Χρυσή Αυγή - H ώρα των δικαστών: Εγκληματική οργάνωση ή όχι;

Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά (όχι μόνο τα ελληνικά) δικαστικά χρονικά η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος που εισήλθε τρεις φορές στη Βουλή ενώ εκπροσωπήθηκε και στην Ευρωβουλή, είναι με την έννοια του Ποινικού νόμου, "εγκληματική οργάνωση".

Η ιστορική απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιας δίκης που σπάει κάθε ρεκόρ σε επίπεδο αριθμών αλλά και απήχησης στα διεθνή ΜΜΕ

(σε ανάλογο βαθμό ενδιαφέροντος με τη δίκη για τη 17Ν) θα εκδοθεί στις 11 το πρωϊ από την πρόεδρο του δικαστηρίου Αρεοπαγίτη (προήχθη κατά τη διάρκεια της δίκης) Μαρία Λεπενιώτη.

Η δικογραφία, ένας ογκώδης φάκελος με 32 ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής, φέρει ένα ιστορικό βάρος και ένα κρίσιμο ερώτημα με κοινωνικές αλλά και ιστορικές απολήξεις: Είναι εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή ή όχι; Είναι μία εγκληματική οργάνωση που έχει νομική μορφή με αυξημένη μάλιστα συνταγματική προστασία ως πολιτικό κόμμα, όπως ανέφερε το βούλευμα; Αυτή η απάντηση είναι που τελικά θα δώσει τον τόνο στη δίκη. Όχι μόνο γιατί αφορά (και) τους 18 εκλεγμένους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νικ. Μιχαλολιάκο, αλλά γιατί από αυτή θα κριθεί εν πολλοίς και η ιστορική καταγραφή μιας δίκης που ολοκληρώνεται μετά από 5,5 χρόνια!

Οι αριθμοί

Τα αριθμητικά δεδομένα της δίκης, ακόμα και στην εκφώνηση της απόφασης είναι μαμούθ:

-2.500 αστυνομικοί αποκλείουν τους γύρω, από το Εφετείο, δρόμους, drone και ελικόπτερα θα παρακολουθούν από ψηλά τους χιλιάδες συγκεντρωμένους (υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν γύρω στους 10.000). Η λεωφόρος Αλεξάνδρας θα κλείσει από νωρίς το πρωϊ.

- Οι δικαστές θα μεταβούν από ειδικές διαδρομές στο δικαστήριο.

- 260 συνολικά άτομα θα μπουν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, που είναι η μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα του δικαστηρίου, λόγω περιοριστικών μέτρων Covid-19.

Μεταξύ αυτών είναι: 50 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, περίπου 100 δικηγόροι, οι δικαστές και οι αναπληρωτές τους, συγγενείς των θυμάτων και φυσικά οι κατηγορούμενοι. Από τους 68 κατηγορούμενους ενδεχομένως, εκτιμάται, ότι θα πάνε στο δικαστήριο οι μισοί, καθώς με βάση τις διατάξεις του νόμου, δεν απαιτείται η παρουσία τους. Αν προστεθεί σε αυτούς και η ισχυρή αστυνομική δύναμη, αυτή θα είναι η ανθρωπογεωγραφία της δικαστικής αίθουσας.

- Οι κατηγορούμενοι είναι 68.

- Από αυτούς οι 65 κατηγορούνται (και) για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που επισύρει ποινές από 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5).

- Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι 17 πρώην βουλευτές του κόμματος (από τις εκλογές του 2012) καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος κατηγορούνται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με απειλούμενη ποινή από 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8). Να σημειωθεί ότι με το νέο ποινικό κώδικα οι ποινές μειώθηκαν και για τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα εφόσον οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι (μπορεί να χρειαστούν και δυο ή τρεις συνεδριάσεις ακόμα), ενώ το δικαστήριο θα αποφανθεί στο τέλος για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής των καταδικασθέντων, δηλαδή αν θα οδηγηθούν στην φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι (συνήθως με όρους) μέχρι την έφεση τους.

Δεν υπάρχει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το δικαστήριο με τον ισχύοντα νέο Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Άλλωστε και με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επιβαλλόταν μόνο στην τελεσίδικη- αμετάκλητη ποινή. Το σκέλος αυτό έχει σημασία δεδομένου πως μεταξύ των κατηγορουμένων υπάρχει ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Οι δικογραφίες

Οι βασικές δικογραφίες είναι:

- Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.

- Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα), 5 κατηγορούμενοι.

- Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα), 4 κατηγορούμενοι.

Η αρχή

Η δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 ήταν η θρυαλλίδα για να αναλάβει δράση η πολιτεία σχετικά με την υπόθεση Χρυσή Αυγή.

Το, κατά τη δικογραφία τάγμα εφόδου, κυνήγησε τον μουσικό της hip hop ώσπου τον εγκλώβισε. Η εμφάνιση του στελέχους της Τοπικής Γιώργου Ρουπακιά με ένα μαχαίρι στο χέρι ήταν το τέλος του Παύλου Φύσσα. Δύο μαχαιριές κατάστηθα και μία στο πόδι. Λίγο πριν ξεψυχήσει ο Φύσσας υπέδειξε τον δράστη που μόλις είχε πετάξει το μαχαίρι.

Εκείνο το βράδυ καταγράφηκαν περίπου 150 κλήσεις κινητών που ανήκαν σε μέλη, στελέχη και ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πριν αλλά και μετά τη δολοφονία του μουσικού.

Δυο μέρες αργότερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκ. Δένδιας, απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη αναφορά στην οποία περιελάμβανε 32 περιστατικά επιθέσεων, απειλών και άλλων, μελών της Χρυσής Αυγής που είχαν καταγραφεί σε όλη τη χώρα, ζητώντας να ενταχθούν στις προβλέψεις του άρθρου 187 για τη σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης. "Η δραστηριότητα εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ξεκινά έρευνα με πρώτη ύλη το υλικό του κ. Δένδια. Το πόρισμα Βουρλιώτη καταλήγει σε παραγγελία προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση σε βάρος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής

Συλλαμβάνονται οι βουλευτές και μέλη (31 άτομα). Μεταξύ αυτών, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματος Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Ηλίας Παναγιώταρος.

Κρίνονται προφυλακιστέοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφήνονται οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Από την ανακρίτρια Πειραιά είχε ήδη οδηγηθεί στη φυλακή μετά την απολογία-ομολογία του ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Η υπόθεση πάει στο Εφετείο (ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου και καταλήγουν στις φυλακές 30 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και μεγαλοστελέχη της Χρυσής Αυγής.

Τον Ιούλιο του 2014 η ανάκριση ολοκληρώνεται και η δικογραφία περνάει στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου ο οποίος σε 700 σελίδες της πρότασής του αναφέρει: "...Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση η οποία, υπό το μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της Δημόσιας τάξης. Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργία ενός τέτοιου κόμματος δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την οποιανδήποτε προσβολή, διακινδύνευση ή βλάβη των έννομων αγαθών των πολιτών αλλά και των εννόμων συμφερόντων του Κράτους… Σκοπός της όλης παράνομης δραστηριότητας της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης ήταν η, με κάθε τρόπο, ακόμα και με τη χρήση βίας, επιβολή σε τρίτους των πολιτικών θέσεων, απόψεων και θεωριών των ηγετικών στελεχών της καθώς και η "τιμωρία" στοχοποιημένων ατόμων με διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές επιλογές και αντιλήψεις. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε πολίτης να υφίσταται ποινικές κυρώσεις εξ αιτίας των πολιτικών και κοινωνικών απόψεων, ιδεών και θεωριών που ο ίδιος πρεσβεύει, καθόσον το φρόνημα και μόνο αυτό δεν διώκεται. Όταν όμως επιχειρεί την επιβολή του σε άλλους δια της βίας, οι βίαιες πράξεις του, ως μέσον επιβολής των ιδεών του, δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητες. Πολλώ δε μάλλον, όταν με τον τρόπο αυτό ενεργεί πολιτικός ή κομματικός φορέας ή σχηματισμός, μέσω των μελών ή στελεχών του, τα οποία ελέγχει και καθοδηγεί με τους κατάλληλους κομματικούς μηχανισμούς που διαθέτει. Σε περίπτωση δε που συντρέχουν οι απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις, κάθε πολιτικό κόμμα ασφαλώς και είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί "εγκληματική οργάνωση ", είτε στο σύνολό του, είτε ως προς τα επιμέρους εκείνα πρόσωπα, τα οποία με την κάλυψη του πολιτικού μανδύα ενεργούν κατά τρόπο ποινικά κολάσιμο. Υπέρτατος, συνταγματικά κατοχυρωμένος και ασφαλώς επιβεβλημένος σκοπός λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και κάθε άλλου πολιτικού θεσμού είναι η απόλυτη προστασία, εξυπηρέτηση και ανόθευτη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και όχι η, με οποιονδήποτε τρόπο, φαλκίδευσή του, πολύ δε περισσότερο όταν κάτι τέτοιο επιδιώκεται ή επιτυγχάνεται με πράξεις βίας.".

2 αντίθετες κρίσεις

Ήδη πάντως έχουν καταγραφεί δυο αντίθετες (απαλλακτικές) κρίσεις για το αν είναι ή όχι κατά την έννοια του νόμου, εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή: μετά τον εισαγγελέα Ντογιάκο οι εφέτες του Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία 2 προς 1 έκαναν δεκτή την πρόταση που υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2014. Το βούλευμα όμως καταγράφει τη γνώμη του εισηγητή του δικαστικού Συμβουλίου εφέτη Νικόλαου Σαλάτα, ο οποίος κρίνει πως δεν μπορεί να αποδοθεί κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από τις πράξεις της, επικαλούμενος τη σύμβαση του Παλέρμο (2000) κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος. Οι συνάδελφοί του απορρίπτουν το σκεπτικό του, επισημαίνοντας ότι στην υπόθεση εφαρμόζεται η εξαιρετικά αυστηροποιημένη κύρωση της Σύμβασης του Παλέρμο από την Ελλάδα το 2010.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η άποψη που εξέφρασε η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου Αδαμαντία Οικονόμου στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η οποία έκρινε πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση συμμετεχόντων με διακριτούς ρόλους, είναι "μεμονωμένα περιστατικά" μελών και μη του κόμματος για διάφορους λόγους: "Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός των επιθέσεων".

Η πρόταση για τις υποθέσεις

Για τη δολοφονία Φύσσα η κ. Οικονόμου ζήτησε ενοχή μόνον του Γιώργου Ρουπακιά, ζητώντας παράλληλα απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του για συνέργεια στην πράξη. "Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική, αν υπήρχε σχέδιο θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοί του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι".

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων ζήτησε ενοχή των πέντε κατηγορουμένων κατά επιεικέστερη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη: "Αν ήθελαν να σκοτώσουν θα το έκαναν, δεν θα σταματούσαν".

Για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτησε μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματικού βαθμού επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη. "Αν ήθελαν να σκοτώσουν θα χτυπούσαν στο κεφάλι των θυμάτων. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, ήθελαν να πλήξουν το συνδικάτο στην Ζώνη Περάματος".

Ζήτησε επίσης ενοχή για πλημμεληματική οπλοκατοχή -από κακουργηματική συνδεόμενη με την εγκληματική οργάνωση- των Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιώργου Γερμενή και Γιάννη Λαγού.

Η ταυτότητα της δίκης

Έναρξη δίκης: 20 Απριλίου 2015 στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Έδρα: Πρόεδρος είναι η κ. Μαρία Λεπενιώτη, που έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη από τον Μάιο του 2019.

Τακτικοί δικαστές οι Εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου.

Εισαγγελέας Έδρας είναι η κ. Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή της τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

Οι δικαστές απαλλάχθηκαν κάθε άλλου καθήκοντος τους για να επιταχυνθεί η δίκη το Νοέμβριο του 2018.

Συνολικά έγιναν 453 συνεδριάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2016 η δίκη διακόπηκε για περίπου 4,5 μήνες λόγω αποχής των δικηγόρων. Διακόπηκε επίσης επί τρεις και πλέον μήνες λόγω του κορονοϊού.

Μάρτυρες: Εξετάστηκαν σχεδόν 150 μάρτυρες κατηγορίας και περίπου 70 υπεράσπισης.

Υλικό δικογραφίας: Εκατοντάδες στοιχεία που αφορούν ολόκληρη την πορεία της Χρυσής Αυγής από τα έτη 1980-1984 που αποτελούσε τίτλο περιοδικού με εξυμνητικά κείμενα για τον Χίτλερ, την περίοδο "απαλλαγής" της, μετά το 1990, από τον όρο "εθνικοσοσιαλισμός" και την υιοθέτηση του όρου "λαϊκός εθνικισμός" έως τον παρόντα χρόνο.

Πλήθος και οι δικαστικές αποφάσεις με ενέργειες της οργάνωσης που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο και αφορούν επιθέσεις από το 1992 και μετά, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή το 1998 από στέλεχος της Χρυσής Αυγής και δέκα μέλη της, κ.ά

Μόνο το παραπεμπτικό βούλευμα ξεπερνά τις 1000 σελίδες.

Το ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte.

Συνολικά τα στοιχεία, όλων των ειδών, που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο ήταν 438.

Λήξη αποδεικτικής διαδικασίας: 7 Νοεμβρίου 2019 οπότε και απολογήθηκε τελευταίος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η 454η συνεδρίαση του δικαστηρίου είναι εντέλει και η πιο σημαντική.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χρυση αυγη, αυγη, ωρα, χρυση, νίκος μιχαλολιάκος, hip hop, εν λόγω, βουλη, μμε, μιχαλολιάκος, εκλογες, ιουνίου, παμε, θρυαλλίδα, δραση, hop, εμφάνιση, κασιδιαρης, πειραιας, υφίσταται, σαλατα, ελλαδα, sms, capital, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, μιχαλολιάκος, νίκος μιχαλολιάκος, βουλευτες, υιοθετηση, αναπληρωτες, γνωμη, μμε, υλη, φωτογραφιες, χιτλερ, capital, hip hop, βραδυ, διευθυνση, δυναμη, δικη, δωσει, αιθουσα, υπαρχει, ενεργεια, εν λόγω, εννοια, εμφάνιση, εξυπηρετηση, ερευνα, ετη, ζωης, ζωνη, ιδιο, η δικη, υποθεση, υφίσταται, θρυαλλίδα, ιωαννα, ιστορικο, κομμα, λαγος, λειτουργια, λεωφορος, μαμουθ, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μορφη, μαρια, νομικη, ομαδα, οπλοκατοχη, οφελος, παμε, πολιτεια, ρεκορ, σελιδες, συγκεκριμενα, σχεδιο, ταγμα, ταυτοτητα, φυλακη, φυσικα, φορα, χερι, χρηστος, χρονικα, ελληνικα, ενωση, φακελος, φυλακες, φυσσας, hop, χωρα, ιουνίου, κειμενα, sms, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα