Χρηματιστήριο: Στο στόχαστρο των πωλητών και πάλι οι τράπεζες

Διαστάσεις λαμβάνει και πάλι η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται εκ νέου σε κλοιό έντονων ρευστοποιήσεων, συμπαρασύροντας σχεδόν το σύνολο της αγοράς στο "κόκκινο" και δοκιμάζοντας ακόμη και τις 660 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,25% στις 661,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.739,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες

2,95% στις 532,16 μονάδες.

Δίχως ορατότητα, αλλά και θετικές προσδοκίες, η αγορά προσπαθεί να ανακόψει μία ακόμη βίαιη πτώση, ειδικά στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία έδωσε το "αρνητικό σήμα" για την ολική επαναφορά των πωλητών. Αν και στην έναρξη της συνεδρίασης υπήρξαν αρκετές αψιμαχίες μεταξύ των δύο στρατοπέδων, πλέον οι πωλητές δείχνουν παντοδύναμοι.

Οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ξεπερνούν το 7% από την αρχή του Οκτωβρίου, μαζί με τις σημερινές, με την Πειραιώς να έχει βρεθεί στο επίκεντρο χάνοντας στο πενθήμερο πάνω από 30%. Η συμπεριφορά αυτή έχει στερήσει από τον Γενικό Δείκτη πάνω από το 3,6% της αξίας του, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017.

Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες φέρονται να εξετάζουν ένα σχέδιο για να βοηθήσουν τις τράπεζες να επισπεύσουν τις πωλήσεις επισφαλών δανείων, πιθανώς περιλαμβάνοντας μια κυβερνητική εγγύηση, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το μαξιλάρι διαθεσίμων των 24 δισ. ευρώ, για να τονώσει τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν ακουστεί διάφορες ιδέες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός σχήματος προστασίας των assets και ενός οχήματος ειδικού σκοπού στο οποίο θα "ξεφορτώνονται" τα επισφαλή δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Αλλά η χρήση των κεφαλαίων του μαξιλαριού, θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου καλύπτονται πλήρως για τα επόμενα έτη. Και θα μπορούσε να βρεθεί ενάντια στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν την κρατική βοήθεια προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς χωρίς πρώτα να γίνει bail-in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 5,21%, με την Alpha Bank, τη Λάμδα, τη Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια να χάνουν πάνω από 3%. Οι απώλειες σε Grivalia, ΟΤΕ, Eurobank, Τιτάν, Jumbo και ΕΧΑΕ ξεπερνούν το 2%.

Απώλειες ανώτερες του 1% σημειώνουν οι ΟΛΠ, Aegean, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Εθνική και Σαράντης, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα