό και στη σκόνη από τη κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος. Είναι, λοιπόν, καιρός όσοι υπνοβατούν να ξυπνήσουν γιατί πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρό τους είναι τελικά εφιάλτης».

Μ’ αυτή τη γραμμή, η οποία συμπυκνώνεται απ’ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο δίλλημα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» για την Ελλάδα και «λιτότητα ή ανάπτυξη» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει και σ’ ένα βαθμό έχει επιτύχει επίσης σε ότι αφορά και το εσωκομματικό τοπίο στην αξιωματική αντιπολίτευση μια ανακωχή με την αριστερή πλατφόρμα και γενικά την εσωκομματική αντιπολίτευση που είχε σηκώσει μπαϊράκι μετά την ευρωπαϊκή στροφή του Τέξας απ’ τον Αλέξη Τσίπρα, προβάλλοντας πιο επιθετικά τη θέση της για έξοδο απ’ το ευρώ.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα