Χριστούγεννα με lockdown: Πώς πάμε σήμερα σε εκκλησίες και εορταστικά τραπέζια - Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Το φετινό ρεβεγιόν των Χριστουγέννων έχει ιδιαιτερότητες λόγω του lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες έχουν απευθύνει επανειλημμένα έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ενώ έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους πως η παράβαση αυτών θα τιμωρείται αυστηρά καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος πανδημίας στη χώρα.

Παράλληλα έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορούν να εορταστεί

η σημερινή ημέρα με ασφάλεια ενώ οι Αρχές έχουν διευκρινίσει ότι σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα που προβλέπονται στο πλαίσιο του lockdown.

Γιορτές μέχρι τις 10 το βράδυ

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνονται πολύ αυξημένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση. Απαγορεύεται επίσης η μετακίνηση εκτός νομού εκτός αν αυτή εμπίπτει στις εξαιρέσεις του νόμου.

Η αστυνομική παρουσία θα είναι έντονη με μπλόκα όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.

Τραπέζι έως 9 άτομα από δύο οικογένειες με αποστάσεις

Για σήμερα όπως επίσης για την 31η Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται οι συναθροίσεις, με ανώτατο όριο εννέα συμμετεχόντων που προέρχονται από έως δύο οικογένειες. Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες.

Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού συνεχίζουν να απαγορεύονται. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Στις συστάσεις του το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει και τα εξής μέτρα προστασίας:

- Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων

- Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου

- Υγιεινή των χεριών

- Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) και ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.

Τσουχτερά πρόστιμα για τα "υπεράριθμα" τραπέζια

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις στις συναθροίσεις το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Δύο sms για τη μετακίνηση - Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Για σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ. Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

"Ιδιαίτερα για ανήμερα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά, θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα –μέλη της ίδιας οικογένειας– αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κωδικός "εκκλησία"

Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6. Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

Μεγάλο στοίχημα για τους ιερείς των ενοριών παραμένει η διαλογή που θα πρέπει να κάνουν μεταξύ των πιστών, αφού σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας θα επιτραπεί να εκκλησιαστούν έως και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τμ ναού, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Ήδη, αρκετές ενορίες είχαν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Πηγή: TheTOC.gr, capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα